Белгия затвори завода на "Фереро" заради случаите на салмонела

Белгия затвори завода на "Фереро" заради случаите на салмонела

Белгийските здравни власти наредиха на италианската група за сладкарски изделия "Фереро" (Ferrero) да спре производство в завода си в Белгия след разследване на десетки случаи на салмонела, които се свързват с шоколадите на "Киндер" (Kinder), предаде Ройтерс.

"Фереро", който изтегли няколко партиди с шоколадови яйца "Киндер сърпрайз" (Kinder Surprise) и други продукти от рафтовете в Испания, Великобритания, Ирландия и САЩ , съобщи, че други продукти, произвеждани в завода в белгийския град Арлон, също са били изтеглени. Компанията обаче не обвърза конкретно изтеглянето със случаите на салмонела.

Белгийската агенция за безопасност на храните съобщи, че е била потвърдена връзката между повече от стотици случаи на салмонела през последните седмици и производството на "Фереро“ в Южна Белгия. 

Европейският орган за безопасност на храните обяви в сряда, че е проучил десетки регистрирани и предполагаеми случаи на салмонела, които се свързват с консумацията на шоколадови яйца, основно при деца под 10 години.

Заводът в Арлон произвежда около 7 на сто от общия обем на продуктите "Киндер“, оповести „Фереро“.

Белгийската агенция отбеляза, че решението за спиране на продукцията, е било взето след заключението, че информацията от "Фереро“  не е пълна. Забраната ще бъде вдигната единствено, когато бъдат спазени всички правила за безопасност. 

Агенцията прикани потребителите да не консумират никой от изтеглените продукти.

Източник: БТА

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи