България и РСМ подписаха три меморандума

България и РСМ подписаха три меморандума
В присъствието на министър-председателя Кирил Петков и на министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски бяха подписани три меморандума за сътрудничество между двете държави, съобщиха от правителствената пресслужба. Официалното подписване се състоя след проведеното пленарно заседание на двете правителства в София.

 


Министърът на земеделието на Република България Иван Иванов и министърът на земеделието, горите и водното стопанство на Република Северна Македония Люпчо Николовски подписаха Меморандум за разбирателство между двете министерства и за сътрудничество в областта на земеделието, аграрните науки, селските райони и горското стопанство. Документът предвижда задълбочаване на сътрудничеството между двете държави в аграрната област, чрез обмен на научна и техническа информация и трансфер на експертни познания. Заложено е споделяне на добри практики, разработване и изпълнение на съвместни научноизследователски проекти и трансгранично сътрудничество в областта на селските райони. Българската страна се ангажира да споделя своя опит по отношение на прилагането на Инструмента на ЕС за предприсъединителна помощ. 


План за развитието на проекта за жп връзка "София - Скопие", оценка на инвестиционната стойност и проучване на възможностите за финансиране от Европейския съюз и международни финансови институции, са част от задачите на смесена група от български и македонски експерти. Това се предвижда в Меморандум за разбирателство за развитието на жп връзка "София - Скопие" между Република България и Република Северна Македония, като основа за водене на преговори. Документът бе подписан от министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и министъра на транспорта и комуникациите на Репубика Северна Македония Благой Бочварски. Железопътната връзка е от важно стратегическо и икономическо значение за гражданите и икономиките на двете държави. Чрез изграждането й ще се интегрират напълно железопътните мрежи на страните в Трансевропейската транспортна мрежа. 

 

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши подписаха Меморандум за разбирателство между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Република България и Агенцията за насърчаване на предприемачеството, Република Северна Македония. Меморандумът ще подпомогне развитието на двустранното икономическо сътрудничество между двете страни. Като признават стратегическото значение на развитието на малките и средните предприятия за повишаване на заетостта, икономическата и социалната стабилност, страните по меморандума се договарят да подпомагат предприятията от съответните държави и да установят и поддържат различни форми на сътрудничество. В Меморандума се предвижда ИАНМСП и Агенцията за насърчаване на предприемачеството да бъдат партньори в областта на развитието на малките и средните предприятия, като предоставят реални възможности за разширяване на бизнес контактите между предприятията от двете страни. Поемат се задължения за обмен на бизнес-информация, свързана с търговията, възможностите за инвестиране, политиката и мерките, предприети от всяко от двете правителства за насърчаване на интернационализацията на малките и средните предприятия. Двете страни ще си сътрудничат при организиране на промоционални прояви в услуга на малките и средните предприятия като размяна на посещения на предприемачи, организиране на участието им в бизнес форуми, конференции, семинари, търговски панаири, изложения, посещения на делегации и други.

 

Коментари

 • Славов

  25 Яну 2022 13:04ч.

  Алабалистика- македонците захванаха 2014година линията ,а после си позволиха да не усвоят парите от Ес на инат.Сега меморандуми,разбирателство ,награждане,насърчаване и ИТН

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  25 Яну 2022 13:08ч.

  Продължаваме ИЗМАМАТА означава, че НЯМА ДА ИМА ВРЪЩАНЕ КЪМ НОРМАЛНОТО, защото новия световен ред е тук !!! И заръките на Хероинята са изпълнени, “Слава Американу, слава Булгаристану, героям слава!" АМИН !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сръбските и руски агенти при тях и у нас ще останат без работа, сега беснеят,

  25 Яну 2022 13:27ч.

  един ден ще ги оставим в миналото. Икономиката е в основата на всичко /Икономиката, глупако !/. Когато макетата видят, че сме по-добре от сърбите, сами ще дойдат на нашата. Но затова трябва да поканим петоколонниците да отидат на екскурия в СССР с еднопосочен билет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Забравихте меморандума за психиатрите

  25 Яну 2022 13:56ч.

  Липсва меморандум, според който България и ЕС осигуряват безвъзмездно психиатри за политиците и историците и част от населението на РСМ, за да може да ги излекуват от душевните противоречия. Необходимостта от психиатри беше заявена от българин, който си живее в РСМ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гербераст

  25 Яну 2022 14:40ч.

  Забравихте меморандума за психиатрите на 25.01.2022 в 13:56 Отдавна няма българи в Македония, вие си живеете в някаква паралелна реалност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българинът от РСМ

  25 Яну 2022 15:19ч.

  си има име, но не съм го питал, за да го обявявам тук. Може да видите последното предаване на Велизар Енчев и да се запознаете с мнението на този българин, който оприличава РСМ на психиатрия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи