България е в дъното на класацията на ЕС по справяне с корупцията

България е в дъното на класацията на ЕС по справяне с корупцията
В глобален контекст България се нарежда на 78-о място по корупция с 42 от 100 възможни точки. Това показва системни, трайни и структурни проблеми в борбата с корупцията, а страната ни се намира по-близо до страни като Афганистан и Северна Корея. Данните представиха Калин Славов и Ваня Нушева от Асоциация "Прозрачност без граници" на пресконференция в БТА, посветена на Индекс за възприятие на корупцията за 2021 година.

Снимка: Ива Иванова, Аctualno.com

 

Калин Славов и Ваня Нушева от Асоциация „Прозрачност без граници“ бяха категорични, че България тъпче на едно място в борбата срещу корупцията и се нарежда до страни като Афганистан и Северна Корея. На пресконференция в БТА, посветена на представянето на индекса за корупцията, Славов обясни, че в глобален контекст България се нарежда на 78-о място по корупция с 42 от 100 възможни точки. Това показва системни, трайни и структурни проблеми в борбата с корупцията, посочи той. 

 

От „Прозрачност без граници“ изтъкнаха, че не просто страната ни няма напредък в борбата с корупцията, а тъпче на едно място. България чувствително изостава в борбата срещу корупцията, не успяваме да модернизираме институциите си и да наложим различен модел на функциониране на институциите, което да доведе до развитие на бизнеса. Нямаме и правила, които да регулират лобистката дейност, заявиха от неправителствената организация. 

 

Ниските нива на корупция са в държави като Дания, Финландия, Норвегия, Нова Зеландия, Сингапур и Швеция. Това са държави, в които има стабилни политически системи, твърдо разделение на властите, работещ механизъм на взаимодействие на контрол власт с власт, гражданко участие и контрол, силна чувствителност на обществото към отклонения на хора от публичната власт, превантивни реакции на хора на такива позиции за корупция или конфликт на интереси и други. Обяснимо е, че с подобни устойчиви и управленски практики е да гарантират първите места в антикорупционните класации, обясни Славов. Само 25 държави се отбелязали прогрес в борбата с корупцията.

 

През последните 10 години в 90% от държавите има низходяща тенденция в количествен и качествен аспект в борбата срещу корупцията, посочи Калин Славов.  Той отбеляза, че България се намира и под средната стойност на индекса за възприетия на корупцията, който е 43. Средната стойност на индекса за възприятие на корупцията за Европа е 66, като Норвегия, Швейцария и Исландия дават движението нагоре. Най-ниските стойности са в държавите от Централна и Югоизточна Европа – България, Румъния, Унгария, Хърватска и Гърция. „Унгария е черната овца на ЕС с проблемите с върховенството на закона, по линия на разходване на европейски средства и злоупотреби с тях, атаката срещу гражданския сектор, девиацията от някои европейски ценности“, добави Калин Славов.
 

Той акцентира, че България има ниски показатели още в наказателното правосъдие и приложението на регулаторната рамка е много слаба. Инхаус процедурите и обществените поръчки са средство за заобикаляне на регулаторната рамка, даде за пример Калин Славов. Славов подчерта, че трябва бързо да се наваксва и чисто в декларативната нулева толерантност към корупцията трябва да започне да се облича към конкретни политики, секторни планове и действия.

 

За да се пречупи трендът в борбата срещу корупцията трябва да се засили наказателното преследване и радикална промяна чрез „Чиста от корупцията среда“, предложи Калин Славов. Ако една система успее да се реформа в идеята за добрите управленски практики, които минимизират корупционния риск, може да има достъп до обществени средства, но ако не успее да се реформа, трябва да използва обществения пазар, настоя Калин Славов. Калин Славов настоя още да се мисли и за имиджова промяна в борбата срещу корупцията. 

 

 

 

 

 

Коментари

 • ха ха ха

  25 Яну 2022 10:53ч.

  Тия с фондациите ли ще борят корупцията?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боже, и в Северна Корея ли установиха, че има корупция??

  25 Яну 2022 11:15ч.

  И то голяма? И откъде така, сега тези трябва да са гениални. Държава, в която пиле не може да префръкне през границите. Обаче за нашите гении всичко е ясно и прозрачно. И за такова нещо получават заплати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фибата

  25 Яну 2022 11:35ч.

  Нали знаете тия тримата на снимката какви са? Точно така, тарикати, лобисти, посредници, инфлуенсъри, с извинение! НПО-то им не плаща данъци! Какво означава индекс на възприятие? Означава какъв е ефектът от многогодишната масирана пропаганда с внушения, медиен тормоз със спекулации и непрекъснат натиск чрез публично говорене за корупция! Защо нещо, което в същината си е сделка, действие, акт и иска поне двама участници се мери с усещане и възприятие е работа на една специфична част от медицината, която се занимава с човешката психика и отклоненията от нея! Тия паразити са намерили на хляба мекото и на практика търгуват с влияние, но и нахални рекетьори, с измислени дипломи и маркови дрешки, е добро обяснение! Същата сценка се разиграва от години и със свободата на словото!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гербераст

  25 Яну 2022 12:43ч.

  И после някои гербави суджуци се чудят защо Гешев бил за смяна. ми затова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър Волгин

  25 Яну 2022 13:44ч.

  БНР рекламират евро-програма, това е корупция. Викат в Хоризонт-12+3-бнр Огнян Минчев който е с най-голяма пържола от "Америка за България" фондация, да говори срещу Русия и руснаците. ............................ Този който купи Овергаз е шеф във фондацията даваща думата на такъв като румънеца избягал от Чаушеск( защото Чаушестко му наредил да убие редакцията на радио свободна европа). Та скоро излезе последната книга на румънецът, преди да умре. Там твърди - че 100% от ислямският фундаментализъм и терористи ислямисти са обучени в СССР и Русия. Кенеди бил убит от руснаците, 11 септември е руска работа. Всичко това се тиражира от дойче веле и всички десни сайтове. ............................ Фондациите и НПО подкупват, ЕС подкупва чрез субсидиите.. Целият елит и икономика е подготвена от фондации и НПО, МВФ, Световната банка, още от 1990та година. https://bg.wikipedia.org/wiki/Америка_за_България

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи