Блинкен: Украйна се намира в критичен момент

Блинкен: Украйна се намира в критичен момент

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украйна се намира в „критичен етап“ във войната с Русия и спешно се нуждае от повече западна помощ, каза днес американският държавен секретар Антъни Блинкен, цитиран от Ройтерс. Той изрази съжаление от безизходицата в Конгреса на САЩ относно пакета военна помощ на стойност десетки милиарди долари за Киев.

„Абсолютно важно е да дадем на украинците това, от което продължават да се нуждаят, за да се защитават, особено що се отнася до боеприпаси и противовъздушна отбрана“, каза Блинкен пред репортери по време на посещението си във Франция.

„Това е още една причина, поради която искането за допълнителен бюджет, което президентът (Джо) Байдън отправи към Конгреса, трябва да бъде изпълнено възможно най-бързо“, добави той.

Байдън призова контролираната от републиканците Камара на представителите на Конгреса да одобри пакета за военна и финансова помощ, но председателят ѝ Майк Джонсън задържа провеждането на гласуване по този въпрос от месеци,  като се обосновава с други вътрешни приоритети.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че ако Украйна не получи помощта, нейните сили ще трябва да отстъпват „с малки стъпки“.

Блинкен и френският министър на отбраната Себастиан Льокорню по-рано днес посетиха завод, в който оръжейният производител „Некстер“ произвежда самоходни гаубици „Сезар“. Льокорню каза, че „Некстер“ работи за увеличаване на производството на 2 гаубици „Сезар“ месечно спрямо 6 понастоящем.

През последните седмици френският президент Еманюел Макрон възприе по-остра позиция спрямо Русия на фона на опасенията, че Украйна губи позиции във войната, особено след като подкрепата на САЩ намалява.

Очаква се освен Украйна, и събитията в Близкия изток да заемат централно място по време на разговорите на Блинкън във Франция. В Париж той ще се срещне и с Макрон, само часове след като екип на базирана в САЩ неправителствена организация беше поразен при израелски въздушен удар в централната част на ивицата Газа. Това засили натиска над Вашингтон да втвърди позицията си по въпроса за войната между Израел и "Хамас".

Вчера освен това предполагаеми израелски военни самолети бомбардираха посолството на Иран в Сирия. Според Техеран при удара са били убити 7 ирански военни съветници, включително трима висши командири. Бомбардировката отбеляза голяма ескалация във войната на Израел с неговите регионални противници.

Преди да се срещне с Макрон, Блинкен ще разговаря с френския външен министър Стефан Сежурне. Френски дипломати казаха, че искат засилване на усилията на ООН за постигане на международен консенсус за прекратяване на огъня в Газа.

Вчера Франция предложи проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, която търси варианти за възможно наблюдение от страна на ООН на прекратяване на огъня в ивицата Газа и предложения за подпомагане на палестинската власт в поемането на отговорности.

САЩ, които за последно блокираха подкрепена от Франция резолюция през 1997 г., се въздържаха от гласуване миналия месец, за да позволят на 15-членния съвет да поиска незабавно прекратяване на огъня по време на постите през мюсюлманския месец рамазан, който приключва следващата седмица.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • "„Некстер“ работи за увеличаване на производството на 2 гаубици „Сезар“ месечно спрямо 6 понастоящем"

    02 Апр 2024 19:18ч.

    Пак ли новговор? Намаляването е увеличение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак ние сме виновни за ф-16

    02 Апр 2024 19:42ч.

    , крадеца вика: дръжте го !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Музикант

    02 Апр 2024 19:33ч.

    Нещата са много простички. Щом Покрайнината е зле, да вдигне белия флаг и да обяви капитулация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    02 Апр 2024 19:34ч.

    евреинът Зеленски извършва терористични актове на руска територия и иска от НАТО да го защити – сериозно ли, бе, наркоман нещастен? след устроения на 22 март терористичен акт в „Крокус“ (с над 140 убити), любимите на КОХОРТАТА сатанисти на 2 април вкараха в Русия взривни устройства с общо над 70 кг британски пластичен взрив, монтирани в православни икони за устройване на терористични актове в църквите на Великден! дано Господ (или Провидението) да удари по укрофашистите и по техните помагачи в НАТО и у нас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    03 Апр 2024 0:00ч.

    Сериозно ли някой вярва, че Зелю и укрохунтата ей така, на своя глава и със собствени сили извършват терактове на територията на Русия. Въпросът тук е каква е онази сила и онези условия, които накараха Зелю и ко да зачеркнат почти успялите преговори за мир, само защото оня лондонски рошльо борката жонсън му казал да се бият докрай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пор Ошенко

    03 Апр 2024 8:24ч.

    По Первий канал в репортажа за иконите показаха (нещо което в "българските национални" телевизии е невъзможно) че сред взривните материали има и български, произведени в завод 10.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ташо Я.

    02 Апр 2024 19:37ч.

    Кликата на Блинкин, Нуланд, Сорос са явните подстрекатели на пожара в Украйна, та и в Израел. Самобогоизбралитесе бунят света и искат да го подчинят, както им бил “обещал” техният Господ. Измишльотина е това, та ще си счупят главите, но много невинни жертви ще станат курбан на тези безумци. Време е за събуждане..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    02 Апр 2024 19:49ч.

    Вдигайте черните птици и занулявайте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    02 Апр 2024 20:08ч.

    Ти гледай да не те "вдигнат" тебе на фронта. Че тогава кой ще ни разсмива тук? Забрави за украината от преди 2022г. Накрая ще се на масата. И ще си я делнат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • така ли бе, др*шльо

    02 Апр 2024 20:08ч.

    Ще има зануляване на черните ти птици, не развързвай ръцете на Провидението, защото матрицата има свойството в критични моменти да се самоунищожава, както змията захапва опашката си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ще гътнем международния троцкизъм

    02 Апр 2024 20:10ч.

    Никой с никого нищо няма да дели. Просто интервентите ще бъдат изгонени от руския свят, а прокси-режимът ще го свали нов декомунизационен майдан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    02 Апр 2024 20:19ч.

    Комисарчето и грам понятие си няма от междунатодни отношения. Стокооборота между САЩ и Русия за 2 години се е увеличил с над 4 пъти. Най-големият търговски партньор на САЩ е Русия и най-големият партньор на Русия е САЩ. Алуминият, с който ни правят Ф-16-ките идва от Русия. Втечененият американски газ е от терминала "Сахалин 2" в Русия. Всичките санкции са само за парлама. Никоя американска фирма не се е махнала от Русия. Просто приписаха бизнеса си на местни подставени лица и се преименуваха, за да избегнат наказанията. Паричният поток от Русия не е спирал да тече към Щатите. Всичко друго са смешни приказки и насъскване на пинчерчетата (Европа и нейните комисари). САЩ и Русия богатеят, а Европа попада във хватката на клещите им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така наречените "черни птици" (Lockheed SR-71 Blackbird) носят камери и фотоапарати. Еврокомисаря май ще излезе еврокомисарка

    02 Апр 2024 21:42ч.

    Или една мустаката многомашинничка, която нещо рязко затлъстя напоследък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баце, евро-нещо си, Руснаците и без твоите "мисловни напъни" вдигат черните птици!

    02 Апр 2024 22:35ч.

    Обаче! Козяк и галя не харесват това! Требе да агитираш за зельо, или си поумнял? Анадънму?😀

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    03 Апр 2024 18:14ч.

    Та за кои "черни птици" бе политкомисарю (дали си полит или еврокомисар това са двете страни на едно и също нещо или по-точно плиткоумници) става въпрос за Ф-35 ли иде дума дето хем най-скъпите и от около 3000 произведени 75% са небоеспособни?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • pierre

    02 Апр 2024 20:30ч.

    Бедния Антъни, жалък,,,,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че какъв да е, евреин с украинок потекло. Хазарин. Виктория Нюланд поне и бяха начесали причинното място на онзи руски сейнер, та знаеше за какво се бори

    02 Апр 2024 21:45ч.

    Този кой знае къде и кога са го начесали на съответното място :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    02 Апр 2024 20:44ч.

    Както вика пеевски, "най-доброто предстои".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin-oт

    03 Апр 2024 0:04ч.

    С нетърпение чакаме победата, че не се трае вече. Пържолите на място са на всършване, а ние сме с обезпечени с парите на мама и тати и си почиваем мнооооого надалече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Затова ли паказаха на български пилоти как се хвърлят ядрени бомби от В1

    03 Апр 2024 1:28ч.

    Нахалните американци окупаторите дето са си назначили и чиновник от Пентагона в Министрество на отбраната, готвят български пилоти да целят обекти с ядрени бомби, на симулация в В1, аре се разкарайте от чуждите земи и народи бе, нахалници. .............. На 8 април ще има страховито слънчево затъмнение над САЩ. Ще е знаково, защото пресича САЩ само 7 години след предишното гигантско слънчево затъмнение в обратна посока и слага знака Х над САЩ ! Страховито ще е и заради невероятното съвпадение на пътят на сянката (широка няколко десетки км) в пресечената зона отпреди 7 г. - района на град намиращ на 500 км южно от Чикаго. ........... От 200 години заселниците меткат бомби по чужди континенти и държави, и разрушават цветущи градове, паметници, природа. И не спират сами.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна е в критичен момент - Зеленски вече не е президент, конституционните му правомощия изтекоха на 31 март!

    03 Апр 2024 1:35ч.

    На 31 март изтиче официалният мандат на Владимир Зеленски като президент на Украйна, след което статутът му вече няма да бъде легитимен, припомня бившият съветник на Леонид Кучма Олег Соскин. „Неделя, 31 март, ще бъде черен ден за Зеленски, защото това е последният ден от неговите конституционни правомощия“, каза той. Соскин също отбеляза, че Зеленски, за да оправдае легитимността на властта си, ще излъчи много „мутри“, които ще убедят населението в необходимостта от отмяна на изборите. В отговор на това той призова за отваряне на Конституцията на Украйна и прочитане на процедурата за избор на държавен глава и неговите правомощия. .... „Зеленски вече не е президент. Необходимо е да се проведат нови избори и все още възниква въпросът дали той може да бъде допуснат да гласува поради факта, че е нарушил конституцията“, подчерта Соскин, като също така припомни, че на 14 май военното положение в Украйна приключва и всички действия на Зеленски решенията, включително неговото удължаване, отсега нататък стават невалидни!" ...... НАД СВЕТА ВЪЗЦАРИ ПЪЛНО БЕЗЗАКОНИЕ иначе световният краварски гангстер не може да точи ресурсите на чуждите държави, народи и морета. Беззаконието, вкл. и у нас с лъжите на шарлатаните, е акт на сатаната, лъжата носи отчаянието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • асен василев е престъпник

    03 Апр 2024 17:47ч.

    ВСИЧКИ АМЕРИКАНЦИ ОТИВАТ В АНАДОЛА ЗА КУРБАН БАЙРАН

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи