Беларус: Алфред Нобел ще се обърне в гроба

Беларус: Алфред Нобел ще се обърне в гроба

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Беларус осъди удостояването днес с Нобеловата награда за мир на хвърления в затвора беларуски правозащитник Алес Беляцки заедно с разпуснатата руска неправителствена организация "Мемориал" и украинския Център за граждански свободи, съобщи Франс прес.

"Вземаните през последните години решения, говоря за наградата за мир, са толкова политизирани, че Алфред Нобел (основателят на наградите - б. ред.) би се обърнал в гроба", написа в Туитър говорителят на беларуското министерство на външните работи Анатолий Глаз.

При обявяването на лауреатите на Нобеловата награда за мир по-рано днес, председателката на Норвежкия Нобелов комитет Берит Райс-Андерсен призова Беларус да освободи от затвора Беляцки - основател на правозащитната организация "Вясна" ("Пролет"). Правозащитникът беше задържан след масовите протести срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко през 2020 г.

Съпругата на Беляцки коментира наградата, като заяви, че преизпълнена с емоция.

Алес Беляцки, хвърлен в затвора в Беларус през юли 2021 г., един от тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за мир, и неговата организация "Вясна" ("Пролет") от десетилетия са лицето на защитата на човешките права в авторитарната държава, коментира АФП. 60-годишният правозащитник беше задържан за "укриване на данъци" - обвинение, смятано за отмъщение от страна на президента Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 г. След протестната вълна, оспорваща резултатите от изборите през 2020 г., която разклати режима, в Беларус започна заглушаване на критичните гласове с насилие и арести, посочва агенцията.

В продължение на седмици десетки хиляди беларуси протестираха срещу преизбирането на Лукашенко за шести мандат. "Вясна" съобщаваше за арести, обвинения в насилие и ранени демонстранти. 

Това не е първото хвърляне на Алес Беляцки в затвора. Предишният път - за три години между 2011 г. и 2014 г. - също беше заради обвинения в данъчни престъпления. 

"За своята 25-годишна дейност Беляцки многократно е бил обект на репресии. Бруталните действия срещу "Вясна" са част от чистката на гражданското общество, извършвано от Александър Лукашенко", коментира преди година правозащитната организация "Хюман райтс уоч".

Основана през 1996 г. по време на масовите продемократични протести в Беларус срещу вече поелия властта Лукашенко, "Вясна" започва дейността си в помощ на арестуваните и техните близки. Впоследствие тя се заема със защитата на човешките права като цяло в една страна, където нарушаването им е често срещано. Организацията, членуваща в Международната федерация за човешките права, бързо се превърна в ключов наблюдател на нарушаванията на правата и защитник на политическите затворници в Беларус.

Алес Беляцки беше един от участниците в опозиционния "координационен съвет", който бе формиран, за да оспори преизбирането на Лукашенко и да принуди властта да направи компромис. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Цялата им западна т.нар. "цивилизация" е гнила още от зародиша си - изцвъкания от Черната чума протестантизъм

    07 Окт 2022 17:00ч.

    Само професионалните историци ще помнят имената на западните народи. Досущ като племената, довлекли се от незнайно къде, от които са се пръкнали преди 1500 години

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • карамфила

    07 Окт 2022 19:31ч.

    в основата на всички световни беди са езуитите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе

    07 Окт 2022 17:33ч.

    Абе откакто дадоха Нобелова награда за мир на Обама,дето разпали маса войни и изтрепа сума цивилни,срина Ирак до основи,освен с насмешка и презрение, не може по друг начин да се гледа на т.нар. "награда".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бедните терористи

    07 Окт 2022 17:44ч.

    "хвърлени в затвора"... Каква драма чак се просълзих като жена му

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ирония

    07 Окт 2022 18:15ч.

    Фамилията Нобел е натрупала парите си в царска Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля Фанка

    07 Окт 2022 18:55ч.

    На Ким Чен Ун да я присъдят, няма инициирани от него военни действия, смяна на режими, революции и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Военен

    07 Окт 2022 20:15ч.

    Политически мотивираните арести и присъди никога не са свързани с данъчни измами. Тоя хубосник е някой финансиран от чуждо НПО и е купувал партаменти на 10% от реалната им стойност. Не му е минал номера. Не, че Беларус са цвете за мирисане, де...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    07 Окт 2022 20:55ч.

    А Асандж кога ще получи Нобелова награда, а, скъпи борци за свобода, мир и демокрация? Той е затворен в Белмарш, където затварят най-опасните изроди в Англия, но за него не ревете, мили борци за свобода и мир...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи