"Блумбърг": България налага такса върху руските газови потоци на фона на нестабилния пазар

"Блумбърг": България налага такса върху руските газови потоци на фона на нестабилния пазар

Снимка: АП, архив

България наложи такса върху руския природен газ, който се транзитира през нейната територия, което накара търговците да преценяват дали този ход може да предизвика спор с Москва и доставчиците на гориво на фона на и без това нестабилния пазар, съобщава "Блумбърг".  Унгарският външен министър, чиято страна приема голяма част от транзитирания газ, разкритикува този ход като "неприемлив". "Заплахата на една държава-членка на ЕС, за газовите доставки на друга държава от ЕС противоречи на европейската солидарност, на правилата и е неприемлива", заяви Сиярто.

Нов законопроект, който бе публикуван в петък и влиза в сила незабавно, въвежда такса от 20 лева (10,76 долара) за мегаватчас газ от руски произход. Това е около 20% от цената на европейския еталонен газ, търгуван в регионалния хъб в Амстердам.

Въпреки че България не внася газ от Русия за собствени нужди, тя е важен маршрут за силно намалелите потоци по газопроводите, които Русия изпраща към Европа след мащабните съкращения през 2022 г. Почти половината от руския газ по тръбопроводите влиза в България от Турция чрез връзката на "Турски поток", за по-нататъшни доставки към Унгария, Сърбия и други части на Южна Европа.

Този ход внася нова несигурност в и без това разтърсения пазар. Цените на природния газ в Европа се повишиха през последните дни, тъй като в световен мащаб се увеличават заплахите за газовите потоци, включително от войната между Израел и Хамас, потенциалните удари по ключови експортни заводи в Австралия и уязвимостта на инфраструктурата след неотдавнашния теч в газопровод в Балтийско море, за който има подозрения, че е саботаж.

Миналата година руската компания "Газпром" спря да снабдява вътрешния пазар на България, след като страната отказа да плаща в рубли за горивото и се насочи към алтернативни доставчици, включително Турция. Миналия месец българските депутати одобриха предложение за постепенно прекратяване на вноса на руски суров петрол, с което страната се изравнява с останалите членове на Европейския съюз.

Газпром не е отговорил веднага на молбата за коментар на българските действия. Но унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, чиято страна приема голяма част от транзитирания газ, бързо разкритикува този ход като "неприемлив". "Заплахата на една държава - членка на Европейския съюз, за газовите доставки на друга държава от ЕС противоречи на европейската солидарност, на правилата и е неприемлива", заяви Сиярто в петък от Москва, където участва в енергийна конференция.

Новата такса, която предвижда изключение за компресираните горива, превозвани в специални контейнери, ще се прилага за операторите на мрежи и крайните вносители, но все още не е ясно как ще се отрази на другите участници на пазара. Законопроектът има за цел да изпълни санкциите на ЕС срещу Русия, наложени в отговор на нейното нахлуване в Украйна. Целите му включват "справедливо данъчно облагане на печалбите, реализирани на територията на държавата, и увеличаване на бюджетните приходи", според законодателите, изготвили мярката.

Източник: "Блумбърг"

Свързана статия: Румен Овчаров пред "Гласове": Нашите умници въвеждат акциз 20 лв. за мегаватчас за вноса или транзита на руски газ. Това е пълно безумие!

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • стигам до извода, че да си идиот не е лесно, но сглобката ме опровергава!

    14 Окт 2023 10:58ч.

    То бива, бива, да си на управление от фащ, но да влезеш в противоречие със страните от Европейския съюз ми се струва абсолютно простотия, но "академичето", про100тоКиро, Асения и галя от посолството друго мислят! Да видим еврозелкуте какво ще узокат! Боже, прибери си вересиите, че бактън вече от Идиоти-"сглобкаджии"! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След взривяването на Северен поток

    14 Окт 2023 11:12ч.

    Посоката на вектора е ясна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мдааа

    14 Окт 2023 13:35ч.

    Поредният "умен" ход на САЩ, да бъдат наказани Сърбия и Унгария, за самостоятелната си политика! Този път използват марионетното си правителство в София! За да угодим на американските окупатори сме готови на всякаква подлост!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • lachate speranca

    14 Окт 2023 11:22ч.

    хахаахаха Браво ! Красота. А ние кога ще развеем израелския флаг над Столичната Община ? Урсула кво каза ? Европа застава до Божия народ ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един от всички

    14 Окт 2023 11:28ч.

    Май ще хвърчат глави скоро

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    14 Окт 2023 11:41ч.

    Ще ни съдят и ще загубим делото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един от всички

    14 Окт 2023 11:58ч.

    Или нещо такова https://pogled.info/svetoven/evropa/finlandiya-v-panika-otmashtenieto-za-severnite-pototsi-idva-sled-godina.161602

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България се демонтира пред очите ни

    14 Окт 2023 12:44ч.

    А скотонаселението в шоплука ще гласува за онзи ДС плъх. Хак да им е!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    14 Окт 2023 13:33ч.

    Аааа, да ДС е виновно. Само че когато имаше ДС живях те спокойно имахте държава. Сега ще пеете одата на радостта и в бункера с Азов и Евро комисарите. Скоро, много скоро идва горския.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    14 Окт 2023 13:21ч.

    да не се чудят защо Австрия ни налага вето, това засяга и нея защото получава газ от нашия газопровод, изобщо ЕС разреши получаването на руски газ, а ние се правим по католици от папата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явор Ъ.

    14 Окт 2023 15:12ч.

    Ще ни съсипят комшулука, който е без това е но 0-лата. Постепенно ще ставаме следващото огнище на раздор. Съответно амитата ще дойдат да ни ”помогнат” срещу комшиите и патакламата ще започне под чужд флаг. Уж за нас, пък то съвсем за тях. Нашите идиотчета политици не разбират какво става, но като стане топло първи ще се изнесат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    16 Окт 2023 21:26ч.

    Браво ПП!!! Големи сте. Сега ни скарайте и с Румъния, Гърция, Турция.....Може и с Полша. Абе карайте наред. Каквото са ви наредили от посолството. Разделяй и владей. Щото нали ПП са топ евроатлантици и хамериканци. Трябва да лижем г..за на богатите англосакци, кво ще се занимаваме ние с некви унгарци, сърби и други простаци, нали? Ех, да имам един танк....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи