България вече е най-опасната за шофиране страна в ЕС

България вече е най-опасната за шофиране страна в ЕС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Смъртността при пътнотранспортни произшествия е най-висока в България, съобщи в петък Европейската комисия, публикувайки предварителни данни за 20023 г. България изпреварва миналогодишния водач на черната статистика - Румъния, с 82 починали при ПТП на един милион жители. Това е сериозно влошаване спрямо 2022 г., кога загиналите на пътя в България са били 78 на 1 млн.

За сравнение - в Гърция през миналата година жертвите на пътя са 60 на 1 млн. жители, намаление спрямо предходната година, когато те са били 63-ма.

Как изглеждат пътища в Европа

През миналата година около 20 400 души са били убити при пътнотранспортни произшествия в ЕС, което представлява незначително намаление с 1% спрямо 2022 г. Държавите, които са напът да постигнат целта на ЕС и ООН за намаляване наполовина на броя на смъртните случаи по пътищата до 2030 г., са няколко. Европейската комисия посочва, че това са Белгия, Чехия, Дания, Унгария и Полша.

От 2019 г. насам броят на смъртните случаи по пътищата е намалял слабо в Испания, Франция и Италия, а в Ирландия, Латвия, Нидерландия, Словакия и Швеция е нараснал.

Общото класиране на смъртните случаи в държавите не се е променило значително, като най-безопасните пътища все още се намират в Швеция (22 смъртни случая на един милион жители) и Дания (27/милион). България (82/милион) и Румъния (81/милион) са отчели най-висок процент на смъртни случаи през 2023 г. Средната стойност за ЕС е 46 смъртни случая на един милион жители.

Магистралите са най-безопасни

Наличните данни за целия ЕС за 2022 г. (данни за 2023 г. още няма) показват, че 52% от смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия са настъпили по селските пътища, 38% в градските райони и 9% по автомагистралите.

Единствената група участници в пътното движение, при които не се отчита никаква тенденция на намаляване на смъртността, са велосипедистите. Един от 10 загинали е на колело. Европейската комисия смята, че основната причина за това е продължаващата липса на подходяща инфраструктура и опасното поведение на всички участници в пътното движение, като например превишена скорост, отклоняване на вниманието и шофиране под въздействието на алкохол и наркотици.

В три от всеки четири смъртни случая по пътищата загиналият е бил мъж (77%). Хората на възраст над 65 години са изложени на по-голям риск, тъй като те представляват 29% от всички загинали, макар да са 21% от населението. По подобен начин младите хора на възраст между 18 и 24 години представляват 12% от смъртните случаи по пътищата и 7% от населението.

Водачите и пътниците в автомобили представляват 45% от всички смъртни случаи, а пешеходците - 1%, ползвателите на мотоциклети и мотопеди - 19%, а велосипедистите - 10%.

Моделите обаче варират значително според възрастта. Сред хората на възраст над 65 години пешеходците представляват 29% от смъртните случаи, а велосипедистите - 17%.

Миналата година Европейската комисия предложи промени в обучението на шофьорите, включително пробни периоди за младите водачи и ограничения за шофирането на възрастните, но вероятността те да бъдат приети преди европейските избори през юни е малка заради спорове между страните членки и Европарламента доколко строгостта срещу нарушителите има ефект.

Източник: dnevnik.bg

 

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    08 Март 2024 14:22ч.

    Северна Корея е първенец в Света в тази категория. Има години без нито един загинал в ПТП !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    08 Март 2024 14:26ч.

    Само един индикатор ще ви дам: Количество използвана боя на метър маркировка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • магистрал

    08 Март 2024 14:40ч.

    С такива калпави магистрали в България, пълни с кръпки и всякакви неравности, дето колата подскача и се тресе, но разрешено до 140 км... Най опасни са магистралите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    08 Март 2024 14:49ч.

    всяко племе заслужава своя Винету (Winnetou)...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А Денков и компания са се втренчили в чергата за дърпане

    08 Март 2024 15:30ч.

    Но к'во им пука за пътищата и бита на "малките"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    08 Март 2024 16:02ч.

    Преди да драскате дивотии се качетена автомобил и попътувайте по "перфектните" магистрали у нас

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Йовче

    08 Март 2024 17:14ч.

    преди да драскаш тия измислени стъкмистики се повози по нашите магистрали и после иди след Калотина на сръбската, построена БЕЗ ЕВРОСРЕДСТВА да направиш разлика! Може и тиквата да те повози.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    08 Март 2024 18:06ч.

    Сръбската магистрала е построена от " Трейс ", но с точни параметри и без комисионни за другарите ........................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трейс, ама не баш

    08 Март 2024 18:16ч.

    Сърбите изгониха Трейс заради забавянията им още много години преди да завършат магистралата. Едно е печеленето на конкурси, друго е качественото им изпълнение, трето - отговорността и гаранциите за доброто изпълнение след това. Ние сме по първата част - мо'ем да печелим, ама не мо'ем да не крадем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи