Байдън унищожи енергетиката на Европа докато наказва Тексас, който се опитва да опази границата си от мигранти

Байдън унищожи енергетиката на Европа докато наказва Тексас, който се опитва да опази границата си от мигранти

Автор: Виктор Блъсков, "Труд"

Свързани текстове: Байдън спря износа на природен газ по нови проекти за Европа

Когато започна войната в Украйна ни беше обещано, че ще се намерят алтернативни източници на природен газ, за да не срещне Европа сериозни затруднения за енергията и отоплението. Един потенциален нов източник беше втечнения природен газ от САЩ - като много държави започнаха да строят ударно терминали за втечнен газ по пристанищата и да поръчват американски танкери.

Е, Джо Байдън току-що замрази строежа на нова инфраструктура за износ на втечнен газ от САЩ.

Изглежда, че Европа ще отнесе последиците от войната на Байдън с Тексас. Този моратирум уж се налага, защото президента на САЩ се е притеснил за екологичните последици от износа на втечнен газ, но на абсолютно всеки му е ясно, че това е наказателна акция за щата Тексас, който отказа да се подчини на президентската заповед да спрат да пазят границата. Губернаторът на щата Грег Абът веднага заяви, че това е удар срещу бизнеса и заплашва освен тях и цяла Америка.

Това, което пропусна да отбележи е, че това е сериозен удар за Европа. През последните 2 години САЩ се превърна в критично важен вносител на енергия за множество държави, като Нидерландия, Великобритания, Франция, Испания и Германия са увеличили своето количество почти тройно. Общо 67% от всичкия втечнен газ от Америка пристига именно в Европа. Не само това, ами огромни инвестиции в нови терминали във Финландия, италия, Германия, Испания и Великобритания предвиждат още повече внос на втечнен газ, който може да пристигне само от САЩ.

Байдън реши, че не може. Разбира се, не може да внасяме газ и от Русия.

Всичко това се случва само, защото Тексас искаше да пази границата на САЩ от неконтролируемо нахлуване на милиони мигранти. Абът каза, че това е нашествие и заяви, че Джо Байдън се е отрекъл от своята длъжност като президент да пази държавата от чуждо нашествие. 25 от 50-те щати се обявиха в негова подкрепа, а конфликтът заплашва да продължи да расте. Защо обаче трябва да се разрушава европейската енергетика, и без това изнемогваща от конфликта между Украйна и Русия, не е ясно.

Вероятно това е направено със същото ниво на мисъл като решението на Байдън да нареди на Тексас да спре да пази собствената си граница от нашествие. Резултатът обаче може да е катастрофален. Милиарди евро инвестиции, направени за нищо. Отново в търсене на нов източник на газ, въпреки, че вече няма много останали такива в света. България също разчиташе на втечнен газ, впрочем. Самият държавен секретар на Байдън заяви, че може да покрият нуждите на държавата ни по този начин.

Единствената надежда е, че сме към края на зимата, а преди следващата зима има нови избори в САЩ. След това решение вече изглежда, че избирането на Доналд Тръмп за президент е не само въпрос за оцеляването на Америка, а и за оцеляването на Европа.

 

 

Коментари

  • thenewone

    27 Яну 2024 10:13ч.

    Абе, важното е, че отрязоха главата на Европа без газов шантаж. Докато Жужо, верно, безпроблемно доставяше газ на партнерите, но ги шантажираше. Така че, майната му на газа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отрязаха главата на Европа с помощта на Урсула

    28 Яну 2024 15:04ч.

    която безпрекословно преизпълнява всички заповеди на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • некролог на неолиберализма

    27 Яну 2024 10:24ч.

    Бай Пън за пореден път погреба глобалната свободна търговия. Търговията умира, обаче Бай Пън остава и пребъдва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ходещият труп затрива света

    27 Яну 2024 10:30ч.

    Докъде се докарахме, с политически декрети президентът на "най-свободната и демократична държава" в света да забранява на глобалния бизнес сам да си определя инициативите и действията и да следва логиката на свободния пазар. (За какво продължават да ни проглушават ушите с демагогия за либерална независимост на бизнеса от политическата намеса на държавата тогава?) Ако трябва, да се намесят историците, но такова нещо не е имало даже и по времето на Римската империя, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любопитно

    27 Яну 2024 11:02ч.

    А кой стои зад гърба на президента на "най-свободната и демократична държава" в света?.. Това е тяхната игра на котка и мишка! Проблемът е, че котката или по-скоро котаракът се оказа сам срещу твърде много мишки! На това отгоре е и вече престарял. Та се сещам за една песничка от детството: „То ли ещё будет, то ли ещё будет...“ Ой, ой, ой!:)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спасов

    27 Яну 2024 10:36ч.

    Какво стана с мантрата за надеждните и ненадеждните доставчици тиражирана от разни бокономисти? Как звучи днес и кой ще поеме отговорност за това? Вероятно никой. Но безграничната глупост винаги струва скъпо и винаги се плаща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трет

    27 Яну 2024 10:42ч.

    Ко стана с деверсификацията и на източниците. Нещастната Европа се оказа зависима, но този път от правилния доставчик. Всичка мълчат с наведени глави и се чудят какво да измислят като обяснение, така че отнво това да изглежда като спасителна операция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    27 Яну 2024 11:34ч.

    Диверсификацията е само за тръбния газ от Русия. Но втечнен може. И паралелно тече "версификация" с американски енергоизточници. Ще бъдем свободни като станем роби на "свободните".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    27 Яну 2024 11:30ч.

    ...шизофреници Сър! Няма друго обяснение. Може би и мазохисти. Обичат да гледат разрухата на света от високо с пакет пуканки. Следователно и фетишисти сеирджии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    27 Яну 2024 11:33ч.

    Каквото сам ни направиш никой не може да до направи ,това направи ЕС ,и ние сме вътре с това продажно правителство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЪЪЪ

    27 Яну 2024 14:22ч.

    Газ не ни е нужен. А Юлиан ни кандърдисва, че въглищните ТЕЦ са неизгодни, когато се захранват със "зелен хайвер". Да, ама друг хайвер на будалите не се полага. Когато човек е глупав, то е за дълго. Същото се отнася и за народите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До бункерния дядо

    27 Яну 2024 14:55ч.

    Тексаският генерален прокурор Кен Пакстън обвини администрацията на Байдън в заговор с нарко-картелите, където на престъпниците и администрацията се плаща за всеки човек, прекаран през южната граница в Съединените щати, което на практика представлява държавна измяна на най-високо ниво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    27 Яну 2024 15:07ч.

    а неповторимо по своята интелектуална мощ изказване на Урсула (Злобара) фон дер Лайен: „Изпращайте сметките си за ток и газ в Москва!“ предизвика истинска радост сред зомбираните европейци... «Кто не мёрзнет - тот москаль»?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    27 Яну 2024 22:04ч.

    "Защо обаче трябва да се разрушава европейската енергетика, и без това изнемогваща от конфликта между Украйна и Русия, не е ясно." -- това, предполагам, не е казано насериозно. иначе си е глупост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи