Битите българи в РСМ: Македонските граничари ни удряха с юмруци и ритници, заключиха ни с белезници

Битите българи в РСМ: Македонските граничари ни удряха с юмруци и ритници, заключиха ни с белезници

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Паричната гаранция е дадена на ръка в евро на полицай. По никакъв начин нямаме документ, а в Северна Македония не може да се плаща в евро. Нашият адвокат също няма документ какво се е случило със сумата. Това обясни битият депутат от "Възраждане" Ангел Георгиев по времена пресконференция в Националния пресклуб на БТА. Той твърди, че заедно с други двама българи са били задържани на ГКПП „Деве баир“. 

В събота Ангел Георгиев пътува, за да почете 151-годишнината от рождението на Гоце Делчев и да посети гроба на революционера в Скопие. Георгиев е бил спрян и твърди, че е бит на пункта между България и Северна Македония - Гюешево-"Деве баир".

 


"Около пет-шест часа имаше огромна колона от българи, които искаха да почетат паметта на Гоце Делчев. Това беше умишлено направено от македонските власти. Умишлено забавиха претърсването на един автомобил. Наш сънародник беше вкаран в пункта от граничарите", разказа Георгиев.

Георгиев твърди, че е имало и удари от страна на граничарите. "Лично аз получих множество удари, като съм от най-малко битите, отбеляза той.  Това е една агресия и нарушаване на човешките права от страна на властите в Северна Македония“, смята още Георгиев. 

Той каза, че няколко часа задържаните българи са били с белезници и после закарани пред съда в Крива паланка. „Имаме присъда, в която е записано точно глобите по кой член са“, каза той. И добави, че едното обвинение е за обиди, отправени обаче от друго лице извън задържаните трима. 

Не изключваме това да е умишлено инсценирано, каза още Ангел Георгиев. 

Другият задържан българин - Петко Русанов разказва, как с  група познати пътувал към Република Северна Македония за чествания за Гоце Делчев. В 11 ч. са на границата, виждат колона от автомобили и разбират, че има срив в системата.

"След многократните ни опити да повикаме началника на пункта да дойде при нас, той изпрати кордон от гранични полицаи, които да възпират нашето придвижване. Полицаите се държаха много грубо, започнаха да ни блъскат, да ни карат да влизаме в колите", разказва Русанов пред бТВ.

По думите му друг българин е изрекъл груби обиди към органите на реда.

"От това напрежението ескалира. След като наш сънародник излезе от колата и го вкараха вътре, аз потърсих обяснение от полицаите. И без да усетя бях грабнат от двете страни и вкаран вътре, както и другите двама – Адриан и Ангел. Доста грубо ни завлякоха вътре. Биха ме като полицаите от пункта скочиха да ме бият по гърба и ме вкараха в една от стаите и ме заключиха с белезници, като ме накараха да стоя изправен, с гръб към шкаф, като това било наказание, защото "много съм приказвал“. Поисках връзка с българския началник, от което получих шамар от началника на граничния пункт, който ми каза, че нямам такова право", продължава разказа задържаният българин.

Петко получил документи, че са му прочетени правата, че е дал показания, но той отказва да подпише. Взимат му алкохолна проба и след 3-4 часа той и двамата мъже са отведени с полицейска кола до Крива паланка. Там по бързата процедура са осъдени на по 300 евро глоба и три години забрана за влизане в Македония.

Основание за присъдата – отказ за влизане в колите на границата, отправените обиди, неуважение към република Северна Македония и предизвикани безредици.

Георгиев каза, че не е била получена подкрепа от българските власти, а „Възраждане“ сами са си осигурили адвокат. Той каза, че решението на съда в Република Северна Македония ще бъде обжалвано. 

Адвокатът на тримата задържани от партия "Възраждане" на два пъти ходил до Крива паланка като техен защитник. Били освободени след полунощ и се прибрали след 1:00 ч. през ГКПП - Гюешево, като трябвало да заплатят 1700 евро общо - по 300 евро глоба на човек и 800 евро разноски по делото. Забранено им е да влизат в Северна Македония за срок от 3 години.

Адвокатът им разказа:
"И двамата бяха сини...Георгиев беше явно със счупен нос. Казах им да отидат да си извадят медицинско. Окото - синьо, другите двама нямаха много по лицето синини...Значи, по 300 евро, обаче взеха 1700 евро общо. Другото до 1700 - съдебни разноски, не знам какво-си още и ги пуснаха в 12:30-1:00 часа нощес. 6 часа са ги държали с белезници, тука са ги били - на КПП-то са ги били. На единия телефонът му го няма - изчезнал. Камери имало, щели да правят проучване... Общо 1700 евро платихме снощи с председателя на "Възраждане", лично там в полицията в Крива паланка.

Петър Петров определи като фарс съдебния процес срещу задържаните.

От лятото от „Възраждане“ настояваме, че вдигането на ветото няма да подобри отношенията между тези две държави, а само ще засили провокациите, каза той. Петров подчерта, че РСМ не бива да става член на Европейския съюз, докато не започне да зачита правата на българите там.

От „Възраждане“ имат намерение да отнесат въпроса до Европейския съд по правата на човека, да инициират срещи и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и комисаря по съседството и политиката на разширяване Оливер Вархей. От партията смятат, че в настоящия си вид РСМ е далеч от европейските ценности.

От „Възраждане“ ще искат среща с вътрешния министър Иван Демерджиев за случилото се. Според Георгиев българската държава трябва да има остра реакция и срещу поведението на политиците в РСМ, които, по думите му, изричат антибългарски тези.


Източници: epicenter.bg, БТА, bgonair.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • Браво момчета

    05 Фев 2023 16:19ч.

    Сега подайте сигнал до Президента, вътрешния и външния министър, до Лайен, до Макрон. Нека се разобличат напълно порочните им мозъци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трайчо

    05 Фев 2023 16:35ч.

    Сега знаете какво се случва на македонците с българско съзнание в РСМ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    05 Фев 2023 16:43ч.

    Ако бях президент, министър-председател, министър на вътрешните работи, министър по европейските въпроси, министър на отбраната, знаейки, че се очакват такива проблеми щях от рано да застана на всеки граничен пункт с рсмакедония с екип от БНТ и така до вечерта, докато всички български граждани влязат в рсмакедония. Нямаше да посмеят и да шукнат северняците. Но нашите политици не са като Батман, който жертва себе си в името на хората, нашите жертват хората в името на своето благоденстване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    05 Фев 2023 17:42ч.

    С тъпанари не се занимавам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    05 Фев 2023 18:34ч.

    Цял късмет е, че Дерменджиев и неговите хора не са били там, защото и те щяха да бият българите и после ще казват защо са ходили там като знаят, че ще ги бият. Ами предизвикват македонците с присъствие. С шапки са. Та така за българската външна/вътрешна политика. Колониалната администрация ще направи всичко да ликвидира/изгони населението. Сега като дойде и хаитянския кръволок ще тръгне избиването по на едро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чшае чукарие

    05 Фев 2023 19:10ч.

    Ако бехте нарко-дилъри, БКП-льотчика Румчо на Деса каминото Решетникова щеше да ви прати самолетчето за да ви закара до Военна болница в София! А вие само едни нискойерархични оперативни патриотари - провокатори!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • психолог полиглот

    05 Фев 2023 19:14ч.

    Всички българи виждат , че нямат интерес от македония, само проблеми. И продължават да се занимават със тях . Защо ? Много интересно от психологическа гледна точка. Нарича се мазохизъм. Когато някой се държи с тебе като говедо а ти викаш че го обичаш. Явно българите са нещо болнави от мазохизъм и все приклякват на враговете си. Смешно е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • непсихолог полиглот

    05 Фев 2023 20:02ч.

    Защото на нашите баби дядовци оттам като деца са им бодели езиците, когато са говорили български. И защото се е ляла много българска кръв . И защото част от българите се борят за достойнството си. а то не винаги е практично.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ай сиктир

    05 Фев 2023 23:00ч.

    Какво "достойнство" бе "полиглот" от стадо, което позволява с десетилетия най-простите, необразовани нагли крадливи продажни безскруполни садистично жестоки партийни мародери и "трудещи се циг@ни, който са се записали в общината като българи за да им се уреди положението" (цитат от секретно решение на ПолитБюро на ЦК на БКП "А" №229 от 31.10.1959г.) са го яхат, стрижат, мълзат, дерат че и да го пекат на чеверме за чуждестранните си господари?! И с македонците да си избиват комплексите за малоценност и маниите за кухо и фалшиво наци-величие?! Това циганско-шопския БКП+Б3НС-клан на Замфиркьо Яшар - Тато, Пънчо Кубъдънъ - Бато авджията, ДС-Ванче карапрас, джамбаз, копейкин, контрера, сиди, БОКо-тиквата, БКП-сопола Роско, Гуце АБВ-триперо, БКП-фатмашките гугутки-въздухари, аватара им новия "спасител" Боби Станиш Бонев, .... или другия БКП-клан на Лилов, Луканов, свинара - руски почетен консул, крушовишката мургавелка, .... , или БКП-клана на Огн.Дойнов, БКП-кюфтакът Санде радикал-криминало, разните там Бойкикеви, инч-хай "генералчета", "харвардчета", КАТ-аджийчета, ..... Защо никой от тая сган не даде съгласието си (а и защо въобще трябва да дава съгласие?!) да бъде публично разкрит произхода им до 3-4 поколения назад с всиките им БКП-връзки и ДС-зависимости?! Тито поне даде самочувствие и европейски стандарт на живот на македонците, а мутро-наследниците на Тато искат сега от тях да се върнели към наци-комунистическо-феодалния БАРДАКк на БКП!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • GEORGI

    05 Фев 2023 21:03ч.

    ТОВА МАКЕДОНЕЦА,Е НАЙ ТЪПИЯ БЪЛГАРИН

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гюфто

    06 Фев 2023 1:30ч.

    Да бе, знаеме! Вие, побългарилите се "трудещи се циг@ни"-патриотари на идола ви Тато, сте най-, най-, нанай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    05 Фев 2023 23:21ч.

    Колкото в Македония могат да разберат истинското настроение на българите съдейки по марионетките/политиците ни, толкова и ние гледайки техните. Възбуждането на омраза между двете части на българския народ е ОСНОВНА ЦЕЛ на нашите врагове. Същото сториха и в Украйна. Разделяй и владей. Разкъсай и изяш... Ако народите са сговорни рано или късно ще се сближава, не е важно как. Насаждането на омраза е сигурен сигнал за дяволска работа. Да се пазим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    06 Фев 2023 10:35ч.

    Споделям напълно мнението. На братчедите повече от век им промиват мозъците /кой ли не/, а и съотношението с другите етноси на тяхната клета територия доста се е променило от едно време. Съчувствам на пострадалите и се ядосвам, че до този момент няма адекватна реакция от нашите властимащи. Умувам как може да се предпазим от украински и подобен вариант, дайте идеи. Нецензурирано /все още/ четиво по темата: https://ukraina.ru/20181101/1021497064.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи