Блинкен се обади на Радев за санкциите и Северна Македония

 Блинкен се обади на Радев за санкциите и Северна Македония
Президентът Румен Радев проведе днес телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Разговорът се проведе по инициатива на Антъни Блинкен и на него бяха обсъдени различни теми, сред които стратегическото партньорство между България и САЩ, санкциите по Глобалния закон „Магнитски“ срещу български физически лица и компании, сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната, възстановяването след пандемията от коронавирус, както и европейската интеграция на Република Северна Македония, информираха от прессекретариата на държавния глава.

 

Президентът Радев определи наложените санкции по Глобалния закон „Магнитски“ като силен знак в подкрепа на стремежа на българските граждани за утвърждаване на демокрацията, справедливостта и прозрачността. Това е принос на САЩ в борбата с корупцията, както и за укрепване на демокрацията и насърчаване на потенциала на българската икономика, заяви от своя страна Антъни Блинкен.

 

Румен Радев оцени високо двустранното партньорство в отбраната, и призова за увеличаване и на индустриалното сътрудничество в тази сфера. Подчертано бе дългогодишното партньорство в модернизацията на Българската армия, включително чрез въвеждането на модели на съвременно военно обучение.

 

Антъни Блинкен открои и приноса на страната ни по отношение на стратегия НАТО 2030. По време на разговора президентът Радев подчерта амбициите на България да използва европейските средства по Плана за възстановяване и устойчивост за решителна модернизация на страната и призова за увеличаване и на инвестициите от САЩ в сфери с висока добавена стойност като информационните технологии, науката и образованието.

 

Обсъдена бе и европейската перспектива на Албания и Република Северна Македония, като Антъни Блинкен изрази очакване за ускоряване на процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка. Обща бе позицията, че това е в интерес на стабилността и сигурността не само на региона, но и на Европа.



Държавният глава припомни последователната ни подкрепа за членството на Република Северна Македония и призова за постигането на устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения, както и за стриктното спазване на Копенхагенските критерии за членство, което ще ускори и процеса по приемането на преговорна рамка от ЕС за югозападната ни съседка.

 

 

 

 

 

 

 


 

Коментари

  • Иванка

    11 Юни 2021 19:50ч.

    Изтъкнат юрист: “Българският списък“ е административен произвол -https://blitz.bg/analizi-i-komentari/iztknat-yurist-blgarskiyat-spisk-e-administrativen-proizvol_news822673.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Приносът

    11 Юни 2021 20:06ч.

    Приносът на САЩ е една зелена банкянска Тиква, която за 15 години не успя да узрее.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бодил

    11 Юни 2021 20:08ч.

    Няма отърване от тия ам.тръне и техните сервилни клиширани назначенци...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво президенте!

    11 Юни 2021 20:17ч.

    Амитата са знаели и следили отдавна паричните потоци(както в целия свят) на нашите разбойници и приятели на Боко. Защо “Магнитски” сега? И твоето служебно правителство се натегна и разшири списъка. Кой го караше да прави това доброволно? Уж сме брюкселци-европейци, а САЩ командват парада. С кого сте Вие, с амитата или Европа? Тя пък една Европа нослушна и клекнала пред амитата. Пази Боже от послушни, прости и неми политици!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Блинкен към Радев: Санкциите по „Магнитски“ са приноса на САЩ в борбата с корупцията

    11 Юни 2021 20:27ч.

    Ха-ха-ха, това което имаме на снимката изглежда твърде интелигентна твар, за да не знае, че приносът на САЩ в борбата с корупцията се нарича лобизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • модерно робовладелство

    11 Юни 2021 20:29ч.

    От метрополията направо са ни наредили да се откажем от упорството да убеждаваме СМ за отстъпки. Радев само е козирувал, какво друго може да направи, ако ни наложат санкции за своеволие? Никога не сме били по-унизявани от уж съюзник. Забравете българската кауза за Македония, в противен случай ще ви спрат парите, тока или газа, както блокираха сметките на Божков и Шиши. Тепърва предстои да видите какво значи истинско проклятие да си васал на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • линк към още информация по темата

    11 Юни 2021 20:30ч.

    https://dnes.dir.bg/politika/darzhavniyat-sekretar-na-sasht-se-obadi-na-radev-za-sanktsiite-i-severna-makedoniya

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    11 Юни 2021 20:44ч.

    Казали са:санкциите са единия край на тоягата,от вас зависи дали ще обърнем другия - добрия край.Дазано по нашему,припомнили са му,че който слушка - папка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Македонец

    11 Юни 2021 20:55ч.

    Тик так тик так тик так ...часовника тиктака Този разговор по телефона на Блинкен както и посещението на чешкия външен министър днес е аларма че витиеви клишета ние сме най много за СМ да влезе в ЕС но пък ще ги спираме че номера на Ганьо нема да мине ...Тик так тик так ...думам ти дъще сещай се снахо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО!

    11 Юни 2021 20:58ч.

    АНТИКОРУПЦИОННИЯТ СЕКРЕТАР НА ПРЕЗИДЕНТА, „КАДРОВИКЪТ“, ПРИБИРА ТЕЖЪК ПЛИК ОТ ТЕЖКО КОМПРОМЕТИРАН ЕКСШЕФ НА МИТНИЦИ, ИЗВЕСТЕН КАТО ЧОВЕК НА СЛАВЧО ХРИСТОВ И КОСЬО САМОКОВЕЦА https://afera.bg/%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%ba%d0%bb%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%be-%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%be%d1%80%d1%83%d0%bf%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%bd%d0%b8%d1%8f/ ............................................................................................. Не сне забравили, че неонацистът и действащ съветник на президента Пламен Узунов се снима като Хитлер: https://www.youtube.com/watch?v=PZNGjz4-HOY Триморският масонски съпруг на палавата Деса го защитава. ================================================== Веселина Томова – 20 години не съм водила битка, като разследващ журналист с Бойко Борисов и кохорта в различната му и времева битност, заради това, което гледахте по-горе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зелен чорап от НАТО

    11 Юни 2021 21:01ч.

    Общата позиция на Радев и Блинкен за Македония означава, че Радев отстъпва пред натиска и ще съдейства ветото ни да отпадне, а тоя сладур Блинкен се прави на Робин, на когото нашият Батман от НАТО покорно козирува.Блинкен се прави, че не знае, че проклетият Череп финансираше президентския метеж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зелен чорап от НАТО

    11 Юни 2021 21:02ч.

    А Афера наистина заслужава Пулицър за борбата срещу радевизма!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зелен чорап от НАТО

    11 Юни 2021 21:11ч.

    Приносът на САЩ е значително по-голям от една зелена банкянска тиква.Един зелен чорап от НАТО е несравнимо по-велик принос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Македонец

    11 Юни 2021 21:13ч.

    В грешка сте Румен Радев не е козирувал пред Блинкен за СМ. Напротив .Главата му е напълнена със полит пропаганда точно по военно му ...Грешката на Радев е че козирува за санкциите и борбата уж с корупцията но се държи като ултранациоаналист към СМ. А трябва да е обратното да пази страната от санкции но да мисли цивилизовано и да признае македонския език единтичност и малцинство Сега и при двете грешки ще стане голяма катастрофа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абсурд

    11 Юни 2021 21:27ч.

    Инструктаж !!! отговорите - ОК ОК ОК !! И бъдещото правителство вече е готово. И Македония ще е член на ЕС. И нови санкции срещу Русия....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • https://afera.bg/ексклузивно-видео-антикорупционния/

    11 Юни 2021 21:37ч.

    Без коментар!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • скука

    11 Юни 2021 22:07ч.

    Приноса на сащ е в създаването на корупцията в БГ и глутницата престъпници,които съсипаха държавата ни за 30 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това е смешно и абсурдно

    11 Юни 2021 22:09ч.

    Корупционерът Байдън имал претенции към българските корупционери. А кой ги отгледа тези корупцонери и с чия благословия избуяха?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мильо Лудия

    11 Юни 2021 22:13ч.

    Мдааа, от цялата статия стават ясни две неща: 1. Северните макета намазаха филията; 2. Тиквата е минало свършено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Докога тия лъжци американците ще ни учат

    11 Юни 2021 22:55ч.

    Тия, дето не знаят и не ползват думата почтеност, тръгнали нас да учат............ Дето каза някой, зад океана пръднаха и ние се насрахме ............... Що не пипат Борисов, а? .... Или стана идеално, Борисов си отмъщава на Божков чрез Магнитски! ....... Тия зад океана искат пари, ако Божков се откупи ще о махнат от списъка. Или пък ако го завербуват в името на американската демокрация, става идеално. ...... Как не разбрахте, санкциите са контрол и нищо друго. И контрол в името единствено и само бизнеса на Америка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    12 Юни 2021 0:02ч.

    Някой от тия блинкени и прайсове дето днес са се разлаяли сети ли се да каже една дума за загиналия в тъпите им учения български пилот? Бостански чучела.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    12 Юни 2021 1:07ч.

    Господин президент как се чувствате? Херо Мустафа проинспектира всичко в България. И най-накрая ви се обади Блинкен да ви каже че тяхният закон по важи в България отколото конституцията. Почвам да си мисля че Бойко е по-малкото зло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мерсим ви за (избирателния) "приноса"!

    12 Юни 2021 3:58ч.

    Бихте ли си го прибрали у дома си, където единствено има юридическа сила. Барабар с пуделите си от Дондуков 1 И 2, НПО хрантутниците си и вся остальная, щото за три декади се нагледахме и насърбахме на демократизацията и "приносите" ви. Без вас по-добре се оправяхме преди туй, сочи даже статистиката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданинът Радев

    12 Юни 2021 4:11ч.

    Къффф се явява, за да се разпорежда с вековната българска история и българския език от Борис Първи, Климент, Наум, Самуил, Даме, Гоце, Яворов, Илинденско-Преображенското въстание до наши дни под телефонния диктат на някакъфффф си yankee без Народно събрание даже?! И то само щото на бидоните им трябва още една военна база на Балканите. Аре у лево! Само да си посмял! Бог вижда! От 9 век гледа сеира на майцепродавци секакви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • с робите, така

    12 Юни 2021 6:40ч.

    Лост от Х род. Изнудване, чрез паниката на "политиците ни" за" географското понятие" . С това управляват, ако не стане идват колегите на Радев. И без това си докараха достатъчно техника и бронирана също. "Да дойдат танковете-2", ще е втора серия на мустакатия боклук от" Бояна" , но този път няма да са български. Описано е биографични от 1 лице, в "" Изповедта на един икономически килър ".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    12 Юни 2021 7:38ч.

    Сега ще гледат, кукловодите ни, външните, да няма качествена кандидатура за есенния избор, да избира "племето" между Радев, Трифонов, Митов, Сидеров и Пулев. Защото Радев се утече, май?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD на 12.06.2021 в 07:38

    12 Юни 2021 8:54ч.

    Какво точно ви дразни Сидеров, че го постави в тази одиозна групичка ? Сидеров е откровен русофил и общо взето повтаря едни и същи положения от 20 години. И колкото и да го плюят и демонизират, това което повтаря /"теория на конспирацията"/ се оказва вярно и е наше настояще. Айде без пейоративи за Сидеров. Който не го харесва - имате си Баце, имате си Радев, може и някой нов масон да подкрепите, цецки, ирландски овчарки ... изборът който правихте досега е добре познат. Сидеров не е бил избиран та да бъде в този списък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    12 Юни 2021 9:00ч.

    Колега, от форума, от "Оркестър без име", нищо лошо спрямо тезата Ви. Просто не харесвам мимикрията пресъздадена в природата с аналогии, като слънчоглед, хамелеон и прочие. Е това е еволюция за оцеляване, безспорно! Традиционналист съм и прочие. Доверието е важно нещо, при Хомо Сапиенсите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    12 Юни 2021 9:52ч.

    ПП Може би, Нинова и БСП, ще съберат кураж за издигане на проф. Иво Христов? Ако той се съгласи, разбира се, да седне на пачите ни яйца? И да оттегли подкрепата за Радев? Винаги сме имали Лидери като Левски, Ботев,.......! "Дано, до всяко добро същество, седне още едно и тогава ще .....", както пее Богдана в песента на Стефан Димитров! - :)) Къде ни е интелигенцията, между другото днес?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Десислав

    12 Юни 2021 10:42ч.

    Говори се, че дотук , само за около месец служебно правителство Пламенчо и Руменчо са кеширали около 10 млн. лв. от назначения ! Ще им излязат през носа обаче…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От вестник „24 часа“ помолили Президенството за коментар

    12 Юни 2021 10:57ч.

    Бивш митничаp дава плик c личен подаpък на пpезидентcкия съветник Пламен Узyнов Копирано от https://www.24chasa.bg/novini/article/9879207 © www.24chasa.bg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    12 Юни 2021 11:19ч.

    Американецът очевидно не е страна в спора, нито е българин, нито македонец, нито европеец. Очевидно се меси в чужди работи, което е типично за големите братя и руснаците правят така. Всичко това е изобличение за Европа, Европа предава България на американците. Преди тези метежи, чувахме повече какво става в Брюксел, а сега слушаме само за Ханке, Байдън и Херо Мустафа, още едно доказателство, че е проведена цветна революция и е инсталирано колониално правителство. Европа има тежък проблем с авторитета и суверенитета си, с европейската интеграция. Обвинявам ги в незаинтересованост и малодушие, оставиха в България и русофилите и американофилите да вършеят безнаказано. А не сме във война, че да гледаме само военните съюзи, тук става дума за политики!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги до Helleborus

    12 Юни 2021 11:36ч.

    Може би имате право, българската поговорка гласи, че рибата се вмирисвала от главата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Йоан

    12 Юни 2021 12:23ч.

    По време на събитията покрай избирането на настоящия американски президент, тук имаше доста спорове, имаше тръмписти и демократи, всякакви люде. Една от основните тези в споровете беше: "ако дойдат демократите и Байдън, съвсем скоро ще усетим как САЩ ще се обърнат навън и ще започнат агресивно да се месят по цщл свят. Включително и в България". Е, при всички странности (меко казано на Тръмп) сега не мога да се сдържа да не кажа култовата реплика: Казвах ли ви? :))) Ето ви "демократи в действие". Ще приемат съседите и без нас, независимо ще кажем ли "да" или не. Ако усещате накъде въврят нещата, ще разберете, че е така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помпео

    12 Юни 2021 14:12ч.

    Генри Киссинджер: «Враждовать с США опасно. Но дружить с США смертельно опасно»

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в понеделник

    12 Юни 2021 15:07ч.

    има повсеместна спявка в Брюскел. Тия подкараха съвсем през просото и направо по телефона лично инструктират кой каква лепта ще обещае на големия бял брат. Да продължават... изборите чукат на вратата, и както е казано "По делата им ще ги съдим...."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще има ли истински българи

    12 Юни 2021 18:55ч.

    в понеделник в Брюксел, които да кажат НЕ! на мераците за още пари за оръжия? Ето защо е било обаждането на Блинкен вчера! В света върлува епидемия, а тия искат пари за още смъртоносни оръжия! Какво се е объркало в главите им!? Това, че за половината деца в София и в други големи градове няма детски градини... Това че лекари и мед. сестри изнемогмат от недофинансиране... Това че пенсионерите живеят в постоянна дилема - хляб или лекарства? - т.к. пенсията не стига и за двете.. Но... изборите чукат на вратата! Казано е: "По делата им ги съдете".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи