Антъни Блинкен: Северна Македония има пълната подкрепа на САЩ за членство в ЕС

Антъни Блинкен: Северна Македония има пълната подкрепа на САЩ за членство в ЕС
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е изпратил писмо до македонския си колега Буяр Османи, в което му честити 30-тата годишнина от независимостта и уверява Скопие в подкрепата на Вашингтон за европейския път на югозападната ни съседка, предава „ТВ 21“.


„Съединените щати са до вас, докато продължавате усилията си да увеличите просперитета на всички ваши граждани, като насърчавате върховенството на закона и укрепвате демократичните си институции. Северна Македония също има нашата непоколебима подкрепа, когато става въпрос за постигане на вашите стремежи за членство в ЕС“, пише Блинкен в писмото.

 

Държавният секретар подчертава, че САЩ гордо приветстват Северна Македония като една от 30-те държави-членки на НАТО, което според него е доказателство за ангажимента на страната за регионален и глобален мир и сигурност. „Вашето участие в мисиите на Алианса, включително в Афганистан, демонстрира вашия ангажимент към споделените ценности“, се казва в изявлението на Блинкен.

 

Вчера американският президент Джо Байдън изпрати поздравително послание до държавния глава Стево Пендаровски.

 

 

 

Източник: "Труд"

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Gen Gurko

  08 Sep 2021 14:56ч.

  Абе вие да не сте член на ЕС че ще си давате мнението, бе? Никой не ви го иска и скоро ще ви пердашат навсякъде, където си наврете "демократизиращите" гаги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде бе!

  08 Sep 2021 14:58ч.

  От къде накъде САЩ ще подкрепят някого да влезе в съюз на други държави? Какви сте вие бе серсеми? Кой ви пита?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А сега!

  08 Sep 2021 14:59ч.

  Ние пък подкрепяме Донбас и Луганск да се присъединят към Русия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скакалец

  08 Sep 2021 15:01ч.

  Макетата търсят помощ от дълбоко компроментиран играч. Амитата няма ли най-после да си седнат на задниците след след толкова жертви и разруха, която нанесоха на света през последните 20 години. Ако все пак искат да започнат на чисто трябва да разкрият истината за 9/11. Кой взриви кулите? Архитектите даказаха, че са взривени. Имайте куража и кажете кой? Така пак ще можете да станете велика страна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калин Андролоф

  08 Sep 2021 15:03ч.

  Имат право да дават подкрепа, защото са победителите от Авганистан, при това безапелационо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • споделени ценности

  08 Sep 2021 15:03ч.

  означава, че Македония, също трябва да даде част от своите ценности на господарите. Навремето /да знаят младите/ Съветския съюз беше "империя наоборот", т.е. метрополията раздаваше своите блага на колониите - нефт, въглища, желязо, машини, дървесина, технологии, инженери, учени ... течеше като непресъхваща река към страните от соцлагера и те влязоха в групата на Развитите страни в света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  08 Sep 2021 15:05ч.

  САЩ винаги са били врагове на България - от Първата световна война, през бомбардировките на София, до ден-днешен. Ето още едно доказателство. Но нашите близалки, естествено, ще се изпуснат в гащите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антъни Блинкен: Северна Македония има пълната подкрепа на САЩ за членство в ЕС

  08 Sep 2021 15:17ч.

  Тексас има пълната подкрепа на България да излезе от САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  08 Sep 2021 15:19ч.

  но няма подкрепата на българия така че не се бъркаите където не ви е работа имате си достатъчно проблеми в сащ не сте опрели до македония и зап балкани нямате никаква работа по тези ширини

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • подкрепа или под крепа

  08 Sep 2021 15:21ч.

  креп - черен плат, както и лента или парче от него, използвани за символ на траур

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  08 Sep 2021 15:22ч.

  Може да ги приемат като щат на САЩ, но не зависи от тях кой ще става член на ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МнВР

  08 Sep 2021 15:25ч.

  незабавно да привика Мустафато за обяснение на фриволните изказвания на шефчето и.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Главозамаян

  08 Sep 2021 15:26ч.

  Уважаеми другарю Държавен секретар, ние пък обикновените българи даваме пълната си подкрепа Америка да си получи по най-бързия начин заслуженото! Има процеси и механизми в световните събития, които не зависят от Вас, колкото и да не Ви се вярва. Същата Америка представяна от лидери прилагащи двойни стандарти като Вас, която руши и унищожава нашата скромна, но достойна родина вече 30 години. Писна ни! 30 години Ви търпяхме и продължаваме да Ви търпим! Действията Ви показват само едно - че сте едни избесняли ултрадесни левичари които тласкат света към комунистическа диктатура!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  08 Sep 2021 15:36ч.

  Добре "Боже" на отминалото, насила сбъдващо се! А иначе, гледайте си падането на колене и искането на прошка, от докараните в робство, "демократично!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И ние подкрепяме

  08 Sep 2021 15:43ч.

  Ние подкрепяме присъединяването на Тексас и Калифорния към Мексико.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До споделени ценности на 08.09.2021 в 15:03

  08 Sep 2021 15:54ч.

  Точно така. Абсолютно вярно. Специално за нас отношенията ни със СССР в икономически план бяха такива, все едно ние сме метрополията, а те - колонията. От там внасяхме огромни количества суровини - въглища, руди, нефт, газ при това на ниски цени, а изнасяхме готови продукти. Част от нефта най-нагло и безсрамно си го реекспортирахме за валута и това руснаците го знаеха, но си затваряха очите, нали сме братушки. Заради безмилостната пропаганда, малко хора знаят, че Русия, Украйна, Румъния, Полша, Балканите /без Турция/, Чехия, Словакия .... сме всъщност един народ. И ако се обединим, ще бъдем голяма сила, защото това ще бъде и огромен пазар. Но, ... англо-саксонците не спят. Те това го дебнат от векове и действат изключително умно, интелигентно и предвиждайки събитията далеч напред, не допускат такова нещо да се случи. Нещо подобно беше и социалистическият проект. До началото на 70-те години успехите му бяха такива, че на запад доста се притесниха. И взеха мерки. Още след смъртта на Сталин са започнали много задълбочен анализ как могат да превземат своя враг и както виждаме днес - плановете им се увенчаха с успех. Основното, което направиха е внимателно, пипайки с кадифени ръкавици да започнат подработването на съветския елит, така че той да започне да се прехласва пред западните стоки, пълните магазини, поп-музиката и привидно свободният живот. Използваха огромен паричен ресурс, за най-различни социални програми, така че в един момент соц-елита започна да вярва, че в социалистическата система има нещо сбъркано и че е по-добре да я изостави. Така и стана. Онези това и чакаха. Веднага започнаха да поставят условия, като на първо време ги накараха да изтеглят огромни заеми при заробващи условия. Никой от соц-елита не се възпротиви, защото вече беше приел неолибералната индивидуалистична идеология. Вече не му пукаше кой и как ще ги връща, защото го бяха накарали да повярва в една от най-големите лъжи - за вездесъщата сила на пазара. Че всякакви икономически проблеми се решават оптимално, само като се оставят на пазара. Така, без да използват тежки армии, жива сила, танкове, самолети и муниции, англо-саксонският запад успя да си върне за това, че славянският свят му натри носа през ВСВ. Но, нещата не спряха дотук. След това този западен елит започна да си връща и инвестициите в социалните програми на запад, като започна да ги орязва една по една, защото основният му враг - социализма, вече не съществува. Процесът върви и днес. Виждаме орязването и на свободите и в резултат безпроблемното установяване отново на фашизма. А фашизмът е неизбежен в условията на капитализъм. Запомнете го. Всъщност - днес сами може да се убедите в това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  08 Sep 2021 15:58ч.

  Хубаво, ама от България няма! Айде, чаааЛ! :DDD

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Натиск и изнудване

  08 Sep 2021 16:02ч.

  Върху лица с тежки зависимости са единственото средство, което може да доведе до вдигане на ветото на България. Ако нещата вземат такова развитие, цяла България (с изключение на тежко лежащо болните) - НА УЛИЦАТА и основно НА "КОЗЯК"! Е, да не забравяме и евролицемерите на "Раковска"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 5-тимата от ремс

  08 Sep 2021 17:50ч.

  Путин пише в статията си как в първата половина на 19-ти век била измислена украинската идентичност, и от кого. По същия начин е измислена българската идентичност, пак в онзи период, но авторите са в Москва. Тъй като Македония има различно историческо развитие от тогава досега, тази идентичност не успява да хване достатъчно силно там. След освобождението към "авторите" на българщината се присъединява БАН с езиковите реформи, а след 44-та година, историотворчеството добива епични размери, под ръководството на такива мастити учЕни като Александър Фол, Божидар Димитров и прочие. Ако се махнат откровените исторически фашификации и измишльотините от българската история, картината ще се окаже доста по-различна от това, което ни се обяснява официално. Така че макетата какви са - не е ясно, и за българите - също, но по-незабележимо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пияния майстор

  08 Sep 2021 19:21ч.

  Няма по-големи тъпанари от занимаващи се с външната политика на САЩ. Не случайно е една залязваща сила, която обърка всичко, което можеше да сбърка. Дори безкрайните икономически лостове не могат да компенсират изключителната некадърност във външните дела. Достатъчно беше да се задейства съединеное на Македония с България и щяха да имат непробиваем бастион на американофилията в България срещу Русия. Ама не, с тия изказвания и натиск срещу България, зорлем ще докарат руснаците тука за втори път. Не, че ще е лошо. Дори по-добре предвид идващите катаклизми в света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За когото не е ясно колко и защо н.в. е тъй пристрастен

  08 Sep 2021 19:49ч.

  Топ-дипломатът на уса етнически е украински евреин. А както се вижда от някои коментари по-горе - между Македония и Украйна има също много общо... така че простено му е. А ние трябва да си гледаме нашите интереси, доколкото ни позволяват действията и изцепките на н.в. и на този. Изобщо всичките синергии с тях са в наш ущърб, винаги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какви се явяват САЩ в ЕС?

  08 Sep 2021 20:03ч.

  В качеството си на какви раздават подкрепи? Те ли управляват ЕС?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антъни Блинкен: Северна Македония има пълната подкрепа на САЩ за членство в ЕС

  08 Sep 2021 20:35ч.

  Милите БЮРМ-ци и ЕС-ци съвсем го закъсаха, след тези ги подкрепят да бъдат приети при онези.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Възвъзхитен

  08 Sep 2021 20:36ч.

  Когато древната, антична и безгранична македонска нация започнала да основава другите нации, постепенно се натрупал отпадъчен мат'рял и накрая преди 200г те, великите макета, го скупчили и създали най-великата друга нация САЩ... Сега те им връщат жеста...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАЙС, А?

  08 Sep 2021 21:05ч.

  "Вашето участие в мисиите на Алианса, включително в Афганистан, демонстрира вашия ангажимент към споделените ценности“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • www

  08 Sep 2021 21:06ч.

  A Синергетика с интесите на САЩ - резидента Радев ще прави ли сега синергия с тоя интерс на САЩ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  08 Sep 2021 21:22ч.

  При 78 определили си като българи при тяхното преброяване имаме кауза пердута. Ние ги докарахме до тоя брой, не те.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ясно!

  08 Sep 2021 21:37ч.

  Подкрепяйки СМ, американците определено не се съобразяват с историческото минало и националните интереси на българите! Аз не знам дали това ме вбесява или ме разсмива?! Въобще, наясно ли са как изглеждат техните действия в очите на народ, който има 1300 годишна история?! Голям цветен брат, не се ли научи, че колониалната администрация я презирате не само вие, но и собственият и народ?! Очевадно е, че 250 години са малко, за да се изгради империя. Даже и сянка не сте на хилядолетната Римска империя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тинтири-минтири,

  08 Sep 2021 21:48ч.

  Македония това, Македония онова. Македония е изгубене кауза за нас. Поне за сега. Македония няма да се приобщи към нас. Поне докато тук властват американци /англо-саксоници/. Те са нежелани, дори и с великите си технологии. Те никога няма да бъдат велики, а иемнно - фалшиви. И точно там е проблема - ще стане ли Македония, с разсадите си за истински доамати и чушки, каквито ги знаем и помним и ние - българите, член на НАТО, или всичко това може да се запази? Ако и те станат членове на ЕС, тогава нищо няма да бъде запазено и възпроизвдено в рамките на настоящия Съветски Съюз. Ще ходим на север, в Сваалбард, за да просим семена, каквито имахме в изобилие само до преди 15-на години. Но, нали сме големите западняци - ще ги търсим и а, дано да ги намерим отново. Но и да ги намерим - едва ли ще разберем за какво точно става въпрос. Излезли сме и сме се отдалечили неимоверно от корена ни. Може никога да не се върнем, а това е най-опасното. На него разчита Луцифер. А той е умен. Много умен, защото не гледа телевизия и реклами по нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1984

  09 Sep 2021 8:37ч.

  Какво общо имат САЩ с Европа и ЕС ??? САЩ първо да решат проблема с черните, арабелите, латиносите, китайците и т.н. расисти, които събарят статуите на личностите създали САЩ. Да озаптят онези, които палят и унищожават жилища, магазини и .... , които тормозят белите американци само заради цвета им. Аз не желая американски неокомунисти и либерасти да се бъркат в политиката на ЕС и България. Същото важи и за руските путинисти и шовинисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ............

  09 Sep 2021 12:30ч.

  от кога сащ са част от европейския съюз. нещо не ми е ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И Афганистан имаше пълната подкрепа на САЩ

  09 Sep 2021 14:24ч.

  ама накрая се оказа че всичко зависи не от нея, а от кадрите вътре в страната. И да са въоръжени със супер модерно оръжие, и да са водени от прозападен елит, всичко това отпада защото решава начина на мислене. А макетата са известни с това че не могат да мислят, кой не вярва не е имал работа с тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Слатински

  09 Sep 2021 17:28ч.

  Две са прангите (оковите), които Западът и САЩ слагат върху днешния гротесков политически “елит” на Румен Радев и производните му калтаци – цялата (полу)либерална сган в парламента и около него – партията на Прокопиев, Ибнитата, Харвардската шайка на Кирчовците, Асенчовци, Учиндолците и т.н. Първите окови са безусловното Признаване на Северна Македония и пускането и в предверието и на ЕС в най -кратки срокове в пълна синергия с геостратегическите интереси на Запада на Балканите. Слугите им ще свършат това още щом има редовно скалъпено правителство и сбирщина за мнозинство след някой следващ избор за НС в комбинация с капитулацията пред Истанбулската конвенция и въвеждането на гей браковете. Второто е пълният контрол над контрабандата и полулегалната, нелегалната и легалната търговия със специфични стоки – дроги, оръжия, субстанции, износ-внос на енергийни и природни ресурси. Последните 9 месеца под опеката на Радев и неговата шайка с подаръчните пликове – контрабандата и този тип търговия са стигнали рекордни размери през последните двайсет години. Калкулират се и изтичат милиарди месечно. Много тъжното е, че нито една от партиите на “статуквото” няма нито желание, нито възможности да се противопостави на това. Напротив, ГЕРБ, ДПС и БСП дават мило и драго, свалят гащи, за да ги припознаят от Посолството и да се включат в потока на мейнстрийма, противно на нашите национални интереси и идеали. Корупцията у нас не е Цел, а средство Западът да налага дневния ни ред и да контролира всичките ни крадливи политици. Европейските средства са моркова и тоягата за нашия разгащен хулигански елит. Затова и почтените патриоти нямат място нито в парламента нито в медийната паплач.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гледайте "Мавританецът" – филмова история за американския курорт Гуантанамо

  09 Sep 2021 18:19ч.

  Гледайте "Мавританецът" – филмова история за американския курорт Гуантанамо Александр Роджерс https://cont.ws/@alexandr-rogers/2049751 От 779 затворници от Гуантанамо само осем чакаха процес, от които трима бяха признати за невиновни. Всички останали седят там без съд и разследване, без достъп на адвокати и спазване на елементарни човешки права. Но те редовно са подложени на изтезания и унижения, и абсолютно законни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • www

  27 Sep 2021 11:28ч.

  айде пак обвинявайте русия за македония и гласувайте за соросиди като слугите на този...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи