Бивш шеф на британския Генщаб призова да се внимава при събирането на разузнавателна информация за Украйна

Бивш шеф на британския Генщаб призова да се внимава при събирането на разузнавателна информация за Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Бившият началник на Генералния щаб на британските въоръжени сили (2006-2009 г.) Ричард Данат призова ръководството на страната да внимава при събирането на разузнавателни данни за Украйна. В коментар, публикуван снощи на сайта на "Дейли Телеграф", той посочи необходимостта от избягване на инциденти като този на 29 септември над Черно море, съобщава ТАСС.

Както вчера потвърди британският министър на отбраната Бен Уолъс, един от руските изтребители Су-27 е изстрелял ракета в непосредствена близост до британски разузнавателен самолет RC-135 Rivet Joint, „извършващ рутинни патрули“ в международното въздушно пространство над Черно море.

„Ако ние предоставяме информация и разузнавателни данни на украинците – и отново подчертавам, че не е моя работа да спекулирам с това – е необходимо да действаме с изключителна предпазливост и точност при използването на подходящия потенциал. Подобни операции трябва да бъдат тайни, да се отричат лесно и основани на принципа на неопределеността", каза Данат. Според него, подкрепяйки Украйна, Обединеното кралство трябва да внимава да не дава на Русия поводи за увеличение на мащаба на специалната операция. "Инцидентът над Черно море трябва е последният в нашите стратегически разчети и действия“, добавя бившият началник на Генералния щаб на Великобритания.

По думите на Бен Уолъс, той е обсъдил инцидента с руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Според ръководителя на британското военно министерство проверка, извършена от руските власти, е показала, че ракетата е изстреляна от Су-27 по погрешка. Както пише Данат, Лондон е постъпил правилно, като е „приел обяснението на Русия“ и е решил да не ескалира ситуацията.

 

 

Коментари

  • Омуртаг

    21 Окт 2022 13:25ч.

    Кой каквото търси накрая ще му го намерят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    21 Окт 2022 15:20ч.

    Т.е. Данат казва, че техният самолет е бил там на разузнаване в полза на Украйна. Руснаците са подходили много меко, само са го уплашили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "ракетата е изстреляна от Су-27 по погрешка"

    21 Окт 2022 15:51ч.

    Когато ходя на лов, стрелям и не уцеля, грешката е моя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи