Българската делегация, което ще донесе Благодатния огън от Божи гроб, пристигна в Йерусалим

Българската делегация, което ще донесе Благодатния огън от Божи гроб, пристигна в Йерусалим

Обикновено Благодатният огън „слиза" на Божи гроб след 14 часа, като страната ни е първата, която ще вземе от свещения огън в специално подготвени четири фенера

Българската делегация, определена да донесе Благодатния огън от Божи гроб, пристигна в Йерусалим, съобщиха от Старозагорската митрополия.

Делегацията е водена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. Той е придружаван от посланика на България в Израел Румяна Бъчварова, началника на отдел „Протокол" на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия Емил Велинов, епархийския съветник на Старозагорската митрополия Диян Димитров, началника на кабинета на митрополит Киприан отец Димитър Димитров, отец Бранимир Георгиев, дякон д-р Деян Коруноски и протодякон Димитър Куманов, отбелязват от митрополията.

Пътуването до Тел Авив се осъществява с правителствения „Фалкон" след решение на служебния министър-председател Гълъб Донев. Транспортът на делегацията до Йерусалим е осигурен от посолството на България в Израел.

"Изказвам огромната си благодарност на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и на Светия синод за доверието, което ми гласуваха да донеса Благодатния огън от светия храм в Йерусалим. Огромно е вълнението на всеки един православен християнин, на когото предстои да посети Светите земи и да присъства на това велико чудо - слизането на Благодатния огън, за да може да осени всички ни с Пасхалната радост, че Христос възкръсна сред мъртвите и смъртта няма власт над него", каза преди заминаването митрополит Киприан.

Обикновено Благодатният огън „слиза" на Божи гроб след 14 часа, като страната ни е първата, която ще вземе от свещения огън в специално подготвени четири фенера. Очаква се българската делегация да пристигне на правителствения терминал на летище София около 20 часа. По традиция на Велика събота, духовници от епархиите в страната ще вземат частица от Благодатния огън, за да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Възкресение Христово, припомнят от Старозагорската митрополия.

Българската църковна делегация ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Иисус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи