БНБ ще похарчи 89,9 млн. лева за отсичането на 780 милиона евромонети

БНБ ще похарчи 89,9 млн. лева за отсичането на 780 милиона евромонети

Следвайте "Гласове" в Телеграм

89,819 млн. лева ще похарчи БНБ догодина за отсичането на 780 млн. евромонети във връзка с подготовката за въвеждането на еврото като законно платежно средство у нас. Това става ясно от проектобюджета на централната банка за догодина, публикуван на нейния сайт в интернет.

България си е поставила за цел да въведе еврото на 1 януари 2024 г. Тогава ще има право и да произвежда собствени евромонети, на които ще бъде изобразен и характерен символ за страната ни. Какъв да бъде той, ще се определи след конкурс.

Заради еврото разходите за производство на нови монети през 2023 г. са увеличени с 402,4% и са общо 108,636 млн. лв. От тях 7,005 млн. ще отидат за възпоменателни монети. За покриване на потребността от български разменни монети ще бъдат произведени 115 млн. броя.

Предвидените разходи за нови банкноти догодина са 8,092 млн. лв., което е намаление с 21,2% спрямо 2022 г. Парите ще отидат за отпечатване на 50 млн. броя банкноти с номинал 50 лева. При определяне на разходите са използвани договорените цени за доставка на банкнотна хартия и отпечатването им, посочват от БНБ.

От друго съобщение на сайта на банката се вижда, че покачването на лихвите, което вече е започнало, не е охладило тегленето на заем. Само през ноември домакинства са взели нови кредити за 413 млн. лв., въпреки че през миналия месец средната лихва по заемите за потребление се е вдигнала до 8,79%, а по ипотечните е стигнала 2,55 на сто.

Изтеглените кредити почти се изравняват със спестеното - през ноември депозитите на домакинствата са се увеличили с 482 млн. лв. Общо в банките хората и бизнесът държат 130,1 млрд. лева.

Усиленото кредитиране поне засега не се отразява отрицателно на банките, показва статистиката на БНБ. В края на ноември печалбата на банковата система е стигнала рекордните 1,9 млрд. лв. Тя е с 570 млн. лв. (43,1 на сто) повече спрямо отчетената за единадесетте месеца на 2021 г.

Активите на банките нарастват със 199 млн. лв. до също рекордните 151,2 млрд. Ликвидността на системата е повече от добра - към 30 ноември е 260,2 на сто. Размерът на ликвидния буфер се вдига до 39,7 млрд. лв.

 

Източник: "24часа"

 

 

 

Коментари

  • бързата кучка, слепи ги ражда

    02 Яну 2023 17:53ч.

    те хубаво си правят планове, но ще ги посрещнат неприятни изненади; като шенгена

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма нужда да отсичате каквото и да било,

    02 Яну 2023 18:05ч.

    защото догодина, ЕВРОТО ЕДВА ЛИ ЩЕ СЪЩЕСТВУВА - ТОВА ТВЪРДЯТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЗАПАДНИ ИКОНОМИСТИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВСИЧКО МАРА ВТАСАЛА

    02 Яну 2023 18:07ч.

    90 000 000 са малка част от масрафа , който ни карат да платим добрите чичковци, колко е цялата сметка ще е ИЗНЕНАДААА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Златка Голд

    02 Яну 2023 18:09ч.

    Да секат еврото от злато за да има и за нас, златните момичета и момчета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боко

    02 Яну 2023 18:43ч.

    Вие му мислете, моите са отсечени и са в чекмедженцата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 780 млн. евромонети!

    02 Яну 2023 18:57ч.

    Уж, според президентина, щеше да е "пробна" серия, а сега си имаме по 100 монетки на гражданин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    02 Яну 2023 18:58ч.

    Ако не въведем еврото, което е желанието на болшинството от българите, кой ще поеме отговорността за похарчените нахалост милиони? Как с лека ръка се пилеят парите на хората!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    02 Яну 2023 22:36ч.

    И как точно няма да го въведем? Решението е взето на съответното ниво. Нашите тамагочита, от които нищо не зависи и които пет пари не дават за народа, ще го прокарат законодателно, без да им мигне окото. Ако мислиш, че някой ще се допита до гражданите, или ще се съобрази с тяхното нежелание, явно безрезервно вярваш в "демокрацията", която по своята същност е едно кухо клише.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бързата кучка

    02 Яну 2023 19:09ч.

    слепи ги ражда! Какво ще ги правят, ако не влезем в Шенген??!? Големи мераклии за евровски заплати са нашите управляващи...Дано не успеят да ни вкарат в тази дупка за последно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба Кица

    02 Яну 2023 19:14ч.

    Дано не влезем! Ще си направим оригинални гердани! А и може да ги продаваме с надценка...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веднага искаме евро

    02 Яну 2023 19:21ч.

    Настава всеобща радост от новите цени! А по същото време точно след 1 година - българското общество ще плаче, но от радост при преминаване към евро! Тооолкова много ще забогатеем (поне така казват атлантическите пропагандатори), че при преминаването към евро всеки българин ще е милионер! Най-богатите граждани на европа ще са българите - милионери! (Е, така твърдят банкери, русофоби, българофоби и атлантици!). Като знаем, че толкова много ще забогатеем, приминавайки към евро, направо нас - българите не си свърта и не можем да чакаме цяла година до несметните богатства на еврото, че искаме още този месец да преминем към евро! (сарказъм, е, с това ни гаврят по медиите)!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ХХХХХХХХХХХХХХ

    02 Яну 2023 19:23ч.

    Имаме за президент още един русофоб, който предаде и продаде България! Натиква ни в еврозоната, без да ни пита нас - СОБСТВЕНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ! Ние сме собствениците на България, а този продажник румен радеф ни въвлече в още по-голяма мизерия и глад! Вече разбрахме, че русофоб румен радеф е същият продажник като останалите русофоби във власта! А уж русофобникът румен радеф се бори с герб, а бръкна и той в кацата с меда и седна на евроатлантическата трапеза, продавайки МАЙКА БЪЛГАРИЯ! Пари за българите няма, но румен радеф всяка година заделя 3 000 000 000 лева за чертежи, вместо да се влеят в икономиката, този продажник ни въвлече във военен конфликт! Импийчмънт искаме вече! До гуша ни дойде от продажници! Искаме си българския лев, не искаме нито евро, нито шенген! Ако русофоб румен радеф толкова ги иска - да напусне поста, да напусне държавата и да си живее в чужбина при господарите в шенген и с евро в банковите му сметки, защото нашите банкови сметки са несъразмерни спрямо тези на продалите България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    02 Яну 2023 19:23ч.

    Пари на вятъра, няма да приемем еврото, ако ще да си секат и еврачки ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия упорито искат да влязат в затвора

    02 Яну 2023 20:05ч.

    Нашите европейци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    02 Яну 2023 20:10ч.

    Да бе, да ги храним пак с наши средства... стават на компост и толкоз ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    02 Яну 2023 20:09ч.

    Някой да каже защо са тия стинки и на кого му трябват, като реално се кове цифровата валута? ... ени пари ще гепим с брадвата ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ел.инженер

    02 Яну 2023 20:46ч.

    Цифровата валута като ти спрат тока ще я гледаш през най кривия макарон. А тока могат да го спрат по безброй начини, няма да ги изброявам. Циф.вал. ще бъде за маркираните зомби-говеда, богатите ще си караме на кешовица, както винаги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    02 Яну 2023 22:10ч.

    На мен тия не ми ги обяснявай, обясни ми защо се харчат пари са стотинки, като ще вкарват цифрова валута ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Подпискатяа за Референдум за/против Еврото

    02 Яну 2023 20:26ч.

    вероятно ще бъде започната през януари. Хора, следете и се информирайте къде можете да се подпишете. Ако разберете за някакви възможност да помагаме за събирането на подписите - споделяйте тук!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наско Пеканов

    02 Яну 2023 20:46ч.

    Не се притеснявайте напразно - еврото е много яко. Ползвал съм го през цялото време докато живях във Виена. Страхотно си е. Провинциалните ви притеснения са смешнички, а и никой няма да им обърне внимание. Повече не се обсъжда дали-или, обещали сме. Предишно служебно правителство е взело правилното решение... Смирете се. Не пишете глупости по форумите, излагате Бългрия пред моите преподаватели и приятелите ми от университета... Ако искате да ни пуснат в Шенген - трайте си, и следващия път ще влезем! Вчера, след концерта, пак ни обещаха да ни ударят едно рамо, от най-високо място. И г-н Президентът чу с ушите си...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    02 Яну 2023 21:42ч.

    И защо се похарчиха за лудо тези пари, като няма да влезем в еврозоната. Предлагам шефът на БНБ да ги плати заедно с Пеканов и другите специалисти по еврокапана. И скъпият ни Радев също.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "евромонети, на които ще бъде изобразен и характерен символ за страната ни"

    02 Яну 2023 22:37ч.

    Предложения за характерен символ за страната ни: Предлагам чекмедже с 500 еврови банкноти и върху тях пищоФ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    03 Яну 2023 10:03ч.

    Рошавият Наско да отговори на въпроса, който задавам от 3 години, защо 7 богати държави, членове на ЕС, не са в еврозоната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи