Борел: Конфликтът в Украйна ще се проточи

Борел: Конфликтът в Украйна ще се проточи

Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел смята, че конфликтът в Украйна ще се задълбочи, във връзка с което се застъпи за по-нататъшен санкционен натиск върху Русия.

"Трябва да издържим. Войната ще бъде дълга, агресивността на действията на Руската федерация ще се увеличи. Трябва да продължим да предоставяме на Украйна средства за борба, както и да оказваме икономически натиск върху Русия", каза Борел пред France Info радио.

„Мисля, че днес следобед ще успеем да постигнем споразумение по този въпрос“, каза той. Борел добави, че на Унгария, Словакия и Чехия се падат едва 7-8% от целия внос в ЕС и може да се забави намирането на решения и намаляването на покупките на руски петролни продукти. „Това не е толкова голям дял в общата извадка, но е важно да се намери решение, което да отговаря на всички.“

"В Украйна се съхраняват 20 милиона тона зърно, те трябва да бъдат доставени до крайните потребители. Необходимо е да се освободи склад за новата реколта, в противен случай няма да има къде да се съхранява", заяви Борел.

"Не можем да организираме хуманитарни коридори без съгласието на Русия. Има много мини - украинците са минирали своите пристанища - така че е необходимо да се разчисти коридора за износ на зърно. Но тогава военни кораби може да премине през него, така че е необходимо споразумение с Русия чрез ООН‘, коментира Борел.

Повече от три седмици страните от ЕС не успяват да постигнат компромис по шестия пакет от санкции срещу Русия, който според Европейската комисия трябва да включва петролно ембарго. ЕК предложи да се въведе забрана за вноса на суров петрол от Руската федерация шест месеца след влизането в сила на шестия пакет, а за вноса на петролни продукти - от 2023 г. Унгария се противопоставя на петролното ембарго, с подкрепата на редица други страни, които смятат, че щетите от тази мярка ще бъдат катастрофални за Европа.

Коментари

  • Наблюдател

    30 Май 2022 12:16ч.

    Войната в Украйна е само прелюдия на дългосрочен конфликт между Русия и САЩ/НАТО. САЩ отдавна са си поставили за цел да унищожат Русия, но не се знае кой кого.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • с бензин огън не се гаси

    30 Май 2022 12:23ч.

    Гответе се, като сте толкова ербап... скоро руските ракети ще летят срещу вашите градове. Защото всичкото това се проточва заради това, че чавка ви е изпила ума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МЕСАРЯ

    30 Май 2022 13:08ч.

    Украинското месо се оказа евтино за Запада и той пазарува с упоение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Песимист

    30 Май 2022 12:27ч.

    Щетите ще бъдат катастрофални за Европа, наистина, но Борел и другите висши еврочиновници това не ги интерисува. Или ги интерисува, защото са агенти на Путин. ¯\_(ツ)_/¯

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    30 Май 2022 12:32ч.

    Фактите - износът на въглеводороди от Русия се е увеличил. Постъпленията към Русия са се увеличили. Цените у нас са у Космоса, заплатите НЕ МЪРДАТ, обедняваме ежечасно... Та се пита - КОЙ ИМА ФАЙДА ОТ ЦЯЛАТА ТАЗИ ГАЛИМАЦИЯ??????? Определено не са живеещите на територията на Европа.... а уж ще идва по-добър живот.. Да, ама НЕ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    30 Май 2022 12:38ч.

    Така се държаха "началниците" и "директорите" по време на соца! В новото ЕССР е пак така, бетонирани чогунени глави са блокирали всички капии за разрешаване на проблемите, и бюрократски се подсмихват... Проблема е че Борел е не избран, не сменяем функционер, ако се гласуваше и БЕШЕ ДЕМОКРАТИЧНО, щеше да е другояче!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    30 Май 2022 13:05ч.

    Да ,конфликтът ще се проточи много дълго, след като сте набивали оръжие на всеки сантиметър през годините в Украйна и продължавате да набивате .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борелчо знае само мъртви езици

    30 Май 2022 13:06ч.

    След едно поколение никой няма да ги знае. Като пуническия диалект на Картаген.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борел: Конфликтът в Украйна ще се проточи

    30 Май 2022 13:11ч.

    Това прогноза ли е или е цел?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нов идиотизъм от фон дер Люген

    30 Май 2022 13:31ч.

    „Винаги трябва да намерим правилния баланс между това да не нанасяме твърде много щети на нашата икономика... Ако от днес напълно изоставим руския петрол, той (руският президент Владимир Путин ) може да го продаде на световния пазар, където цените растат и да спечели повече пари“, каза тя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хора в будна кома управляват западната пишман "цивилизация"

    30 Май 2022 13:34ч.

    Сами си го организираха. Копаят към дъното от средата на 60-те. Ето ти резултата: урсули, мишели, борели, кирчовци, кокорчовци, столтита...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То е живата истина

    30 Май 2022 14:27ч.

    защо да е идиотизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Демек

    30 Май 2022 17:15ч.

    санкциите са само за балъците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що не си гледаш старините?

    30 Май 2022 13:38ч.

    Цялата Мара втасала, само това старче липсва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минаващ

    30 Май 2022 14:03ч.

    Това е идеята. Русия не бърза за никъде. Есента ще се види кой - кой е и колко струвате. В Западна Украйна ще е гражданска война. В Европа ще е мазало. Такива са очакванията. Както каза един колега: В следващите санкции забранете вятърът от изток и слънцето до обяд, че и то изгрява от там някъде. ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Миню

    30 Май 2022 14:10ч.

    Боли ви за тези 20 милиона тона зърно нали, защото то е собственост на вашите банки а не на Украйна, както тръбите. А петролът от Русия щели сте да го купувате “по принуда”защото иначе Русия щяла да го продавала на межд. пазари и да печелила повече. Абсурди след абсурди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стив

    30 Май 2022 14:34ч.

    Бореле, както си се зачервил от омраза, току те порази инфаркт. Отхлаби малко, та да се поотхлаби и Уши, че и тя е на възраст…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бордел

    30 Май 2022 15:16ч.

    Португалците са цигани и мундари. Много лъжат, покрадват, макар че се правят на набожни. В Западна Европа ги ползват основно в строителството, акъл за по-сложни професии нямат. Показателно е какво са сложили за "върховен..." ненам какво си... Единственият работлив и талантлив португалец е Кр.Роналдо, той е от Мадейра...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Конфликтът в Украйна ще се проточи, казва Борел. Доста преди него това го предвиди ясновидката Клавдия от Чирпан. Тя дори описва съдбата на Борел, както я вижда в кристалната гадателска топка.

    30 Май 2022 15:21ч.

    И така, през зимата на 2029 Борел ще се разведе със сегашната си булка Кристина Нарбона. След няколко месеца той ще има нова съпруга - 31 годищната украинка Оленя Натан. Двамата ще заминат на сватбено пътешествие на Малдивите. В първата брачна нощ Борел ще получи масивен инфаркт. Погребението му ще бъде насрочено за 31 май четвъртък. Десетки световни лидери ще го посетят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За там ще се запъти и Зеленски. Прелитайки над Татрите самолетът му ще изчезне от радарите.

    30 Май 2022 15:27ч.

    Издирването му ще бъде отложено заради траура за Борел. По време на неговото опело, в близост до църквата "Санта Чичилия", ще се взриви централен газопровод. Повечето гости ще бъдат погълнати от жестоките сибирски пхламъци, а войната в Украйна ще започне бавно да утихва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    30 Май 2022 16:14ч.

    Еййй, колко е проницателен, еййй, колко е далновиден! Браво !!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    30 Май 2022 16:22ч.

    Борел мина от "трябва ни военна победа" към " и дълъг хаос става" . Когато не след дълго никой в Украйна вече не иска да мре за Зеленски и няма на кого да връчат пушкалата от Запада, Борел ще каже "добра борба беше" и ще се пенсионира (богат), защото никой няма да иска да се среща с него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Единствената държава в света

    30 Май 2022 16:35ч.

    която е посрещала руската армия,нашественик и завоевател с хляб и сол като"освободител",за съжаление е Родината ми България.Няма друга такава държава в света.Така си помислиха и путлеристите,че ще ги посрещнат с хляб и сол в Украйна.Ама ...ядец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франческо от Асизи

    30 Май 2022 16:48ч.

    Интересни гърчове се наблюдават откъм англосаксонския свят. Западния свят не може да осъзнае кога да стане от масата преди да му дръпнат покривката. Така е възпитан. Докато на изток цивилизационния модел е по-скромен и не толкова арогантен. Борбата е между наглия запад и философския изток. Тема за дисертация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи