"Бизнес инсайдър": Руските "плаващи бомби" се превърнаха в огромно главоболие за Украйна, а Москва вече създава нови

"Бизнес инсайдър": Руските "плаващи бомби" се превърнаха в огромно главоболие за Украйна, а Москва вече създава нови

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Новите боеприпаси са предназначени да унищожават бронирани превозни средства, наземни радарни станции, пунктове за управление на енергийни установки и зенитно-ракетни системи на противника

Руската армия е на път да получи нови "плаващи бомби" - а тези мощни оръжия вече се преврърнаха в главоболие за украинските сили на бойното поле, пише изданието Business Insider, цитирано от "Фокус".

Държавната компания "Ростех" обяви, че тази година ще започне масово производство на новата бомба "Дрел“, която наскоро премина всички тестове. Разработват се и нови бойни глави, съобщи Ростех.

Работата по нова "плаваща бомба "беше обявена за първи път през 2016 г. Руските медии съобщиха, че "радари няма да могат да я открият" и че тя е предназначена "да унищожава бронирани превозни средства, наземни радарни станции, пунктове за управление на енергийни установки и зенитно-ракетни системи".

За разлика от конвенционалните гравитационни бомби, "плаващите снаряди" имат повърхности за управление на полета, които позволяват на атакуващия самолет да ги освободи на известно разстояние от целта, а не директно над нея. Това от своя страна ограничава ефективността на вражеските системи за противовъздушна отбрана, които преди това не позволяваха на Русия и Украйна да постигнат въздушно превъзходство в продължаващия конфликт.

Тези видове боеприпаси са трудни за прихващане поради краткото им време на полет и слабата радарна видимост. Украинските военновъздушни сили многократно са изразявали загриженост относно руските планиращи бомби с аргумента, че въпреки предполагаемото им лошо качество, те все още представляват сериозна заплаха.

Все още не е известно до каква степен новите снаряди ще бъдат подобрение на по-ранните, "сурови" версии.

Руски и западни източници и анализатори смятат, че новата бомба е вид касетъчен боеприпас. Това означава, че се разпада на парчета по време на полет и разпръсква малки бомби в широка област.

По време на конфликта както Русия, така и Украйна са използвали този вид оръжие, забранено от повечето страни поради безразборния характер на атаката и невзривените боеприпаси.

Руските държавни медии писаха, че новата бомба може да достигне целта си сама и да експлодира в точния момент - което предполага възможност за касетъчен боеприпас. "Ако разрушителният елемент не действа по дадена цел, той ще се самоунищожи след определено време и няма да представлява опасност за населението след прекратяване на военните действия", казват от Ростех.

Възможностите на касетъчните "плаващи бомби" едва ли ще бъдат нещо ново за руската армия.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство отбеляза в доклад на разузнаването в края на ноември, че има реална възможност Русия вече да е разположила 500-килограмовите касетъчни бомби РБК-500, използвани извън обсега на вражеската противовъздушна отбрана, заедно с други боеприпаси, хвърляни от въздуха.

"Руските комплекти "плаващи бомби" като цяло имат ниска точност", се казва в доклада на разузнаването, чиято оценка като цяло е в съответствие с изявленията на украинските ВВС. Въпреки това, ако една бомба разпръсне голям брой суббоеприпаси, това увеличава вероятността набелязаната цел да претърпи значителни щети.

В същото време такива оръжия могат да причинят съпътстващи щети. Преди това Украйна обвини Русия в атаки срещу жилищни сгради и училища.

Анализатори от Института за изучаване на войната изчислиха в началото на декември, че Русия все по-често използва "плаващи бомби" за удари по украински цели. Няколко седмици по-късно обаче анализатори писаха, че Москва е намалила използването им, след като Киев свали няколко руски военни самолета, по-специално изтребители-бомбардировачи Су-34.

"Съобщено е, че руските сили използват "плаващи бомби", за да помогнат на руските самолети да останат на 50 до 70 километра от бойната линия", пишат експерти от Института за изучаване на войната в статия от 24 декември. Те обясниха "по-рядкото използване на" плаващи бомби" от Русия с "безпокойство относно възможностите на украинската противовъздушна отбрана след последните загуби".

 

Източници: Агенция "Фокус", businessinsider.com

 

 

Коментари

  • Малко по-уважително към четящите

    12 Яну 2024 15:34ч.

    Заменете плаващи с планиращи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предлагам термина "шенгенски", планиране+плаване в едно

    12 Яну 2024 15:45ч.

    Може и въздушно-капкови ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    12 Яну 2024 16:56ч.

    По време на война най-бързо се създават нови въоръжения .......................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изкусен Ентелектъ

    12 Яну 2024 15:45ч.

    Планиращи бомби. Руски аналог на JDAM. Малко късно се усетиха руснаците, но както знаем те бавно запрягат , после бързо препускат…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    12 Яну 2024 16:00ч.

    маршал Жуков за европейците (през 1945 г.): "Ние ги освободихме от Хитлер и те никога няма да ни го простят." N'oubliez jamais: в последните дни на ВСВ, Райхстага в Берлин е бил защитаван от холандци, белгийци и испанци! а френските есесовци последни са напуснали бункера на фюрера с вдигнати ръце, след като германците отдавна вече се били предали...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    12 Яну 2024 16:29ч.

    "въпреки предполагаемото им лошо качество" -- мили боже! альоу, какво да им бъде качеството, като такива компоненти слагате в пералните и в микровълновите печки? вие сте си виновни, че имате проблеми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "плаващи бомби"?

    12 Яну 2024 16:35ч.

    Кой е неграмотният преводач? Става дума за”планиращи бомби”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    12 Яну 2024 16:42ч.

    Бледо подобие на " бардове"-чираците на друидите, преди. . Не гледат бритите липсата си на "армия" личен състав и техника и прочие, а плачат на чужд..... .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • легенда лиана

    12 Яну 2024 17:09ч.

    "Руските комплекти "плаващи бомби" като цяло имат ниска точност", се казва в доклада на разузнаването, чиято оценка като цяло е в съответствие с изявленията на украинските ВВС. - Това не е нищо друго, освен фриволна измислица, демонстрираща емоционалност на подхода, т.е. ниска експертност. Човекът лъже и изопачава, и е напълно наясно, че е нередно да го прави, ала го прави и подвежда аудиторията. Ето затова не обичам да чета западни военни анализи. Няма как да не се получи дежурната чифутска боза от намесване на антимаркетинг и пропаганда в опита да се говори на специфична тема, каквато е военщината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    12 Яну 2024 17:09ч.

    Тия плаващи бомби сигурно са за подводници, а пък за самолетите ще измислят планиращи торпеда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чипове

    12 Яну 2024 18:01ч.

    Плаващите бомби са ги правили с чипове от перални (щото издържат на вода), а планиращите от телефоните на украинците от чипа, който отговаря за органайзъра (планирането). Значи след 2 години лопати вече има и бомби. Смятай щом с лопатите не можаха да ги спрат сега какво ше става.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анобим

    13 Яну 2024 8:21ч.

    Това по-скоро звучи, като планиращи бомби. Все пак говорим за въздушни такива, не водни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи