Бившият шеф на МВФ Строс-Кан е разследван за данъчна измама с утежняващи вината обстоятелства

Бившият шеф на МВФ Строс-Кан е разследван за данъчна измама с утежняващи вината обстоятелства

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Започна предварително разследване на консултантската дейност на бившия шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан след като в Мароко му бе повдигнато обвинение за пране на пари при утежнена данъчна измама след разкритията на "Документите Пандора", съобщи националната финансова прокуратура в сряда, потвърждавайки информация от в. "Монд".

В рамките на това разследване, поверено на Службата за финансови разследвания (SEJF), Доминик Строс-Кан е бил разпитан в полицейския арест в края на лятото, според съдебен източник. Дейността на Доминик Строс-Кан като лектор и консултант беше разкрита през октомври 2021 г. в рамките на разследването "Досиетата Пандора", в което участваха около 600 журналисти от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ).

Компанията на Доминик Строс-Кан не е плащала данъци.

Сред проучените 11,9 милиона документа от четиринадесет компании за финансови услуги програмата "Cash Investigation" разглежда сметките на Parnasse International - компания, създадена от бившия френски социалистически министър през май 2013 г. Дружеството е установено в свободна зона в Мароко - Casablanca Finance City (CFC), което му позволява пълно освобождаване от корпоративен данък за пет години, а след това - ограничаване до 8,75%, според Cash Investigation.

Разследването на "Cash Investigation" посочва и създаването на Parnasse Global Limited през април 2018 г. в Обединените арабски емирства. В тази страна, където няма публичен регистър на фирмите, компанията на Доминик Строс-Кан не е плащала никакви данъци. И двете компании получават хонорари от Доминик Строс-Кан за изнасяне на лекции по целия свят и за консултиране на компании и ръководители.


Източник: news.bg

 

 

 

Коментари

  • новото нормално

    15 Дек 2022 9:25ч.

    Напоследък си мисля, че ако членовете на ЕК, ЕП, МВФ и други такива вредни институции влязат вкупом в затвора, светът ще стане малко по-добро място.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи