Байдън: Нашите военни няма да отидат в Европа, за да се бият в Украйна

Байдън: Нашите военни няма да отидат в Европа, за да се бият в Украйна

 

В изявлението си от Белия дом държавният глава беше категоричен, че САЩ ще продължат да защитават „нашите съюзници в НАТО”. Той обаче подчерта, че американски войски няма да влязат в Украйна.

„Нашите военни няма да отидат в Европа, за да се бият в Украйна, а за да защитават нашите партньори в НАТО и съюзниците ни на изток", каза Джо Байдън. Преди това той изреди мерките, които САЩ ще предприемат срещу Русия.

"Русия отхвърли диалога и избра пътя на войната. Тя пренебрегна нашите усилия и предложения за дипломатичен изход от кризата. Сега властите ще понесат отговорност за действията си. Агресията ще струва скъпо на Русия и президента Владимир Путин. Това ще засегне и всяка друга страна, която поддържа Москва във военните ѝ действия", заяви американският президент Джо Байдън.

"Ще въведем санкции, които с времето ще отслабят сериозно руската икономика. Ние целенасочено проектирахме тези санкции, за да увеличим максимално дългосрочното въздействие върху Русия и да сведем до минимум въздействието върху Съединените щати и нашите съюзници", каза Байдън.

Съединените щати, 27-те членки на ЕС и Г-7 ще участват заедно в тези санкции.

Ето какви санкции обяви Байдън:

Ограничаване на способността на Русия да прави бизнес в долари, евро, лири и йени и да бъде част от световната икономика

Спиране на възможността за финансиране и разрастване на руската армия

Нарушаване на способностите на високотехнологичния сектор в Русия. Предвижда се ограничаване на износа на високотехнологични продукти и чипове към Русия

Байдън каза, че новите санкции включват също четири руски банки и "корумпирани руски милиардери" и техните семейства, които са близки до Кремъл.

САЩ няма да извадят Русия от системата за международни плащания SWIFT, както и да наложат персонални санкции срещу Путин.

"Не съм подценил Путин. Той има големи амбиции в Украйна. Целта му е да възстанови бившия Съветски съюз", коментира Байдън.

"Нямам идея какво заплаша Путин, знам само какво е направил. Трябва да му покажем какво ще последва от това. Народа на Русия трябва да разбере", коментира американския президент на въпрос дали САЩ са заплашени от ядрен удар.

"Русия остава една от най-мощните ядрени държави на планетата, затова у нито един потенциален агресор не трябва да има съмнение в това, че той ще бъде напълно разгромен", заяви по рано руският президент Владимир Путин.

 

 

Европейските лидери ще обсъждат тази вечер новия пакет от санкции срещу Русия. Очаква се на руските банки да им бъде ограничен достъпът до европейските финансови пазари, но и санкции, които ще засегнат и руския технологичен сектор - нещо, което ЕС не е правил като мащабни санкции. Очаква се да види дали европейските държави ще се разберат да изключат Русия и от системата SWIFT за международните банкови транзакции.

Малко по-рано днес британският премиер Борис Джонсън обяви нови санкции срещу над 100 руски физически лица и компании, сред които е и "Аерофлот" заради инвазията на Русия в Украйна.

"Това включва всички големи производители, които подкрепят военната машина на (президента Владимир) Путин. Освен това забраняваме (достъпа - бел. ред.) на "Аерофлот" до Великобритания", заяви Джонсън.

Канадският премиер Джъстин Трюдо също обяви, че страна налага санкции срещу 58 руски физически и юридически лица в отговор на инвазията на Москва в Украйна, която той нарече "масова заплаха за сигурността и мира по света", предаде АФП. Санкциите ще бъдат насочени към членове на руския елит и техните семейства, групата Вагнер - частна военна компания, и на руски банки. Канада отменя и редица разрешителни за износ от Русия.

 

 

 

Коментари

  • до Гласове

    24 Фев 2022 22:00ч.

    Гласове, имате проблем с изпращане на коментарите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гласове

    24 Фев 2022 22:19ч.

    Имате проблем и със съдържанието

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до арменския поп

    24 Фев 2022 22:26ч.

    Те нарочно го имат тоя проблем. И нарочно баш сега си направиха промяна на сайта. Някои коментари са неудобни, как да ги спрем?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да се бият, и затова

    24 Фев 2022 22:28ч.

    ингилизите предлагат вече квартира на "украинското правителство зад граница": https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/ukraine-government-exile-boris-johnson-b2022696.html Интересно дали ще извлекат Зеленски в куфар, както на времето ГеМето, агента на пет разузнавания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нашите военни няма да отидат в Европа, за да се бият в Украйна

    24 Фев 2022 22:28ч.

    Имах си хас ! Пиндоси, сър... Стават само да плашат цеховете в Чешнигирово !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    24 Фев 2022 22:31ч.

    Очаква се какви ще са ответните санкции на Русия спрямо САЩ и Сие. И те ще са болезнени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бони

    24 Фев 2022 22:38ч.

    Ами прекрасно! Айде сега украинският народ да се сети за какво иде реч от 8 години! Да не са по-тъпи от Байдън! А пък за колегите му от НАТО и ЕС, виж, не гарантирам

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минаващ

    24 Фев 2022 22:39ч.

    Шегата настрана, но като гледам как се движи този човек..., ми е жал. Имам чувството, че дава всичко от себе си свръхсили, за да се появява Тъжно наистина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • една кочина с пинчери

    24 Фев 2022 22:52ч.

    Гледах англоезичната преса - навсякъде всички ще налагат санкции! Тия са болни, бе! Тия не разбраха ли, че простотиите им няма да минат? Не разбраха ли, че мерките няма да се ограничат само с Украйна? Денацификацията и демилитаризацията ще продъжат и на други места.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    24 Фев 2022 22:58ч.

    Като гледам и слушам българските масмедиите си спомням с горчивина как изглеждаха преди 10.11.1989 г. Никаква разлика, същата блюдолижщина обслужваща силните на деня. Липсва сериозен анализ за устоите на съвременната цивилизация. Всичко е сведено до печалбата, т.е. до парите. Сега си спомням, как са се променяли заглавията на вестниците отразяващи приближаването на Наполеон към Париж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не вбесявайте руснаците

    24 Фев 2022 23:11ч.

    Натовците нямат представа с кого си имат работа ! Недай Боже да разярат Руснаците до степен в която ще смажат всичко по пътя си. Това е народ победител , с дух който не може да се убие с нищо. Нато трябва благоразумно да се изтегли , незабавно да се махнат от източна европа. Това е единственото спасително и мирно решение. Иначе ще стане страшно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    24 Фев 2022 23:38ч.

    Всяко търпение си има предел.Както се казва наиграхте се,сега ще сърбате каквото сте си надробили.Колкото до санкциите,руснаците най-много да затегнат колана още една дупка,което няма да ги претисни кой знае колко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Ржевски

    25 Фев 2022 0:26ч.

    Вие сте умни мириканци, бой само с държави от ранга на Виетнам, Ирак и Сърбия. Само дето Зеленски много зелен и ви го налапа без никаква полза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    25 Фев 2022 0:58ч.

    Ще се бият и още как.Но малко ще изчакат.Ако Украйна окаже съпротива,ако Русия затъне в окопна война.Първо ще снабдяват с оръжие,после с наемници и накрая ще дебаркират във Владивосток!Познато нали!А всъщност САЩ елеминираха за деситилетия опасен конкурент Европа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    25 Фев 2022 1:07ч.

    Очаквах днес Путин да направи следващ ход. 1.Ход първи-призна републиките.2Ход втори на втория ден-уточни че ги признава в конституционни граници 3.Ход трети на третия ден-заяви за пълна демилитаризация на Украйна.И заплаши с унищожение всеки посмял да се намеси.4.Въщност броя зле.Утре ще е ход 4ри. Всъщност Ганчовска може утре да пусне на колегите си песента на патрона си.7/8 и ще си паднала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    25 Фев 2022 1:09ч.

    Опс то било утре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фют

    25 Фев 2022 6:16ч.

    Афганистан в Европа? На времето четох някъде, че украинският народ най-дълго от всички - векове - се е борил за независимостта си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    25 Фев 2022 7:17ч.

    Свърши вече голямото надлъгване. Американците искаха Украйна да се бие вместо тях с Русия, украинците смятаха, че американците ще се бият вместо тях с Русия. Кой повече прелъстен, ще броим след войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС забранява продажбата на самолети за Русия !

    25 Фев 2022 7:29ч.

    Дали не се прави поредната услуга на Русия ? https://rusvesna.su/news/1645762467 Страна която прави Су 57 и Миг 41 най накрая трябва да се вземе в ръце. Трябва да възобнови производството на собствени граждански самолети, не да разчита на внос от врага си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руснаците вече ще пътуват само с военни самолети и то когато е издадена заповед

    25 Фев 2022 8:46ч.

    Су 57, Миг 41, както и останалите им от комунизма бомбардировачи. А в едни по-мирни години в бъдеще, може би ще се радват и на модерните китайски авиолайнери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Синчето на Байдън подхлъзна глупавите украинци

    25 Фев 2022 7:29ч.

    Толкова е прозрачна политиката и на американците, и на западняците. Уви обаче, мераклии да са американски пудели, много.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Инджо-минджите,

    25 Фев 2022 7:31ч.

    гОрките, на къффф ли поминък ще разчитат след някоя и друга year? Като начало ще си пренапишат биографиите в уикито, които сега почват отслед 1989, предполага се?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Нашите военни няма да отидат в Европа, за да се бият в Украйна"

    25 Фев 2022 7:37ч.

    Естествено - след Сирия, Афганистан и Вчера, окончателно и безвъзвратно стана ясно, че херо-измът им, както и на прокситата им, се свежда до безопасно за тях бомбене на сватби, погребения, болници, детски градини, училища, жени, деца и старци. Ади да си фффащате друмищата и кой откъдето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че кой ще жертва живота си за Украйна? Все едно някой защити Полша от хитлер и сталин

    25 Фев 2022 8:51ч.

    Започнаха чак когато ги нападнаха тях самите. В Европа германците, Америка японците. Та дори Сталин се превърна в антифашист, щом Хитлер го нападна подло в гръб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи