Бивш френски посланик в Русия: Киев се опита да въвлече НАТО в конфликта с терористичната атака на Кримския мост

Бивш френски посланик в Русия: Киев се опита да въвлече НАТО в конфликта с терористичната атака на Кримския мост

Последвайте "Гласове" в Телеграм.

Действията на Украйна, свързани с организирането на терористичната атака на Кримския мост на 8 октомври, имаха за цел да провокират Русия към такава реакция, която да послужи като претекст за въвличане на западните страни в конфликта. Това мнение изрази във вторник вечерта в ефира на телевизионния канал BFM бившият френски посланик в Москва (2000-2004) Клод Бланшмезон, съобщава ТАСС. 

„Този ​​ход може да се разглежда като провокация, като опит да се тласне Путин към по-твърди действия... Путин обаче отговори по сравнително умерен начин“, заяви френският дипломат, като отбеляза, че в медиите активно се разпространяват спекулации за възможното използване на ядрено оръжие от Русия.

Според Бланшмезон украинският президент Володимир Зеленски се е надявал да провокира Русия да предприеме стъпки, „които биха принудили западните страни да се намесят“. „Зеленски не може без американска помощ, затова се опитва с всички сили да въвлече САЩ и НАТО в тази война“, каза дипломатът.

Той добави, че доставките на оръжия за Украйна и друга военна помощ не трябва да прерастват в пряко участие на западните държави в конфликта с Русия. Бланшмезон смята още, че реакцията на Москва на нападението не съвпада с очакванията на Киев, тъй като „в отговор Западът може само да обещае нови доставки на оръжие и санкции“. "Но какво могат да направят санкциите? Те по никакъв начин няма да повлияят на баланса на силите", каза още бившият френски посланик в Москва Клод Бланшмезон пред BFM .

Сутринта на 8 октомври камион се взриви на Кримския мост, в резултат на което резервоарите на съседния товарен влак се запалиха. Рухнаха два участъка от автомобилната част на моста, отиваща към полуострова. Нарушена е и работата на железопътния участък. Сега движението е възстановено.

Руският президент Владимир Путин нарече експлозията на моста терористична атака, насочена срещу критична гражданска инфраструктура, отговорност за която носят украинските специални служби. На оперативно съвещание с членове на Съвета за сигурност на Руската федерация на 10 октомври Путин обяви масиран удар с далекобойно високоточно оръжие по военнокомандни, енергийни и комуникационни обекти в Украйна. Според него украинските власти отдавна използват терористични методи, включително опит за подкопаване на един от участъците на газопровода „Турски поток“, атаки срещу Запорожката атомна електроцентрала и три терористични атаки срещу Курската атомна електроцентрала. Владимир Путин предупреди Киев за твърд отговор на подобни действия.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Веска

  11 Окт 2022 9:44ч.

  Зеленски не се опитва да провокира и въвлича сащ /нато/ в тази война, а изпълнява това, което му нареждат от америка. Не слагайте каруцата пред коня / зеленски пред сащ/. Помним как сегашната зам. дъръжавна секретарка с укринско потекло, Нюланд, раздаваше закуски на бандеровците на майдана в Киев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защо киев?

  11 Окт 2022 10:10ч.

  не виждам какви причини има киев да въвлича някой във война; или посланика има предвид великобритания, но не иска да го каже направо;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  11 Окт 2022 10:39ч.

  Има ли шанс, Сащ да усмири внучето си Украйна, да не обстрелва с хаймърси невоенни цели и цивилни домове, щото това си е чист тероризъм и злобно безсилие ? Няма шанс, и ООН и ЕС са безполезни, по-слепи и от къртици, по-глупави и от планктон ! Затова вечно ще са жертва на американските акули. ОДАБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "претекст за въвличане на западните страни в конфликта"

  11 Окт 2022 11:24ч.

  Те СА участници в конфликта и са затънали до гуша в ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Байчо

  11 Окт 2022 12:38ч.

  Какво стана с хаймарсите? От две седмици не съм чул да са ги използвали.Украинците обикновено много се хвалят с тях. Ракетите ли им свършиха или руснаците вече ги унищожиха всичките?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  11 Окт 2022 13:17ч.

  Нещо им изчезнал GPS сигнала и от там хаймарсите не може повече да бъдат точни. Зеленски извърши прекалено много престъпления и знае, че вече може да оцелее само, ако избухне Трета световна война- едните няма да искат да проговори, другите ще го търсят за да проговори, отделно в самата Украйна засегна прекалено много интереси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • " Те СА участници в конфликта и са затънали до гуша в ..."

  11 Окт 2022 13:21ч.

  Те ПРОВОКИРАХА конфликта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Горките, те били невинни, значи; Киев ги бил провокирал

  11 Окт 2022 14:05ч.

  ТЕ приватизираха Украйна още от 1991г. ТЕ я превърнаха в чудовище-параван, зад което градяха пъклените си планове срещу Русия. Затова ще си платят с лихвите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи