"Билд": Версията, че "Северен поток" е взривен с 15-метрова лодка, изминала стотици километри с над тон експлозиви, е крайно съмнителна

"Билд": Версията, че "Северен поток" е взривен с 15-метрова лодка, изминала стотици километри с над тон експлозиви, е крайно съмнителна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Свързани статии: Американското разузнаване: Проукраинска група е извършила атаката срещу "Северен поток", няма никакви доказателства за руско участие

"Билд": Теорията за предполагаеми проукраински специални командоси, за които се твърди, че са извършили атаката срещу газопроводите в Балтийско море с помощта на ветроходна яхта, става все по-съмнителна

Ветроходната яхта "Андромеда", за която германските разследващи смятат, че може да е замесена в саботажа на "Северен поток", не е имала специален механизъм за потапяне на голяма партида експлозиви, пише вестник "Билд" в събота.

Авторите се позовава на предишни съобщения в медиите, според които на извършителите са били необходими 500 кг. експлозиви, за да взривят тръбите. "За три взрива биха били необходими поне 1500 кг. експлозиви. На "Андромеда" няма кран, който да спусне такива количества под водата", отбелязва вестникът.

 

15-метровата лодка „Андромеда“, с която се твърди, че петима мъже и една жена са извършили атаката на 26 септември 2022 г.

Твърди се, че "Андромеда" е наета от курорта Бреге на остров Рюген, оборудване  с двигател с мощност 75 к.с. и е плавала от Рощок през Рюген до Борнхолм, за да позиционира най-малко 1500 килограма експлозив точно върху газопровода - на дълбочина 80 метра.

Не е ясно как екипаж, съставен от капитан, четирима експерти по гмуркане и лекар, може да извърши толкова сложен саботаж от борда на такава орехова черупка?

Второто несъответствие, според автора, се крие в логистиката - едва ли е възможно да се пренесе контрабандно такова количество взривни вещества през Полша и Германия, без да бъдат забелязани.

Третият проблем е оборудването на водолазите. Експертите се съмняват, че "Андромеда" е подходящ за транспортиране на такова оборудване.

Как водолази могат да поставят 500-килограмово взривно устройство на дълбочина 80 метра, без да бъдат забелязани? Експертът по гмуркане Матиас Хьолцл пред "Билд": „Много сложно! Трябват ви 30 литра специална газова смес само за едно гмуркане – на борда трябва да е имало десетки бутилки.“

Инструкторът по гмуркане Робърт Рьоске описва друга възможна  техника: „Система, която филтрира въздуха за дишане с калцинирана вар.“ Проблем: изплуване без азотно отравяне. „Това отнема четири до осем часа“, казва Рьоскер. „Всеки кораб, който стои на едно място толкова дълго, се забелязва от мили разстояние.“


Източник: ТАСС, bild.de

 

 

Коментари

  • ?????

    11 Март 2023 18:54ч.

    Абе карай. Версията става за жълтопаветните и умнокрасивите. Каквото им напишат на това вярват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    12 Март 2023 21:13ч.

    Били са пет жени, преоблечени като мъже и един мъж, преоблечен като жена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От Министерството на Правилната Истина

    11 Март 2023 18:59ч.

    Версията може и да е съмнителна, но е правилна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    11 Март 2023 19:04ч.

    както казаха от китайския мид, про-украинската група се намира във Вашингтон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Охи

    11 Март 2023 19:06ч.

    Разбира се,че е точно така!Питайте Христо Иванов!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ценител

    11 Март 2023 19:15ч.

    една бивша приятелка има подобна... идеята, че с такава лодка може да се извърши това нещо ми се чини абсурдна. а тия, които я пробутват, май са рядко нагли парчета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не са никакви нагли парчета, а са

    11 Март 2023 19:17ч.

    Господарите на планетата; Световният Хегемон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма значение какво съм; важното е, че съм в дома на Хегемона.

    11 Март 2023 19:36ч.

    Там е топло, сито и безметежно. Не съм се родило, за да се блъскам в тръните и да геройствам в калта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро

    12 Март 2023 2:10ч.

    Стои си при краварите и гледаи как тази сбирщина всеки ден се стрелят по училищата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Побързай да се пребереш обратно - много скоро там ще стане студено, гладно, опасно-радиоактивно...

    12 Март 2023 18:37ч.

    Какво беше казала Баба Ванга за 2024г?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мадам Бътерфлай 269

    11 Март 2023 19:32ч.

    Знаех си, че е имало и жена на тази "орехова черупка". И почти сигурно е, че паспортът, за който толкова се говори напоследък е неин. Трябва да е била и добра плувкиня. Поне колкото златната рибка. Това само доказва, че взривяването на Северните потоци е само повод за намирането на изгубения паспорт. Че как иначе?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкела

    11 Март 2023 19:50ч.

    Всички гореспоменати версии са пълни тъпни! Което само по себе си не е тъпня. "Кажи на плебса всички версии, за да не му кажеш нищо". Аз!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това са подробности! Путин е виновен!

    11 Март 2023 20:01ч.

    ................................. Казват собствениците на света!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Версия след версия, за да се забрави началото!

    11 Март 2023 20:05ч.

    Това е същото, защо САЩ хвълиха атомни бомби над Япония. Видите ли, така спасили много американски животи. ...... А се пропуска една малка подробност, как точно Япония е могла да застраши Америка. Да не говорим за съмнителното обвинение, че Япония е извършила саботажа, заради който я наказаха. . Силно напомня събитията от 2001 година, когато сриват "близнаците" и после нахлуват в Афганистан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • малката японка

    11 Март 2023 20:08ч.

    Бомбите ги хвърлиха Сталин и Путин. Това пише в учебника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това пише в учебника.

    11 Март 2023 20:18ч.

    На вас малките олигофренчета такива учебници ви дават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    11 Март 2023 23:18ч.

    По-горният, ти от майтап не разбираш изглежда. (20.18)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ивчо, ако е майтап е много неуместен. Лъжата е евроатлантическа ценност

    12 Март 2023 10:49ч.

    Както пише по долу "Вече е ясно 12 Март 2023 1:27ч.": Вече е напълно ясно, че когато им се налага, прибягват до лъжи, независимо колко са неправдоподобни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупости

    11 Март 2023 20:57ч.

    Все едно няма специални балони , за по тежки товари. Излагация за журналята

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Излагация и за тролове като тебе! Колко голям тряБва да бъде един балон ,че да дигне тон и половина взрив от лодката имаш ли си на представа?

    12 Март 2023 18:43ч.

    Проблема не е возенето във водата, а изваждането на тон и половина от такава дървена черупка без кран, Но за това се изисква някаква техническа грамотност, а не тролско настървение...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тома Неверни

    11 Март 2023 21:14ч.

    Според мен са били рибари в дървена лодка, изгубили се по време на буря край фара на Шабла и като утихнало се озовали до патоците. Пробвали дали кълве и след първия удар решили да хвърлят котва и наскубали попчета здраво. Но дошло време да събират и котвата се оказала закачена. Застанали отгоре за да не обърнат лодката, но тръбата не издържала на здравеняците и се откършила. Тогава закачила и другата и тя поддала. Гойто не вярва да пита NYT!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дилов-син, който освен с всичко друго е страстен гмуркач.

    11 Март 2023 21:48ч.

    https://bnr.bg/post/101333273/luben-dilov-sin-gmrukachite-v-cherno-more-sa-edni-ot-nai-dobrite-v-sveta

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хей тамо лодка

    12 Март 2023 1:15ч.

    Студено, студено. Разръчкайте из отвъдокеанските сенчести и тихи кабинети на властта за главните виновници. Опитът им за избърсване с украинската салфетка е съшит с бели конци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вече е ясно

    12 Март 2023 1:27ч.

    Единственото, което доказва тази версия е, че и в други случаи преди, като при небостъргачите или малайзийския самолет, са лъгали. Вече е напълно ясно, че когато им се налага, прибягват до лъжи, независимо колко са неправдоподобни. И понеже повечето хора не могат и не искат да допуснат, че някой, от когото зависят и на когото се доверяват, може да лъже толкова нагло, предпочитат да вярват. Наглите лъжци много добре знаят това, затова не се притесняват да продължават да лъжат все по-нагло. Но не е луд тоя дето яде баницата. Щом позволяваме да ни правят на глупаци, ние сме си виновни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    12 Март 2023 2:41ч.

    Това е щатска партенка, истинската версия даде американския журналист, директните изпълнители са САЩ, ЮК и Норвегия, Русия трябва да ги накаже за тероризъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Брюкселска зелка

    12 Март 2023 7:34ч.

    Едва ли има трезвомислещ човек, който да се хваща на тази съшита с бели конци версия за проукраинската група! Явно е измислена от малоумници и предназначена за малоумници! От където и да я погледнеш не куца, ами направо е с вързани крака! И пърявото, което прави впечатление е липсата на всякаква логистика! Ако ще измисляш такова нещо, първо ще помислиш как да натаманиш логистиката, че да изглежда достоверна... Яхтата е само 15 метра и не виждам как и къде ще сложат задължителната за подобни спускания барокамера... И това е в допълнение към другите неща, които не се вместват в нормалната логика... Тия ни взеха за шарани, дето се ловят на бастун...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Именно

    12 Март 2023 19:41ч.

    Без логистика от някой, на който му е позволено (нАТО, САЩ), първото нещо с което юнаците от ветроходката няма да се спрявят, е да открият газопроводите - не един, а четири...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проба-грешка

    12 Март 2023 7:46ч.

    Пробваха с версията за яхтата - целият свят им се изсмя в очите. Опааа ! Грешка бе, оттегляме версията кво толкова ? Важното е леко да се разсея погледа от разкритията на Сиймън Хърш...който впрочем още не е изкарал всичко в медиите ! Версията с яхтата и българските паспорти е еталон за дебили. Остави че не може да пренесе близо два тона експлозив, че няма кран за спускане, че няма бутилки за дълбоководалазни дейности ! Ами се пропускат и други съществени детайли. Дълбочината на терористичния акт е 90 метра /а не 80/ , и по-важното. Тръбите на газопроводите не са от ламарина , а от много здрава специална стомана, дебела, и са ЗАРОВЕНИ под морското дъно. Т.е. за да се поставят експлозиви за взривявенто им, първо трябва да се разчисти дъното ! Не е само да се спуснат водолази и да оставят взривовете ! Това е сложна, трудоемка работа, изискваща време, екипировка, солиден морски съд ! Такъв терористичен акт не е по силите на 5-6 човека с яхта, а само по силите на флота на голяма страна - каквато са САЩ. САЩ са страната извършваща международен тероризъм. Факт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • голямата тайна

    12 Март 2023 8:05ч.

    Строго секретно е, че целият екипаж на яхтата е изкарал 1-сезонна подготовка при Д. Хаселкоф и П. Андерсон, което им е помогнало за успешния завършек на мисията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сашо

    12 Март 2023 10:33ч.

    Моята версия е, че група наши цигани са взривили тръбопроводите за да приберат желязото. Американците и украинците са невинни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духът на времето

    12 Март 2023 10:46ч.

    Не е яхтата Андромеда, а гумената лодка, с която командосите Ристю Иванов и ко извършиха десант на Росенец и атакуваха Доган Палас. Личеше си специалната им подготовка ))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЖалкиНищожества

    12 Март 2023 11:57ч.

    Англо- краварските неволи и агония тепърва започват. Слава на Русия,стожер на мира на Земята! Дано Господ дари Путин ссъс здраве и дълъг живот,а наследникът му да продължи с още по- голям хъс и хладък ум войната срещу СатаНАТО и световните терористи - ФАЩ и Ингилизите- кръвосмесители.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи