Благодатният огън от Йерусалим ще бъде донесен от делегация, водена от Старозагорския митрополит Киприан

Благодатният огън от Йерусалим ще бъде донесен от делегация, водена от Старозагорския митрополит Киприан

Благодатният огън от Йерусалим ще бъде донесен у нас днес на Велика събота от българска църковна делегация, водена от Старозагорския митрополит Киприан. Това каза за БТА Емил Велинов, началник на отдела "Протокол" в Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия.

Българската църковна делегация ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Иисус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото. 

Благодатен или Свещен е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма "Възкресение Христово", построен точно върху Божи гроб в Йерусалим. Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Емил Велинов също ще бъде в българската църковна делегация до Израел, в която ще са и петима свещеници. "Купили сме четири фенера, с които ще бъде пренесен Благодатният огън в България. Заминаваме на 15 април, в 4:30 ч., сутринта за Тел Авив, като ще пътуваме с правителствения самолет. Целта е да кацнем в 7:30 ч. и бързо да се придвижим, защото 80 километра е разстоянието от Тел Авив до Йерусалим. Там ще чакаме да "слезе" Благодатният огън и когато това стане, ще тръгнем бързо обратно, защото с много и големи самолети пристигат църковните делегации от Русия, Гърция, Сърбия, Румъния. Искаме бързо да излезем после от Йерусалим, защото Благодатният огън "слиза" на Божи гроб след 14 ч. и когато това стане, ще отидем на мястото, където ще са паркирани автомобилите, с които ще пътуваме обратно до Тел Авив. За цялата организация ще ни съдействат от българското посолство в Израел. Около един час ще е пътуването ни до летището в Тел Авив, ще преминем на него през проверка и планираме да излетим най-късно в 17:30 - 18:00 ч., за да можем да кацнем на летището в София около 20:00 ч.", обясни Велинов.

Той каза, че на правителствения терминал на летището в София, по традиция на Велика събота, ще чакат духовници от епархиите в страната, за да вземат частица от Благодатния огън и да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Великден.

Емил Велинов уточни, че от летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23:40 ч. фенерът с Благодатния огън ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата и с литийно шествие ще бъде пренесен в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където се очаква празничното Пасхално богослужение да се води от Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Според традицията на православието Свещеният или Благодатният огън е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Иисус Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото на Спасителя за погребение.

Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от четвърти век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на литургията внезапно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година.
 
Когато Йерусалим преминавал "през ръцете" на кръстоносци, евреи, православни, византийци, османци, църквата била разрушавана, поругавана, наново достроявана, но Благодатният огън бил все там на Великден. Има сведение, че огънят не слязъл един-единствен път в самата църква, а около нея. Арменският патриарх през 1579 г. подкупил султан Мурад, за да получи неговата църква единствена правото да служи Пасха в Божи гроб. Всички вярващи излезли извън затворената църква. Но колкото и да се молел патриархът, огънят така и не слизал. Вместо това, като мълния се запалил извън храма, блеснал в една от колоните, където се молел православният патриарх и всички вярващи вече могли да получат частица от него.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Кога ще се случи това? И какво трябва да има?

  15 Апр 2023 12:01ч.

  И какво ще му се даде? А какво ще му бъде отнето, щом той така или иначе няма?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Горното е въпрос към изтрит по-горе коментар, съдържащ (с редакция):

  15 Апр 2023 12:56ч.

  " [*заличено*] ВСИЧКО Е НАПРАВЕНО ЗА БОГАТИТЕ ...... ДАЖЕ И ЛЪЖЛИВИЯ [*заличено*] БИЗНЕС НАРЕЧЕН ХРИСТИЯНСТВО ГО КАЗВА В ПРАВ ТЕКСТ....... Защото който има, нему ще се даде, и ще има изобилие, а който няма, от него ще се отнеме и това, което има. Евангелие НА МатеЯ глава 13:12 "

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи