Борел: ЕС достигна границата на своите възможности по отношение финансовите санкции срещу Русия

Борел: ЕС достигна границата на своите възможности по отношение финансовите санкции срещу Русия

Европейският съюз достигна границата на своите възможности по отношение на финансовите мерки срещу Русия, каза дипломатът от ЕС Жозеп Борел.

"Разбира се, винаги можете да отидете по-далеч, но ние вече сме достигнали границите на това, което можем да направим. Направихме всичко възможно", каза той в интервю за Franceinfo.

Според Борел, на първо място, става дума за масивни ограничения, които доведоха до падането на руската валута с 40 процента.

Това са много тежки санкции, които ще натоварят тежко руската икономика“, добави ръководителят на европейската дипломация.

Според него например забраната за износ на високи технологии в индустриалния и други сектори на икономиката стана доста болезнена за Москва.

След като Русия започна специална операция в Украйна, Западът последователно въвежда нови санкции. По-специално, Централната банка попадна под ограниченията, няколко кредитни институции бяха изключени от системата SWIFT. Германия спря сертифицирането на газопровода "Северен поток 2". Европейският съюз и САЩ затвориха небето за руски самолети. Десетки големи компании напуснаха руския пазар.

На този фон Централната банка незабавно повиши основния лихвен процент на 20 процента годишно, а Министерството на финансите задължи износителите да продават 80 процента от валутните постъпления по всички външнотърговски споразумения, което има за цел да стабилизира обменния курс на рублата. Въвеждат се и други мерки в подкрепа на икономиката. Според руските власти страната има голям запас от финансова сила, Кабинетът на министрите е обмислил предварително начини за решаване на потенциални проблеми.

Министерството на външните работи обвини Запада в отприщване на тотална икономическа война и разказа как руските власти възнамеряват да стабилизират ситуацията. Москва поема курс за намаляване на използването на долара както във вътрешните международни резерви, така и във външните плащания; изместване на вниманието към капиталовите пазари, алтернативни на западните; Осигуряване на надеждни канали за предаване на финансова информация; увеличаване на дела на взаимните плащания в национални валути; установяване на преки междубанкови кореспондентски отношения с основните търговски партньори.

 

Коментари

  • Z“ като „Заканчиваем войны“

    10 Март 2022 16:43ч.

    ГЛАВНОТО "ОРЪЖИЕ" НА ЗАПАДА Е ЛЪЖЛИВАТА ИНФОРМАЦИЯТА КОЯТО Е ГОРИВОТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА, А ЗАПАДНИТЕ МЕДИИ СА ЧАСТ ОТ АГРЕСИЯТА ПО СВЕТА !!!! НЯМА НИКАКВО СЪМНЕНИЕ, ЧЕ ВСИЧКИ УКРОНАЦИСТИ ЩЕ БЪДАТ УТИЛИЗИРАНИ ПО АМЕРИКАНСКИ ОБРАЗЕЦ !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    10 Март 2022 16:45ч.

    Напълно достатъчни са санкциите, за да до убият полумъртвата руска икономика. Но след като утре Русия излиза от Интернет, замисля мащабна кибервойна и скоро Европа и ние да нямаме нет. Мислят ли за това еврошамандурите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още малко санкции и

    10 Март 2022 17:01ч.

    ЕС първи ще направи Голямото нулиране от плана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    10 Март 2022 17:08ч.

    Никой не обръща внимание на най-важното - финтирането на долара. Това нещо изяде главата на Саддам. Русия явно си е направила трезвата равносметка за бездействието по това време. Дано да успеят. Мисля, че и Китай не е далеч от тази мисъл, защото те са следващите на мушката, знаят го.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    10 Март 2022 17:17ч.

    Те Русия първо да вземат да си отворят борсата и да компенсират населението, че доходите им паднаха наполовина от началото на войната. ЕС добре си е направил сметката - пр резерви от 640 млрд. и разходи по 20 млрд. на ден могат да изкарат още 2 седмици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Русия

    10 Март 2022 17:29ч.

    Цената на газа е … 40 евро за 1000 куб. !!!!!! Това е към 100 пъти / сто пъти/ по- евтино от Европа !!!! В Русия , за разлика от Европа , зъзнещи хора няма !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 008

    10 Март 2022 17:53ч.

    Тъпата мутра се загрижила за доходите на населението в Русия. А българите? А, мутро?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    10 Март 2022 22:11ч.

    Коя борса да отворят, бе Мутро? И как ще се вдигне благосъстоянието с отварянето й? Пък и дали изобщо руснаците искат това?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    10 Март 2022 17:16ч.

    Боксов мач, при който единият боксьор се умори. Сега е ред на другият боксьор да нанася удари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    10 Март 2022 18:41ч.

    Борел, а за Украйна и Зеленски няма ли санкции!? На 21.07.2021 г. Зеленски подписа Расов Закон за „коренното население на Украйна. “В него се посочва, че само украинците от скандинавски произход, и татари и караити, имат „право да се ползват от всички човешки права и свободи“. Лишават украинците от славянски произход от права. Той определено се явява престъпник, а сега какво ще прави?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • протестантски и католически

    10 Март 2022 21:29ч.

    Излишни сте

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи