Български Су-25 се разби край авиобаза Безмер, пилотът е добре

Български Су-25 се разби край авиобаза Безмер, пилотът е добре

Пилотът на разбилия се самолет е Пейо Дончев - бивш командир на авиобаза Безмер със 750 летателни часа

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Изтребител бомбардировач Су-25 загуби контрол при заход за кацане и се разби край авиобазата в Безмер. Пилотът е катапултирал, но от малка височина, а парашутът му не се е отворил напълно. Летецът, който е от състава на българските Военновъздушни сили, обаче е контактен и в сравнително добро състояние. Той ще бъде транспортиран до ВМА-София. Преди това му е оказана първа медицинска помощ в района на командно-диспечерския пункт на авиобазата. Инцидентът е станал около 14:30 ч.

На мястото на инцидента е възникнал пожар, а самолетът е изгорял напълно. Причините засега остават неизяснени. Самолетът е паднал на около километър от пистата на авиобазата и затова няма други пострадали и други щети.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, който е на мястото на инцидента обяви, че пилотът е в добро състояние и чувства се добре. 

По думите му самолетът е напълно разрушен. „Прекалено рано е да се говори за причините за инцидента. Това е бил регулярен полет в заход за кацане”.

Той допълни, че неизправен самолет в авиацията не се допуска до полет. "В момента всички самолети са приземени. Няма да се лети докато не се изясни каква е причината за инцидента с този самолет". 

Пилотът е Пейо Дончев, който е бивш командир на авиобаза Безмер. 

Полковник Дончев е бил част от командния състав на авиобаза Безмер като началник щаб. Той е организирал и ръководил много учения с международно участие. Асът е бил час от Командването на Военно-въздушните сили на България.

През 2021 г. поема поста президент на изпълнителния борд на Многонационална програма за подготовка на авиацията за специални операции на НАТО.

Су-25 е щурмовик и е предназначен за близка въздушна поддръжка на съхопътните войски над бойното поле. Той може да е въоръжен с ракети, снаряди и с т.нар. свободнопадащи авиобомби. България има 14 броя от самолетите. От тях осем бяха модернизирани през 2020-2021 в Беларус.

 

Инциденти със самолети и вертолети от състава на българските Военновъздушни сили след 2000 г.

На 31 август 2001 г.  край с. Доброславци, Софийско, след инцидент при техническо обслужване на самолет МиГ-23 загива един военнослужещ, разказва БТА и дава справка и на останалите инциденти след 2000 г., до днес.

На 16 май 2003 г. в района на Панагюрище по време на тренировъчен полет загива майор Анатолий Тодоров Полянков. Майор Полянков е изпълнявал полет на малка височина със самолет МиГ-21 БИС, излетял от Трета авиобаза в Граф Игнатиево.

На 24 юли 2003 г. край Разлог в местността Бетоловото, при потушаване на горски пожар, се разбива военен хеликоптер Ми-17 от авиобаза "Крумово". Загиват майор Милко Пейковски, командир на екипажа, капитан Николай Радулов, втори пилот, офицерски кандидат Бойко Панайотов, борден техник, както и служителя на районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" подп. Кирил Чамишки. 

На 8 юли 2008 г. след тренировъчен полет възниква повреда в самолет "Спартан" - С 27J. Заради силен вятър на летището във Варна при пробега машината се е наклонила надясно. Вследствие на това витлото на самолета се удря в пистата. Екипажът е невредим. 

На 29 ноември 2010 г. самолет "Пилатус" РС-9М от авиобаза „Долна Митрополия“ извършва принудително кацане в района на летището, след като двигателят рязко губи мощност. Пилотите са невредими. 

На 26 април 2012 г.  в района на с. Царимир по време на българо-американското учение "Тракийска звезда 2012" пада изтребител МиГ-29 - спарка. Двамата пилоти майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев катапултират, а машината се взривява на земята.

На 29 юли 2015 г. по време на тренировъчен полет на летище "Граф Игнатиево" при изпълнение на заход за кацане на самолет РС-12 от авиационно-транспортна група „Враждебна“ каца без колесник. Няма пострадали.

На 9 юни 2017 г. по време на тактическото учение "Черно море-2017" вертолет AS "Пантер"-565 MB пада във водите на Черно море, на 7 мили източно от устието на р. Камчия. Двама от членовете на екипажа са ранени, а командирът на вертолета - капитан Георги Анастасов загива.

На 19 януари 2018 г. при извършване на учебна маневра на летище "Граф Игнатиево" са нанесени материални щети на военния транспортен самолет C-27J "Спартан". Няма пострадали.

На 11 юни 2018 г.  около 20.30 ч. в района на авиобаза "Крумово", при изпълнение на тренировъчен полет по аварийно-спасителна работа, вертолет Ми-17 пада от около 50 м височина. Загиват кап. Пламен Пантелеев и кап. Стоян Неделчев. 

На 21 август 2018 г. , по време на тренировъчен полет за медицинска евакуация, вертолет "Кугар" от състава на 24-а авиобаза в Крумово извършва рязка маневра, за да избегне ято птици и закача жици на електропровод. Тричленният екипаж на вертолета е невредим.

На 9 юни 2021 г. край Шабла, над морската акватория на България, по време на учението "Шабла 2021",  при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел (светеща парашутна мишена) в нощни условия, самолет  МиГ-29, пилотиран от майор Валентин Терзиев от състава на авиобаза "Граф Игнатиево" изчезва от радарите в 00:45 часа. В морето са открити единствено останки на падналия самолет. Майор Валентин Терзиев е обявен за загинал. Черната кутия на самолета е  разчетена в секретна лаборатория в Курск, Русия, която показва, че причина за катастрофата е "загуба на пространствена ориентация“ на пилота. Според министъра на отбраната Георги Панайотов няма човешка грешка при инцидента с изтребителя МиГ-29. 

 

Източници: segabg.com, бТВ, NOVA TV

 

 

 

Коментари

  • forsvaret

    28 Sep 2022 19:29ч.

    Ако си беше гледал само пенсията... щеше да е жив.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НАТО губи контрол

    28 Sep 2022 19:31ч.

    Самолетите му също. Злото губи контрол рано или късно. Добре че българският пилот е добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    28 Sep 2022 19:38ч.

    Така са ръждясалите руските кошници, падат и без да има бойни действия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чекаме

    28 Sep 2022 21:22ч.

    Чекаме 30-годишните американски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно така

    28 Sep 2022 21:29ч.

    "В интернет се появи видеозапис как катастрофира свръхмодерния изтребител на авиацията на Великобритания. Преди две седмици един от бойните самолети F-35 на кралската авиация се разби в Средиземно море, а пилотът катапултира."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно така

    28 Sep 2022 21:30ч.

    "На 24 януари 2022 г. американският самолет F-35C се разби в Южнокитайско море при опит да кацне на самолетоносача Carl Vinson." "Американската армия претърпя първа катастрофа със своята изключително скъпа програма F-35, след като самолет е претърпял инцидент, съобщава морският корпус на САЩ, цитиран от БиБиСи."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно така

    28 Sep 2022 21:31ч.

    "На 19 май 2020 в 21:30 часа изтребител на американските ВВС F-35A се разби в района на въздушна база Еглин в щата Флорида."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно така

    28 Sep 2022 21:32ч.

    "На 15 май пак там се разби изтребител F-22. Бойната машина падна на 12 километра от въздушната база. "

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно така

    28 Sep 2022 21:33ч.

    "С F-22, чието производство вече е прекратено, подобни инциденти са се случвали и преди. На 25 март 2009 г. F-22 катастрофира в близост до военновъздушната база Едуардс, а пилотът подполковник Дейвид Кули загива. "

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    28 Sep 2022 21:33ч.

    Не се спря с простотиите си!Кошница е празната ти глава.Ако се интересуваше от авиация ще знаеше що за машина е су25 и нейната живучест.Но ти си тъп.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно така

    28 Sep 2022 21:34ч.

    Не бива да се говорят глупости, защото катастрофи стават и ще стават и повечето от тях не са по причина на конструктивни недостатъци или лоша поддържка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    28 Sep 2022 19:41ч.

    Словакия тези антики ги дари на Украйна, а тук Радев и Нинова решиха да ги държат, за да се самоубиват пилотите ни с тях

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    28 Sep 2022 19:46ч.

    Глей ти! Аз и от самольоти съм разбирал! Бремааму!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да не почнаха да ни унищожават авиацията

    28 Sep 2022 19:42ч.

    С уж случайни катастрофи. Иначе те все ще изясняват. Много ги бива в изясняването с неизвестен край. Малко по-интелигентно може ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаха

    28 Sep 2022 19:49ч.

    Тези самолети са правени по чертежите на братята Райт. Ако това ни е авиацията, нямаме авиация хаха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха ха ми нямаме ми, ха ха

    28 Sep 2022 20:11ч.

    Кой е казал, че имаме, като я потрошиха целенасочено и умишлено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    28 Sep 2022 19:47ч.

    "Причините засега остават неизяснени." Ясни са причините... тотално унищожаване на българската авиация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    28 Sep 2022 19:48ч.

    Га ни беше президентин Роско, си кътахме ресурсите на еропланите. При тоз - юруш и форца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моско москала

    28 Sep 2022 19:56ч.

    само няма да се плашите,човека е проверен,сигурен натовец.още 2-3 руски самолета като разбият,ще дойдат едни натовски експерти и ще направят една задълбочена експертиза и ще установят че самолетите са НЕГОДНИ и спешно трябва да се купят нови и тоя път от правилния продавач АМЕРИКА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свети Химарс

    28 Sep 2022 19:51ч.

    Поредното фиаско на руско-съветския оръжеен комплекс. Май става ясно, защо 20 химарса обърнаха войната в Украйна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    28 Sep 2022 20:04ч.

    Каква война е обърната??? Лошо е да вземаш желаното за истина...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • най-интересното е

    28 Sep 2022 20:14ч.

    Че престъпната върхушка си поделя света и ресурсите, а идиотите викат за левски и цска, раздират си блузите и се бият в гърдите, че овесили на гол тумбак и чифте пищови. Смешни сте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стоил Малевски

    28 Sep 2022 19:56ч.

    Като гласувахте за Путин, се радвахте! Като анексирахте Крим, се радвахте! Като нападнахте вероломно суверенна Украйна, се радвахте! Като получихте повиквателна за Украинския фронт, защо избягахте в Грузия и Казахстан?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    28 Sep 2022 20:34ч.

    Стоилчо, трябва да си изключително глупав за да си мислиш че точно забегналите се гласували за, анексирали, нападнали вероломно и т.н. пропагандни клишета. Ти обаче освен това си и с промит мозък, ако въобще имаш такъв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Модифицирана Тиква

    28 Sep 2022 20:32ч.

    Всичко руско да се разбие немедлено, после празненства и още дъъълги, дъълги години умни коментари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    28 Sep 2022 20:35ч.

    После купуваме още 8 самолета и духаме супата щото някой си бил пил водка с руснаци...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Купуваме още

    28 Sep 2022 21:20ч.

    8 чертежа на самолети. И подаряваме още два милиарда на САЩ... Така се шибат аборигени с атлантически ценности в кухите глави и джендърски задници отзад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хубаво е, че дават информация за предишните катастрофи и аварии

    28 Sep 2022 21:22ч.

    Който има понятие разбира, че не техниката е причината, а малкото часове тренировки! С този нальот самите пилоти са опасни за себе си. Много ми е интересно как 12 пилота по 120 часа на година ще поддържат формата! Подполковникът има 750 часа 20 години! Питам се колко е летял годишно след като се смята за ас?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съжалявам

    28 Sep 2022 21:25ч.

    За F16 става въпрос

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала_Бала

    28 Sep 2022 21:38ч.

    България на практика няма армия. Има генерали и полковници, които не вършат нищо. Навремето капитаните са победили сръбските генерали. За нашите военни сили стигат 2 генерала и 10 полковника!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    28 Sep 2022 21:52ч.

    Су 25 е многоцелева машина за въздушно прикритие и огнева поддръжка на СВ.Самолета е доста добър при изпълнението си на тези задачи.Аварията може да е предизвикана от редица причини,но каквото и да се допуска и коментира преди доклада на комисията по разследването ще са само предположения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хора опомнете се!

    28 Sep 2022 22:56ч.

    Ако гласувате за евро-амеруканските агенти ще продължаваме да страдаме, ще продължава да има корупция, да приемаме украинци на наша издръжка, да няма пари за бедни и болни българи. И не на последно място, се гответе за участие във война. Кой от вас иска да загива за чужди каузи, макар и да му плащат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    28 Sep 2022 23:04ч.

    Според darik news "Mашината е една от 8-те реновирани в Украйна преди по-малко от 2 години". Само и само да не споменават Беларус, са готови да дезинформират. А после реват как щели да се борят с пропагандата, ама само руската, щото евроатлантическата пропаганда явно не е пропаганда....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хубава статистика

    28 Sep 2022 23:17ч.

    Значи още малко остава и нямаме никаква авиация. Може да почвате да бомбите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    29 Sep 2022 6:14ч.

    Самолета пада, парашута не се отваря... Летеца е жив, а дано, ама казва ли ти някой. Генерала слага още една звезда... Типична мешана салата. Пак хубаво че не ни биха македонците, ама и сега не е късно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Парашута се е отворил

    29 Sep 2022 11:02ч.

    Просто катапултирането се е случило на пределно ниска височина, оттам и спекулациите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    29 Sep 2022 9:38ч.

    В руските телеграм канали се спекулира, че Су-25 на българските ВВС е паднал след полет за облитане преди изпращане в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    29 Sep 2022 9:40ч.

    Грешка: след облитане преди изпращане

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи