Байдън не изключва удължаване на американското присъствие на летището в Кабул

Байдън не изключва удължаване на американското присъствие на летището в Кабул
Изтеглянето на американски войски от Афганистан ще остане в историята като логично, рационално и правилно решение, заяви президентът на САЩ Джо Байдън в неделя пред репортери в Белия дом. "Моята работа е да взимам решения, които никой друг няма или не иска да взема. Приех ги и съм убеден, че съм абсолютно прав, че реших да не изпращам нови жени и мъже на война, за което всъщност там вече няма и основание“, добави Байдън.

Снимка: АП

 

Джо Байдън заяви, че решението за налагане на санкции на радикалните талибани ще зависи от поведението на самите талибани.

 

Съединените щати внимателно наблюдават и неутрализират заплахите, които могат да дойдат от терористи, включително от групировката "Ислямска държава"  по време на евакуацията на хора от столичното летище на Афганистан, каза Байдън.

 

От началото на юли САЩ са евакуирали около 33 хил. души от Афганистан, като около 28 хиляди от тях са напуснали страната от 14 август. Байдън добави, че САЩ евакуират от Афганистан не само американци, но и граждани на държави-членки на НАТО, държави партньори, включително техния дипломатически персонал. "Към тази сутрин, от 14 август, ние евакуирахме близо 28 хил. души с американски и коалиционни самолети, включително граждански чартърни полети, в резултат на което около 33 хил. души бяха евакуирани от юли", каза американският президент. Той посочи, че САЩ евакуират и граждани на Афганистан.


Според Байдън САЩ евакуират всеки ден хиляди хора от Кабул с военни и граждански самолети. „За малко над 30 часа този уикенд ние евакуирахме огромен брой хора - около 11 хил. души - добави Байдън. - Този брой ще се променя от ден на ден с промяната на въздушните и наземните операции в Кабул“. Той също така каза, че Държавният департамент се опитва да се свърже с всички американци в Афганистан, за да им помогне да се евакуират.

 

Байдън добави, че САЩ "работят с повече от две дузини държави на четири континента" по временното настаняване на евакуирани и вече са постигнати споразумения със страните от Персийския залив, Централна Азия и Европа, по-специално с Германия, Испания, Катар и Кувейт.


Американската администрация обсъжда въпроса за удължаване на евакуационния период от летището в столицата на Афганистан след 31 август, но се надява, че това няма да се наложи, каза Байдън.

 

 

 

 

Коментари

  • mi6osp

    23 Авг 2021 9:03ч.

    Изтеглянето наистина бе закъсняло, но правилно решение. Нахлуването бе изцяло неправилното решение, резултатите от 20 годишната война го показаха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 888

    23 Авг 2021 12:29ч.

    Номерът е ясен. Да се държи летището в Кабул, като така се контролира един от изходите за организиране на "вълната от бежанци" към Европа ! Щото по земя "вълната" зависи от съдействието на Иран и Турция, а с тях американците имат проблеми...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малко по-широк поглед

    23 Авг 2021 12:36ч.

    Според специалиста по нелегални контакти с брадати афганци Максим Шевченко, почти целият команден състав на талибанските войски се е обучавал с съветски висши военни учебни заведения. Можем да вярваме, че повечето са били вербувани от ГРУ по време на обучението си, както и че с руски пари им е плащано за всеки убит американец на афганистанска земя. Фактът, че поражението на САЩ създава зона на нестабилност в близост до руската граница и че никой не знае какво да прави, показва, че провалът на САЩ не винаги е победа за Русия. Вместо да злорадстваме и да се наслаждаваме на американския неуспех, би било полезно Русия да изучи уроците от него, след като не направи изводи от афганистанското си поражение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слухове

    23 Авг 2021 12:42ч.

    Говори се, че след решението на пр.Байдън за изтегляне, групата на Килъри са започнали нови огледи на американски небостъргачи, мостове и други обекти за терористични атаки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    23 Авг 2021 12:53ч.

    И какво ще правят на летището. Талибаните инсталираха леки оръдия и картечници и заявиха, че НЯМА да допускат кацане на самолети без тяхно разрешение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    23 Авг 2021 12:55ч.

    "Изтеглянето наистина бе закъсняло" Закъснява се с минути, часове, с дни. С 20 години НЕ СЕ закъснява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    23 Авг 2021 13:00ч.

    "От началото на юли САЩ са евакуирали около 33 хил. души от Афганистан" "по-специално с Германия, Испания" Ще ги доставят директно на Меркел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добро утро, Афганистан !

    23 Авг 2021 13:34ч.

    Тука продължава да цари някакво наивно, очарователно глупаво схващане, че видите ли - американската армия била бита от талибаните, затова избягала ! И не само избягала, ами и оставила оръжия, муниции и снаряжение за близо 100 милиарда долара... айде бе ? Такива работи не стават случайно. Каквато и да е ЮСАрми като боен дух и морална устойчивост, не трябва да се забравя. Технологично тя превъзхожда няколко нива талибаните. Американците контролираха ( и все още контролират ) цялото въздушно пространство над Афганистан. Те нямаха и нямат срещу себе си истинска ПВО, изключая ПЗРК на талибаните, които с определени тактически прйоми (бомбене над минимална височина) може да бъде пренебрегнато. Американците имаха и имат спътниково разузнаване над Афганистан, вкл. в реално време. Никакви придвижвания на талибаните не можеха да останат скрити от американските военни, допълваме ! Постоянно висене в небето на дронове от тежка класа като "Придейтър" , по-малки дронове... ако талибаните са тръгнали към Кабул, американците можеха да ги стопират незабавно и да ги изравнят със земята ! Защо се забравя че смо на 4-5 хил. километра южно от Афганистан е стратегическата база на о-в Диего Гарсия. От нея няколко В 52 с килимни бомбардировки можеха безпрепядствено да "утилизират" хиляди талибани ! Разбира се заедно с хиляди цивилни афганци, но кога на американците им е пукало за цивилните ? Ако наистина държаха да спрат талибаните ? Забравя се че точно такива бомбардировки американците проведоха през 2001 когато атакуваха Тора Бора и бяха тръгнали да свалят първото талибанско управление... Нищо от това не предприеха американците. Тяхното "бягство" бе напълно подготвено и планувано... Задавайте си въпроси защо го направиха ? А не да подскачате първосигнално, как талибаните разбили американските сили ! Разбили ? Къде се състояха сраженията тогава ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "А не да подскачате първосигнално, как талибаните разбили американските сили "

    23 Авг 2021 14:02ч.

    Добре, де, няма да подскачаме първосигнално. Второсигнално ще подскачаме, възхвалявайки не само това поредно, но и другото ПОБЕДНО изтегляне на американците - от Виетнам :). Само се успокойте. Пийте една студена вода като за начало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С едно изтегляне - три заека

    23 Авг 2021 14:41ч.

    Заек №1 = руското подкоремие в Туркменистан и в Таджикистан, и раздор между Русия и нейното подкоремие от една страна, и между Русия и исляма като цяло (начело с Турция) - от друга страна. Заек № 2 - Европа (ЕС), както обикновено. Заек № 3 - самата държава САЩ (сатанистите са за световно правителство), в полза на Китай...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма да подскачаме първосигнално.

    23 Авг 2021 15:07ч.

    Да но точно подскачате първосигнално. Няма нищо общо между Афганистан 2021 и Виетнам 1972. Не само половин век ги дели. Америка напусна Виетнам в една епоха на двуполюсен свят , когато срещу себе си имаше могъщ противник - СССР и комунистическия блок ! Във Виетнам САЩ воюваха дефакто със СССР (проксито Ханой) и това беше истинска война , в която за 10 години дадоха близо 50 хил.убити ! (колко са сега американските загуби за 20 години окупация на Афганистан ??) Американците напуснаха виетнам не защото бяха победени на бойното поле , там виетнамците загубиха близо милион ! Американците напуснаха защото вътрешното им положение стана неудържимо. Обществото не искаше да понася повече жертви , и за да не взриви страната от вътре , Никсън даде заповед за изтегляне. Разбира се, за по-малко от три години след това северняците съкрушиха сайгонската армия и забиха червеното знаме на президентския дворец, но внимание ! Вече три години назад от този момент във Виетнам НЯМАШЕ американски редовни войски ! ... Ситуацията с Афганистан е съвсем различна. САЩ започнаха инвазията през 2001 в условията на Еднополярен свят, където те са военен хегемон, и дори получиха определена подкрепа от други глобални фактори, като Русия. Русия по-късно спря логистичната си помощ, но нали не мислите че тя бе фатална за американската окупация ? Ни най-малко, само леко увеличи транспортните им ражоди. Това не можеше да откаже някой като американците , ако те наистина имаха цел и мотивация да запазят военното си присъствие. Дори и днес 2021 във военно отношение никой не оспорваше окупацията на Афганистан ! Нито Русия, нито Китай, нито Индия ... Нито една от тези сили не се бе втурнала да се намесва в афганистан открито подкрепяйки талибаните с оръжие или по друг начин , така както СССР си подкрепяше най-спокойно Ханой ( кораби с оръжия , влакове с оръжия през Китай , дори съветски военни, преоблечени като виетнамци , за обслужване на ракетните системи...От 2001 до днес такова нещо в Афганистан нямаше ! Американците бяха оставени да правят каквото си искат , да си "блъскат главите", да си трошат парите, да танспортират опиати за Косово... но никой от вън не оспорваше със сила окупацията. Затова и загубите на американците в жива сила се оказаха 20 (двадесет) пъти по-малки от загубите във Виетнам ! Официално под 2500 убити, дори и да лъжат и да ги намалят, пак са далеч-далече от загубите в Индокитай ! Тези загуби американското общество днес си ги "консумира" без проблем , нямаше никакво вътрешно напрежение , нямаше никакви антивоенни движения, както през 60-те и 70-те... За капак и армията днес не е наборна, както по времето на Виетнам... Какво излиза ? Излиза че американците сами организираха оттеглянето си (без външен натиск !) , сами подготвиха терена (още по времето на Тръмп) и сами създават тази картина на "сайгонско бягство", за да качат първосигналната публика на черешите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи