Байдън смятал "Северен поток-2" за "лоша сделка" за Европа

Байдън смятал "Северен поток-2" за "лоша сделка" за Европа
Американският президент възнамерява да "прегледа" ограничителните мерки, наложени от предишната администрация по проекта.

Снимка: АП

 

Президентът на САЩ Джоузеф Байдън смята газопровода "Северен поток-2" за "лоша сделка" за Европа и възнамерява да преразгледа ограничителните мерки, наложени от предишната администрация по този проект. Това съобщи на брифинг прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, предаде ТАСС.

Един от журналистите я помоли да каже дали по време на по-ранен телефонен разговор между Байден и германския канцлер Ангела Меркел е повдигната темата за "Северен поток-2". Псаки отговори, че няма допълнителни съобщения относно съдържанието на този разговор.

Говорителката на Белия дом беше помолена също да изясни каква е позицията на американския президент по газопровода и дали възнамерява да „използва всички инструменти, с които разполага, като санкции“, за да попречи на неговото реализиране. „Мога да кажа, че (...) президентът все още смята „Северен поток-2“ за лоша сделка за Европа. Знаем, че предишната администрация наложи нови ограничения върху дейностите, свързани с тръбопровода (...), и ние ще преразгледаме тези мерки", каза Псаки. Според нея американските власти също възнамеряват да продължат да обсъждат този проект с европейски партньори.

Преди седмица предишната администрация на САЩ наложи санкции на кораба "Фортуна", който участва в изграждането на газопровода "Северен поток-2", и неговия собственик - компанията KBT-Rus. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че новите ограничения от страна на Вашингтон са враждебни действия и явно пренебрегване на нормите на лоялната конкуренция. В неделя бе съобщено обаче, че шлепът "Фортуна" е възобновил работа и полага тръба в датски води.
 

 

 

Коментари

 • Помнещ европеец

  27 Яну 2021 9:44ч.

  Европа не трябва да се интересува от мнението на американските президенти за икономически европейски проекти... Въобще от мнението на англосаксонците... Исторически е доказана тяхната егоистичност (меко казано)...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • примерен член на клуба

  27 Яну 2021 9:48ч.

  Изучената според американските образователни стандарти (а.к.а. недоучена) Джен Псаки ще препредава на евроджендърите в ЕК и на сувенирните правителства на членките какво трябва да правят, т.е. какво искал Нашингтонския обком - ако се наложи харакири, веднага да си го направят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  27 Яну 2021 10:04ч.

  Само и само за да си върне "Стара Европа" Байдън разбира се, че ще пусне "Северен Поток 2". Да не говорим, че Байдън се готви буквално да УНИЩОЖИ американската индустрия основана на петрол и газ и най-вече ШИСТИТЕ !!! Преди дни разгроми строящ се петролопровод от Канада . Байдън наистина се готви да въведе "зелен тоталитаризъм" в САЩ а това означава, че САЩ просто не могат да снабдяват ЕС с толкова много втечнен газ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тръбите от Откровение

  27 Яну 2021 10:35ч.

  Строителството на СП-2 премина във фазата на "Берлинска настъпателна операция". След 40 денонощия американските санкции срещу руския газов проект ще загубят практическия си смисъл - https://russtrat.ru/comments/27-yanvarya-2021-0944-2801?utm_source=finobzor.ru

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  27 Яну 2021 10:50ч.

  Днеска имаше статия в немските вестници как САЩ унеличили покупките от Газпром, а пък нареждат на Германия да не купува от там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  27 Яну 2021 10:57ч.

  Манете го Бай Пън... гледaйте Япония как и тя иска газ, че и замръзнаха камбаните тази година, ама тва е заради глобалното "затопляне" :DDD

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българина

  27 Яну 2021 11:22ч.

  Е как един жутналист от милиони в сащ не се намери да попита Байгън, в качеството на трета страна ли се изказва по договора или като страничен наблюдател. Ако е второто, мнениятата са като задниците има всякакви...... България знае от опит, че всяка сделка с краварите е ПАГУБНА ЗА НАС без изключение......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сара

  27 Яну 2021 12:07ч.

  Някой да те пита?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ваш

  27 Яну 2021 12:26ч.

  Крайно време и жизнено важно е този инструмент за манипулиране СП от страна на Русия да бъди спрян.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  27 Яну 2021 12:43ч.

  Ама няма да бъде спрян. Мъничка България се изгаври със САЩ и построи "Балкански Поток" та Германия ли няма да довърши "Северен Поток 2" ? :))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смях

  27 Яну 2021 13:29ч.

  Когато Байдън забрави за СП2, никой няма да е очуден : )))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  27 Яну 2021 13:43ч.

  въз основа на кои межд документ янките налагат санкции по света я сега светът да наложи санкции на сащ и да не купува ваксината им не стига че пуснаха вируса ами сега ще даваме луди пари за нещо което не знаем какво е

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  27 Яну 2021 14:04ч.

  Американските санкции са нещо много просто. Те казват- Ако искате достъп до необятния американски пазар на стоки , услуги и финанси направете това или онова. Много фирми се потдават защото не искат да губят такъв пазар. Друг е въпроса, че този пазар съвсем скоро ще претърпи някакъв вид катаклизъм. Оказва се че Оранжевия,който беше превъзнасян за икономическите си успехи е направил абсолютен рекорд по трупане на дълг- 8 трилиона за четири години.Обама сложи 7 за осем години.Буш и той толкова. Тръмп обаче е "first"... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  27 Яну 2021 14:07ч.

  Знаете ли, че по време на т.н. "Студена Война" НЯМАШЕ санкции от страна на САЩ? Ембарго - ДА, но не и санкции. Санкциите са нещо ново и демонстрация на безсилието на САЩ. А санкции са възможни ЕДИНСТВЕНО защото долара е световна валута. И до какво ще доведат санкциите? Много просто. Все по-малко държави ще ползват долари. Как САЩ успяват да се налагат? Всяка държава взема заеми и то най-вече от МВФ, защото лихвите са най-ниски. Но САЩ контролират МВФ и ВСЕКИ заем се отпуска ЕДИНСТВЕНО в долари. След което държавата взела заем е принудена да търгува САМО с долари за да има с какво да изплаща заема. Но ... появи се и нова възможност. Китай създаде фонд, който отпуска заеми с много ниска лихва и НЕ работи с долари. От друга страна много държави са принудени да търгуват НЕ с долари. Например Турция купи от Русия С400 НЕ С долари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  27 Яну 2021 14:10ч.

  "Оказва се че Оранжевия,който беше превъзнасян за икономическите си успехи е направил абсолютен рекорд по трупане на дълг" Защото отпусна пари във връзка с епидемията. Байдън ще натрупа много по-голям дълг. Вече обеща 3 трилиона помощи. А "помощите" отиват предимно в джоба на най-богатите, които контролират Байдън.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  27 Яну 2021 14:11ч.

  Жълтия Инкасатор е доста строг кредитор меко казано. Неслучайно казват, че китайците са "евреите на Изтока"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  27 Яну 2021 14:28ч.

  Заемите които отпуска Китай са при МНОГО ПО-ДОБРИ условия затова вече 152 държави по Света са взели заем от Китай. Китай е отпуснал заеми превишаващи отпуснатите от МВФ или Световната Банка. Общата им стойност, изразена в долари, е над 5 трилиона, което е 6% от Световният БВП. “This has transformed China into the largest official creditor, easily surpassing the IMF or the World Bank”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  27 Яну 2021 14:44ч.

  Санкциите във връзка със "Северен поток-2" са ясни, но не ми е ясно, защо фирми като Allseas се подчиняват? Allseas имат 5 кораба и за 2021г ще положат общо 240км тръби. Най-големият им Pioneering Spirit, НЯМА да полага тръби, а ще се занимава с вадене на стари такива. И въпроса ми е: Повече ли ще загубят ако не бяха се починили на санкциите или от това, че НЯМА да имат работа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  27 Яну 2021 15:15ч.

  Явно имат сериозен бизнес в Северна Америка . Няма друга основателна причина.Подобна беше работата с "Total" по някакъв проект.Избраха американския пазар. Но Коком вече не играе роля. В момента корабите,които полагат тръбите са произведени в Китай и то още през 2007г. Още тогава Китай е имал тези технологии. Апропо китайска фирма положи и подводния електрически кабел от Краснодарския край до Крим. Живеем в наистина нов световен ред.На терен вече има нова свръхдържава с невероятен технологичен потенциал.Остава да се научат да правят и самолетни двигатели и вече напълно ще са "овладели силата" .. :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  27 Яну 2021 15:36ч.

  а кинезите като овладејат напълно силата, ште започнат да гледат на север, където мај вече е доста топло и може да се сее ориз:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  27 Яну 2021 15:45ч.

  Общата китайскоруска държава ще сцепи шортите на Запада по начин невиждан в световната история. Това съм го казал още преди 10 години. Ако Запада иска да привлече Русия на своя страна ще трябва да нахрани пригладнелия руски хищник с територии, както след ВСВ! Топката е в полето на Запада.Да се оправя..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи