Байдън към Нетаняху: САЩ няма да подкрепят израелска контраатака срещу Иран

Байдън към Нетаняху: САЩ няма да подкрепят израелска контраатака срещу Иран

Автор: Барак Равид, AXIOS

В телефонен разговор, проведен в събота, президентът Байдън е казал на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че САЩ няма да подкрепят израелска контраатака срещу Иран, каза високопоставен служител на Белия дом пред Axios.

Байдън и неговите старши съветници са силно загрижени, че израелският отговор на нападението на Иран срещу Израел би довело до регионална война с катастрофални последици, допълниха източниците от Белия дом.
Иран изстреля бойни дронове и ракети срещу Израел в събота вечерта местно време в отговор на въздушен удар в Сирия, при който беше убит високопоставен ирански генерал.

„Повече от 200 дрона, крилати и балистични ракети бяха изстреляни от Иран“, каза говорителят на IDF (бел ред израелската армия) контраадмирал Даниел Хагари. Повечето от заплахите са прихванати извън израелското въздушно пространство, допълни той.

Служител на отбраната на САЩ по-рано каза, че американските сили в региона са свалили изстреляни от Иран дронове, насочени срещу Израел.

Байдън е казал на Нетаняху, че съвместните отбранителни усилия на Израел, САЩ и други страни в региона са довели до провала на иранската атака, според служителя на Белия дом.

„Вие победихте. Приемете победата“, е казал Байдън на Нетаняху, според официални източници.

Официалният източник допълва, че когато Байдън е казал на Нетаняху, че САЩ няма да участват в никакви нападателни операции срещу Иран и няма да подкрепят такива операции, Нетаняху е отговорил, че разбира.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разговаря в събота с израелския си колега Йоав Галант и поиска Израел да уведоми САЩ преди всяка реакция срещу Иран, съобщи високопоставен израелски служител.

Байдън заяви в официално изявление след разговора с Нетаняху, че армията на САЩ е включила самолети и кораби с противоракетни системи срещу балистични ракети в региона през изминалата седмица, което е помогнало на Израел да свали почти всички пристигащи дронове и ракети от Иран, Йемен, Сирия и Ирак.

„Казах на министър-председателя Нетаняху, че Израел демонстрира забележителен капацитет да се защитава и да побеждава дори срещу безпрецедентни атаки – изпращайки ясно послание на враговете си, че не могат ефективно да застрашат сигурността на Израел“, заяви Байдън.

Байдън допълни, че ще проведе разговор в неделя с лидерите на Г-7, за да координират единен дипломатически отговор на атаката на Иран.

„Моят екип ще се ангажира с техните колеги в целия регион. И ние ще поддържаме тясна връзка с лидерите на Израел. И въпреки че не сме видели атаки срещу нашите сили или съоръжения днес, ние ще останем бдителни за всички заплахи и няма да се поколебаем да предприемем всички необходими действия за защита на нашите хора“, каза Байдън.

Новината на американската медия Axios бе разпространена и от големи израелски издания като The Times of Israel и други. Официалното издание на Иран, Tehran Times, също се позоваха на нея. 

Източник: AXIOS

Превод за "Гласове" Юлия Семир Ал-Хаким

 

 

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    14 Апр 2024 14:13ч.

    В Израел Равините вече тестват системата на лоялност на Северна Корея . Гладат как реват евроатлантиците и ще преценят кои са искренни !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    14 Апр 2024 14:16ч.

    Евреите и иранците са братовчеди. Бият си се за кеф.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четящ

    14 Апр 2024 15:34ч.

    Тука сбърка. Евреите и арабите са братовчеди. Персите са съвсем отделно от евреите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    15 Апр 2024 9:26ч.

    Съгласих се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба Гицка

    14 Апр 2024 14:20ч.

    Няма да подкрепят. Но много ще се намръщят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Брилянтно изпълнение на Иран

    14 Апр 2024 14:33ч.

    Отмъщението постигна целта си по най-добрият възможен начин. Няма човешки жертви и основание за ответен удар. Щетите са за половин милиард. Толкова е струвало на Израел да смъкне с тежки скъпи ракети, някакви 200 смешни, бавни, евтинджос дрончета “Шахед”. Още две подобни атаки и “Железният купол” отива на кино. Скоростта с която губи скъпи боеприпаси за нищо е смразяваща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Над 50% от Шахедите са ударили целите си

    14 Апр 2024 14:44ч.

    Какви доказателства имаш за думите си? Вярваш на пропагандата на юдите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ще пратят въоръжения сброд на Зеленски да им помогне, щот само туй им остана

    14 Апр 2024 14:42ч.

    Като си спомним как помогнаха на Афганистан, чак ни става отсега смешно ако така помогнат и на Израел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    14 Апр 2024 14:44ч.

    Руски прочит за ефекта от ударите - https://www.pravda.ru/world/1996687-irananaizrail/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    14 Апр 2024 14:50ч.

    ако се противопоставяте на "законното право на Израел да убива враговете на Израел навсякъде и по всяко време" – значи вие сте „антисемит“...! а всъщност семити са: арабите, берберите, коптите, етиопците, евреите, асирийците и др. но „правилните“ СМИ крещейки за антисемитизъм, защитават правата само на евреите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Диньо Халембака

    14 Апр 2024 15:19ч.

    Израел е по-мил на САЩ от собствената му държава, хипотетично, ако Израел нанесе удари по САЩ, отговорът ще е от рода на "Бий ме, обичам те":)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Хю

    14 Апр 2024 22:55ч.

    Аааа.. Няма да е само "бий ме" а и нещо друго...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи