Белгийски профсъюзи отказват да обработват доставки на оръжия за Израел

Белгийски профсъюзи отказват да обработват доставки на оръжия за Израел

Белгийските транспортни профсъюзи призоваха днес членовете си да отказват да обработват доставки на военно оборудване за Израел, който сега е в конфликт с "Хамас", предаде Ройтерс. "Докато в Палестина се извършва геноцид, работниците на няколко летища в Белгия виждат, че оттам се извършват доставки на оръжия, изпращани за зоната на конфликта", се казва в изявлението.

Конфедерацията на християнските профсъюзи, Белгийският профсъюз на транспортните работници, Асоциацията на служителите, техниците и мениджърите и Профсъюзът на работещите в транспортния и комуникационния сектор казаха в съвместно изявление, че работниците на летището са забелязали, че се извършват доставки на оръжия. 

"Докато в Палестина се извършва геноцид, работниците на няколко летища в Белгия виждат, че оттам се извършват доставки на оръжия, изпращани за зоната на конфликта", се казва в изявлението. Израел заяви, че целта му е да възпрепятства военните операции на "Хамас", а не да атакува мирни жители в Газа.

Говорител на белгийското правителство отказа да коментира дали се извършват доставки на оръжия от Белгия към региона на конфликта. Профсъюзите заявиха, че натоварването и разтоварването на тези оръжия е принос към снабдяването с оръжия на организации, които избиват невинни хора. 

"Ние, няколко синдиката, занимаващи се с логистика, призоваваме членовете си да не обработват никакви полети, които доставят военно оборудване към Палестина/Израел, както имаше ясни споразумения и правила в началото на конфликта между Русия и Украйна", обясниха профсъюзите.

Те призоваха също за незабавно спиране на огъня и поискаха белгийското правителство да не толерира доставки на оръжия през белгийските летища. "Като профсъюзи, се застъпваме за тези, които насърчават мира", казаха те.

Стотици хиляди демонстрации бяха организирани в градове из Европа, Близкия изток и Азия в събота в подкрепа на палестинците. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Бърборко

    01 Ное 2023 16:33ч.

    Кума Алиса?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи