Американското разузнаване: Проукраинска група е извършила атаката срещу "Северен поток", няма никакви доказателства за руско участие

Американското разузнаване: Проукраинска група е извършила атаката срещу "Северен поток", няма никакви доказателства за руско участие

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Американски служители твърдят, че не са открили никакви доказателства за участие на руското правителство в атаката

Проукраинска група е извършила атаката срещу тръбопроводите на "Северен поток" 1 и 2 миналата година, съобщава "Ню Йорк Таймс", като се позова на нова американска разузнавателна информация.

Американски служители заявиха, че нямат доказателства, че президентът на Украйна Володимир Зеленски или неговите висши помощници са участвали в операцията, или че извършителите са действали по указания на украински правителствени служители.

Атаката срещу тръбопроводите за природен газ, които свързват Русия със Западна Европа, породиха спекулации за това кой е виновен. Украйна се противопоставя на проекта от години, наричайки го "заплаха за националната сигурност", тъй като ще позволи на Русия да продава газ по-лесно на Европа.

Представители на украинското правителство и военното разузнаване твърдят, че не са участвали в атаката и не знаят кой я е извършил.

В новите разузнавателни данни се посочва, че тези, които са извършили атаката, са били противници на руския президент Владимир Путин.

Американски служители отказаха да разкрият естеството на разузнавателните данни и това как са получени или с какви доказателства разполагат. Те уточниха, че нямат категорични заключения за това и оставят отворена възможността операцията да е била проведена негласно от група, свързана с украинското правителство или службите за сигурност на страната.

През септември миналата година тръбопроводите бяха взривени, припомня bTV. Оценка показва, че ремонтът на тръбопроводите ще струва около 500 млн. долара.

Американски служители казват, че не са открили никакви доказателства за участие на руското правителство в атаката.

Според новите данни на разузнаването експлозивите най-вероятно са били поставени с помощта на опитни водолази, които не работят за военни или разузнавателни служби. Възможно е извършителите да са преминали специализирано държавно обучение в миналото.

Говорителка на ЦРУ отказа коментар. Говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом отправи въпроси за тръбопроводите към европейските власти, които провеждат собствени разследвания.

"Северен поток 1" и "Северен поток 2" се простират на около 1220 км от северозападното крайбрежие на Русия до Лубмин в Североизточна Германия. Първият струва повече от 12 млрд. долара за изграждане и е завършен през 2011 г., а вторият бе завършен през 2021 г., въпреки възраженията на официални лица в Съединените щати, Великобритания, Полша и Украйна.

Сиймур Хърш: Не може да са толкова глупави. Или може....

Американският журналист бе помолен да коментира статията, която не беше чел и не можа да сдържи смеха си:

Източници: dnes.dir.bg, nytimes.com

 

 

 

Коментари

  • Бам бум

    07 Март 2023 19:21ч.

    Айде стига с глупостите , щатити подържат Украйна на доизживяване! Естествено че са го извършили каубоите заедно със Норвежците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    07 Март 2023 19:23ч.

    Глупости, и в момента през Украйна върви газта на Газпром към Европа.... няма да гръмнат тези тръби, ами ще далдисват в морето.... Вие наред ли сте?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Недостъпно е за мисълта ти,

    07 Март 2023 21:09ч.

    но можеше и да не върви през Украйна газта, ако не бяха гърмежите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    07 Март 2023 21:13ч.

    Ми точно тръбите през Украйна украинците НИКОГА няма да гръмнат, война-не война бизнеса между Путин и Украйна си продължава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евоатлантически идиоти!

    07 Март 2023 19:23ч.

    В коя болна тиква може да се роди МИСЛАТА, че Русия сама си взривява газопроводите? Само в празна американска!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    07 Март 2023 23:29ч.

    Г-н Дачков, в сайта си имате "къртица" ! Блокиран ми е IP адреса!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    07 Март 2023 19:23ч.

    "...Американски служители казват, че не са открили никакви доказателства за участие на руското правителство в атаката...." - това, пък и целия материал звучи като много тъп виц. Иначе версията на Сиймур Хърш е много по-достоверна, логична и правдива, но краварите да не са луди да си признаят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СЛЕДИТЕ ОСТВАТ

    07 Март 2023 23:01ч.

    ТОВА НА ХЪРШ НЕ Е ВЕРСИЯ, А ИЗЛОЖЕНИЕ НА ФАКТИ, СЪОБЩЕНИ ОТ СВИДЕТЕЛИ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО, КОИТО ДА ДОВЕДАТ ДО РАЗПЛИТАНЕ НА МИРИЗЛИВОТО КРАВАРСКО ЧОРАПЧЕ. ЗАТОВА СЕ ПОЯВИ И ТАЗИ КРАВАРСКА ПАРТЕНКА В ЖАЛЪК ОПИТ ДА СЕ ПРИКРИЯТ СЛЕДИТЕ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хохохо

    07 Март 2023 19:27ч.

    А налъмите цъфнаха ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MMN

    07 Март 2023 19:30ч.

    Мда, силният Украински флот, доплава от Черно море, на високотехнологична подводница, в териториални води на НАТО за да постави взрив на дъното на морето. Sounds legit.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Проукраинска група е извършила атаката срещу тръбопроводите"

    07 Март 2023 19:34ч.

    Сега да очакваме някаква проукраинска група да поеме отговорност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    07 Март 2023 19:35ч.

    "Група"? Що пък не. То от Али Баба вече части и за звездолет предлагат. Когато кацнат на Марс, да не вземат да се изненадат, че някаква група (да речем - македонска чета техничари) си е заминала преди малко, без да си почисти?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еййййй

    07 Март 2023 19:36ч.

    Проукраинска работна група атентатори ? Ти да видиш пиндосите ,какви умници са ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мхмм

    07 Март 2023 19:39ч.

    След още седмица САЩ ще обвинят Тайван за взривовете на Северен поток и ще го нападнат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Есхатологията е дело на дълготърпеливите

    07 Март 2023 19:44ч.

    Голям тарикатлък е да водиш война с Русия през прокси-посредник, програмиран с наркотици и генетично оръжие да жертва най-скъпото си за теб. Да взривяваш по най-терористичен начин газопроводи, мостове, да атакуваш с високоточно оръжие летища на тактическа и стратегическа авиация и крайцери. Само че тая тарикатщина нали знаете как ще завърши за прокарващите я накрая?? Всичко се пише последователно като черни точки в един дебел тефтер. И справедливо възмездие ще има, ако ще и на оня свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Седларов

    07 Март 2023 19:48ч.

    Не може главатарят да допусне акции извън неговият сценарии за конфликта - при това запален от него. Някой друг без позволение от Него да бърка с клечка из тенджерата му? Не, това е изключено. Например, възможно ли е 404 да се снабди с малка ядрена играчка и да е думне в някой Руски град. Та нали тогава отговорът ще е върху главата на главатаря?! Никой, ама никой от подопечните му не би се осмелил да действа на своя глава. ... Ерго? - Идеята, Планирането, Синхронизацията, Извършителят е само и единствено работа на Главатаря. А този е САЩ и върхушката която управлява там. ... В момента вече са усетили, "стоплили", че ще има, така или иначе, ответно пърлене. Отделно е загубата на имидж и доверие дори всред сервилните евро-пудели и съучаствуващите дребни помиари. Всички те носят кожи - кои биха искали да ги загубят или да им ги препекат много сериозно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безкрайно елементарно и тъпо

    07 Март 2023 19:56ч.

    Като за евроатлантическа публика. Но удобен повод да се прокарват безнаказано (и пак елементарно!) внушения, като например това: няма безспорни доказателства, че всички американски кукловоди са ... [самоцензурирано].

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Козяк 16

    07 Март 2023 19:59ч.

    Истина ви казваме! Проукраинска група беше! Очевидно е, че групата в която принадлежи Джо Байдън е проукраинска, а не проруска!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те щатите

    07 Март 2023 20:31ч.

    Ако бяха проуктаински, нямаше да харчат украинците като за световно във война която не могат да спечелят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Козяк 16

    07 Март 2023 20:50ч.

    Много ясно, че сме "проукраински" само на думи, за пропагандни цели. Но сега е удобен момент да не си признаем, ами да внушим на невежата публика, че може би са украинците, без официално да казваме, че са украинците. Така че "проукраинска група" е най-доброто, което измислихме, за да отклоним вниманието от факта, че сме ние, без да казваме, че сме ние.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой

    07 Март 2023 20:00ч.

    ФАЩ си измиват ръцете с бедните украинци. Кой да си представи, че ангелските украинци ще бъдат така грозно употребени от прекрасните, суперчовеци от ФАЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тази "проукраинска група"

    07 Март 2023 20:03ч.

    в ЦРУ ли е базирана или в Пентагона? Само питам...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    07 Март 2023 20:06ч.

    Проукраинската група ФАЩ+Норвегия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много елементарно едноизмерни и предсказуеми като поведение хорица

    07 Март 2023 20:17ч.

    Когато са безсилни откъм аргументи или обезличаващи ги факти, американците по традиция стават цинични.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна отрича да е участвала в саботажа на "Северен поток"

    07 Март 2023 20:19ч.

    Остават обичайните заподозрени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мен

    07 Март 2023 20:26ч.

    ОСВЕН ЗА ПУШЕЧНО МЕСО БРАТЯТА УКРАИНЦИ ГИ ИЗПОЛЗВАТ И ЗА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марсианското разузнаване:

    07 Март 2023 20:29ч.

    Баба Гицка е извършила всичко. Няма никакви доказателства за американско участие. Много е вероятно (highly likely) и да не е така. Това е заявил добре информиран неназован източник, пожелал да остане анонимен, за xxN TV и всички безжично и безрезервно свързани към зомбивизора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как?! Аз ви вярвах! Вярвах ви! Вие ме предадохте, както винаги правите!

    07 Март 2023 20:32ч.

    Отначало казахте, че руснаците и лично Путин са си взривили газопроводите. Не ми звучеше много логично, но щом всички западни демократични и непропагандистки медии и политици го казаха аз веднага го приех за вярно! А сега??? Руснаците не били замесени! Как, как така?! А аз така вярвах на CNN, Ройтерс, BBC и т.н. Те бяха глас божи за мен! А сега - всичко пропадна! Светът ми се срина! Аааааххххххх.........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се вайкай, не си единствен

    07 Март 2023 21:24ч.

    те и самите шефове на ЦРУ-т о не си вЕрват

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • все пак това признание е крачка напред - американците признаха, че не е Русия

    07 Март 2023 20:37ч.

    Напредък има. Директивката вече не позволява крайна русофобия с адрес това терористично събитие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Козяк 16

    07 Март 2023 20:56ч.

    Пробвахме я тая лъжа, че Русия сама си е взривила газопроводите, но уви, хората не се оказаха толкова глупави, че да ни повярват! Явно сме ги подценили. Разбира се, ние си оставихме вратичка и ще кажем, че никога официално наши служители на правителствено ниво не са обвинявали Русия за взривяването на потоците. Това беше направено само от нашите платени журналисти във нашите "свободни" и "демократични" медии. Ама сега Сиймор Хърш публикува едни лоши работи и се наложи да замажем малко положението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дачков не падайте до нивото на другите мишоци

    07 Март 2023 20:39ч.

    Кои са тези служители? Едни служители ли? ЦРУ защо отрича? Статията е тип "от село за дядо" с гарнитура " Саймън Хърш" ли беше?, който пък твърди друго.... Не се излагайте! Дръжте линия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • соф

    07 Март 2023 20:43ч.

    Радио "ереван"съобщи,че грузински водолази са ги взривили...е не многа сигурно ,но и те катоЦРУ.....обмен на предположения......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Значи терористите са

    07 Март 2023 20:45ч.

    Части на украинския балтийски флот ! Верно завършени идиоти. Една сочеше преди време Белорус като морска държава, тия са объркали на кое море излиза Украйна. Трагикомици...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти да видиш.

    07 Март 2023 20:48ч.

    Проукраинска група , но можело да е от вътрешната опозиция на Путин.С други думи - пак руснаци. Гнусно племе са това янките. Да знаеш , че ти си се изс.ал на метеното но да гледаш да оцапаш някой друг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    07 Март 2023 20:50ч.

    Ахахахахахахаххаха... ????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    07 Март 2023 20:51ч.

    Тези хора нали не си представят, че Хърш говори на ангро? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро най-простия канадец и най-тъпия американски агент в България

    08 Март 2023 7:12ч.

    Алангро се казва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духът на времето

    07 Март 2023 20:56ч.

    А дали е възможно някоя проиракска, проиранска, прокубинска или просто антиамериканска групировка да хвърли няколко килотона върху Йелоустоун или разлома Сан Андреас. Разбира се, това ще бъдат някакви частни типове, преминали ядрено-диверсионна подготовка в неизвестна армия ))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    07 Март 2023 21:09ч.

    Бедните укрокамилчета ги набедиха за теракта, оставил Германия без газопроводи. Тази група големи професионалисти. п.с. Влязоха в много особен обяснителен режим, типично за тях -да нахлепят друг, ама кулите си го заслужават. Такава е съдбата на слугата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фашизъм означава

    07 Март 2023 21:19ч.

    да вземеш на група същества живеца, живота, зернозема, надеждата, достойнството, за да захраниш с тях твоята група. А съвършеният фашизъм взема всичко-златните зъби, костите, органите, труповете, да не остане нищо за враните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    07 Март 2023 21:22ч.

    Тия счупиха тъпомера. Украинците били взривили Северен поток. Минали там, оставили бомбите и го гръмнали след време. То значи, всяка маймуна може да го направи. Явно подкрепата за Украйна отива на кино, щом ги хвърлят на кучетата и им приписват всички грехове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    07 Март 2023 21:24ч.

    Древните украинци изкопаха Черно море. Значи са във състояние да изкопят и тунел до Балтийско море, за да взривят газопроводите. Всичко се връзва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В новите разузнавателни данни се посочва, че тези, които са извършили атаката, са били противници на руския президент Владимир Путин.

    07 Март 2023 22:37ч.

    Моля някой да разтълкува това. От тези"нови разузнавателни данни" значи ли, че може да е бил Навални, примерно или пък Ходорковски? А значи ли, че може да е била Вики Нюланд, защото .... нали тя също е противник на президента Путин. Ама че бъркотия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама че бъркотия!

    07 Март 2023 22:51ч.

    Нормално, след като "новините" се пишат от изкуствен интелект...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    07 Март 2023 23:27ч.

    Това, че украраинска терористична група е взривила газопроводите вече наистина чупи тъпомера! Нямало доказателства, че руснаците са си го взривили! Не ви ли звучи познато-Няма доказателства, че Сергей Антонов е участвал в атентата срещу папата! Или пък, оказа се, че в Ирак няма химическо или друго оръжие за масово поразяване! Тези американци ни мислят, че ядем доматите с колците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно затова цели държави поддържат Русия

    08 Март 2023 0:15ч.

    Защото разбират, кои са САЩ. Русия им дава надеждата, че огат да се отърват от петродолара! Крайнов реме е да се сложи край на наглата хегемония на американците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ни сне ний како Сийке

    08 Март 2023 2:26ч.

    Той Путин …. такова значи…Може той да е ръководил тая проукраинска група. Ний ни знайми, от вас научавами сига. Те и извънземните…нещо?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Немия казал на глухия, че слепия видял куция да се качва в движение на бързия влак

    08 Март 2023 2:36ч.

    Американското разузнаване с голяма сигурност твърди, че съществува обосновано предположение за вероятно участие на неизвестна проукраинска група, която няма отношение към САЩ и Великобритания и не е свързана с украинското правителство, но липсват доказателства в полза на това предположение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами

    08 Март 2023 2:38ч.

    Да, возят ни на рамката на дамското колело.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще ви возят ами

    08 Март 2023 3:02ч.

    Като сте балъци, ще ви возят на отиване и на връщане. Може и на фронта да ви пратят, да помагате на украинците, щом сте съгласни да пращаме оръжие и да дундуркаме украинките в петзвездни хотели за наша сметка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дойчланд

    08 Март 2023 4:33ч.

    Еми при това положение и Германия трябва да обяви “военна операция” на Украйна. Откъде накъде украинците ще им гърмят по германската стратегическа държавната собственост, ей тъй безнаказано ?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    08 Март 2023 5:59ч.

    Проукраински гмуркачи ата са взривили газопровода.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В този ред на мисли

    08 Март 2023 6:23ч.

    И "проукраинска група" с ултимативна нота ни заповяда да не строим "Белене", и "проукраинска група" заповяда да не се реализират ЮП и нефтопровод. И "проукраинска група" е изкупила газопроводната с-ма на Украйна. Разплаквам се от умиление, някак в тази топла зима, сметката от 200 лева, неползвано парно, като половината сума ще ми отнемат за сградна, поражда топли чувства в иначе смиреното ми съзнание към "проукраинците".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да любиш най-официално международни терористи (признати вече и от САЩ), когато народът ти ги ненавижда

    08 Март 2023 9:42ч.

    В знак на съгласие с "проукраинците" предлагам да си съборим Паметника и върху развалините да им развеем знамето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вервайте им!

    08 Март 2023 10:55ч.

    Сеи!змологични институти регистрират взрив от степен 2.2 по Рихтер по време на експлозията, което отговаря на взрив от няколко стотин кг. Качили са го на яхтата с двамата водолази и докторицата, спуснали са го с шутове на мрското дъно и бууум! Ей, много прост народ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прилъстена и изоставена

    08 Март 2023 10:56ч.

    Не ми се мисли какво разочарование ги очаква (украинците), като проумеят за какво точно допуснаха тази месомелачка у дома си, и на каква цена! Толкова много млади, здрави, перспективни животи бяха погубени в нея, от двете страни на фронтовата линия, и токова мизерия донесе за обикновените мирни хора... Тези дни 16 годишен младеж, чийто баща е загинал на фронта неотдавна, се е самоубил след получаване на призовка... 16 годишен, с призовка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бурятмонгол

    08 Март 2023 11:25ч.

    Да бе, украински терористи... Няма кой с поне малко здрав разум и минимално образование да не е сигурен кой и защо извърши подривната операция не само срещу Германия, а срещу повечето страни от ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    08 Март 2023 11:45ч.

    Говорителка на ЦРУ отказа коментар. Говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом отправи въпроси за тръбопроводите към европейските власти, които провеждат собствени разследвания. И един мармот завива шоколада в станиол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    08 Март 2023 12:09ч.

    Наистина, краварите станаха за смях!... Подобни, абсолютно смехотворни и жалки твърдения, при това без никакви доказателства, може и да са възможни при деца от предучилищна възраст, но от страна на ЦРУ, звучат отчайващо дебилни. Наистина ли ни смятат за дебилни идиоти или просто, наистина са толкова прости и тъпи?... Вероятно и двете са верни... Другия момент е, колко невинно и лесно са готови да пожертват украинските си проксита, посочвайки ги небрежно с пръст - "те бяха"!... Но няма проблем, във Вашингтон отдавна я умеят тази "игра"... Само дето светът вече им научи номерата, та и цялата програма...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи