Байдън: Трябва да има хуманитарна пауза във войната между Израел и Хамас

Байдън: Трябва да има хуманитарна пауза във войната между Израел и Хамас

Президентът Джо Байдън заяви, че според него трябва да има хуманитарна пауза във войната между Израел и Хамас", предаде Асошиейтед прес. "Мисля, че се нуждаем от пауза", каза Байдън. "Пауза означава да се даде време за извеждане на затворниците", каза 80-годишният демократ. Белият дом по-късно уточни, че под "затворници" президентът е имал предвид заложниците, държани от ислямисткото движение, отбеляза Франс прес.

Призивът беше едва доловимо отклонение за Байдън и високопоставените сътрудници на Белия дом, които през цялото време на близкоизточната криза твърдо заявяваха, че няма да диктуват как израелците да провеждат военните си операции в отговор на нападението на Хамас от 7 октомври.

Но президентът е изправен пред засилващ се натиск от страна на правозащитни групи, други световни лидери и дори либерални членове на собствената му Демократическа партия, които твърдят, че израелските бомбардировки в Газа са колективно наказание и че е време за прекратяване на огъня. С изказването си Байдън оказа натиск върху израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да даде на палестинците поне кратка отсрочка от неспирната военна операция, в резултат на която загинаха хиляди хора, а палестинският анклав изпадна в хуманитарна криза, отбелязва АП.

 

Междувременно САЩ осъдиха нападенията на израелски заселници срещу палестинци на окупирания Западен бряг, като заявиха, че те са "изключително дестабилизиращи", и призоваха Израел да ги възпре, предаде Франс прес.

Нападенията на заселниците на Западния бряг са "невероятно дестабилизиращи и контрапродуктивни за дългосрочната сигурност на Израел, освен че, разбира се, изключително вредят на палестинците, живеещи на Западния бряг", заяви пред журналисти говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

"Изпратихме им много ясно послание: това е недопустимо, трябва да спре и виновниците трябва да бъдат подведени под отговорност", каза Милър, имайки предвид контактите между САЩ и израелското правителство.

Западният бряг, палестинска територия, окупирана от Израел от 1967 г., преживява нова спирала от насилие от началото на войната между Израел и "Хамас" в ивицата Газа, предизвикана от смъртоносната атака на палестинската ислямистка групировка срещу еврейската държава на 7 октомври.

Западният бряг стана сцена на многобройни операции на израелската армия, нападения на израелски заселници срещу палестинското население и палестински атаки срещу еврейски селища и израелските сили.

По данни на палестинското министерство на здравеопазването от 7 октомври на окупирания Западен бряг са убити повече от 125 палестинци от израелски войници или заселници.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Бате Винету

    02 Ное 2023 8:06ч.

    Каква демагогия и антихуманизъм. Да се направи пауза за да се изведат затворниците. А после ще продължим да избиваме хлебарките., ама май това действа дестабилизиращо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    02 Ное 2023 8:32ч.

    Женчо! Кат си влязъл в битка я водиш докрай! Голата истина е, че евреите почнаха да понасят сериозни загуби на войници.Официално 18, неофициално към 200. В Кнесетът реват, като дечица заради загубите.Дори плачат.... https://t.me/i20028843/153616

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    02 Ное 2023 8:46ч.

    Корекция.Дори мъже плачат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вера крус

    02 Ное 2023 8:51ч.

    Време е за старт на гражданската вона в США. На тоя докато не му запалят лично задника, няма да се кротне да инвестира в смърт по всички останали краища на света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • корекция

    02 Ное 2023 8:52ч.

    @воЙна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи