България трябва да върне евроветото за Северна Македония. Мицкоски ни обяви дипломатическа война

България трябва да върне евроветото за Северна Македония. Мицкоски ни обяви дипломатическа война

Автор: Велизар Енчев за "Гласове"

От 24 часа Република Северна Македония има доминирано от ВМРО-ДПМНЕ правителство и нов премиер – Християн Мицкоски. Но съдейки по първите изявления на Мицкоски, който преди парламентарния вот влезе във вербална война с Атина и София, на Скопие ще му трябват 24 години, за да влезе в ЕС.

Почти четвъртвековно бе гръцкото вето върху членството на Македония в НАТО и то падна, когато правителството на Никола Груевски подписа през 2018 г. Преспанския договор. С този документ Република Македония редактира конституцията си, преименува се в Република Северна Македония и се отказа от антиквизацията на македонската история, брутално присвояваща гръцката антична история, Александър Македонски и дори коня му Буцефал...

Мицкоски обаче положи клетва, използвайки конституционното име „Северна Македония“ и така не последва примера на новия македонски президент, която отказа да изрече името „Република Северна Македония“, отхвърляйки „гръцкия диктат“.

След като временно закри „гръцкия фронт“, Мицкоски отвори нов фронт, обявявайки дипломатическа война на България. Обръщайки се към депутатите от Социалдемократическата партия, Мицкоски емоционално заяви:

„Докато съм премиер, българският диктат няма да мине. Това трябва да ви е ясно. Направихте грешка и тази грешка ще струва на всеки един гражданин на Македония. Ще кажа срамното прилагателно пред Македония (има предвид "Северна"), защото това ме кара да се замисля за позора, който причинихте на моята родина, моето семейство, моите деца, моите неродени внуци и тези след тях...“

Откривайки „Българския фронт“ Мицкоски прави неоценима услуга на България, която сега може да оттегли подписа си от неизгодния за нас „План Макрон“. Приет от Народното събрание на 24 юни 2022 г., под натиска на Париж и Вашингтон, този план всъщност обслужва Скопие.

Броени дни след 24 юни 2022 г., когато дясното мнозинство в НС послушно прие френското предложение за еврочленството на Северна Македония, македонските политици подновиха грозните си нападки към София. Девет месеца след вдигането на „македонското вето“ скопските власти закриха българските сдружения в Охрид и Битоля, а Християн Пендиков - председател на Охридското сдружение „Борис Трети“, бе зверски пребит заради българското си самосъзнание.

Планът „Макрон“ е подарък за Скопие, защото от Северна Македония се изискваше само едно нещо – вписването на българите в македонската конституция. Що се отнася до най-важния за нас въпрос – редактирането на учебниците по история и география, изцяло присвояващи българската история през Средновековието и Възраждането, френският план предвиждаше само безплодни преговори между двете страни. Безплодни, тъй като Скопие отказва да изпълни клаузите за учебниците в подписания на 1 август 2017 г. договор за приятелство с България и дори вече настоява за неговото денонсиране.

Реагирайки на Мискоски, Делян Пеевски гневно отвърна, че „няма да останем безучастни срещу настъпващия национализъм в Северна Македония“. И което е особено важно - лидерът на ДПС очаква всички депутати в българския парламент и българските депутати в Европейския парламент, независимо от партийната им принадлежност, да не подминават с невнимание тези будещи тревога процеси в съседната ни държава...

Реакцията на Пеевски заслужава адмирации, но и едно неприятно напомняне: ДПС, заедно с други десни формации, силово наложиха на НС „македонския план“ на Еманюел Макрон, за да са изрядни евроатлантици.

А докладчикът на Европейския парламент за РС Македония – евродепутат от ДПС, бе повече адвокат на Скопие, отколкото защитник на българските интереси през петгодишния си мандат в Страсбург. Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев днес също недоволства от Мискоски, припомняйки това: „България подкрепи Скопие с един братски Договор за добросъседство и приятелство, подписан през 2017-та година от г-н Бойко Борисов и г-н Зоран Заев. Този договор и протоколите към него трябва да се изпълняват - това също е част от преговорната рамка...“

 И на Ковачев да напомним: на 1 август 2017 г. ГЕРБ подписа този договор, за да оправдае прибързаното вдигане на „българската бариера“ пред членството на РС Македония в НАТО, което стана след чудовищен натиск от САЩ. При това протоколите в „приятелския“ договор нямат императивен характер и с нищо не задължават Скопие.

Нека погледнем положително на отрицанието на Мицкоски и на френския план, и на договора с България. Деструктивните действия на македонския министър-председател ни дават чудесен повод да върнем ветото върху еврочленството на Скопие.

Това трябва да го направи 50-то Народно събрание, в което мнозинство имат същите партии, които подписаха спорния Договор за приятелство и безспорно неизгодния за България план на Макрон.   

Като първа стъпка в тази посока, която ще е остро дипломатическо предупреждение, МВнР може да прекрати българското участие в Смесената научна комисия за общата история.

Тази комисия не само работи на празни обороти, тъй като скопските историци не се отричат от македонизирането на Кирил и Методий, Цар Самуил, Братя Миладинови и Гоце Делчев, но поради липсата на резултати всъщност налива вода в македонистката мелница.

Всичко е в ръцете на Народното събрание! Ако изобщо ще го бъде.

 

*Авторът е доктор по международно право, офицер в резидентурата на ПГУ-ДС и Националната разузнавателна служба в СФРЮгославия (1987-1996), посланик на България в Република Хърватия (1997-2003)     

 

 

 

 

Коментари

  • В Скопие са по-умни от очакваното (в България)

    25 Юни 2024 16:57ч.

    "...на Скопие ще му трябват 24 години, за да влезе в ЕС." И правилно изчакват. ЕС се оказа клопка за лековерните периферни държави като България. Повече от клопка е еС. Това е новото поробване на България. >>>> Първо нАТО ни разоръжава, а после ни набутва заедно със САЩ и еврогейците в Брюкселската клоака и ни слагат чатала на врата. Сега сме едни говеда, които се горвят да пратят в кланицата на Източния фронт на новия германски фюрер г-жа Лай(н)ен-а.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    25 Юни 2024 17:30ч.

    Енчев !! Ние да си върнем астрономическото време не можем, ти им намекваш за висша политика !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Contra

    25 Юни 2024 17:00ч.

    Македонците осъзнават ли изобщо каква услуга им се прави, че не се пускат в евролайнарката?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МЪка МЪкедония

    28 Юни 2024 12:21ч.

    Големият рев е защото Мицика им увеличава комисионната за препиране на мръсните пари през македонски банки (извън евро-регулациите) от 25% на 75%! Че то вече стана неизгодно да клепто-рискуваш и некакви македонци да ти обират спечеленото с кървав труд!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    25 Юни 2024 17:16ч.

    "Авторът е офицер в... Националната разузнавателна служба в СФРЮгославия (1987-1996)"???????????? И още веднъж: ??????????????????????????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ирина

    25 Юни 2024 17:41ч.

    Какво не разбираш? От 1987 до 1990 има Първо главно управление на ДС, а след това - Национална разузнавателна служба. Дори блондинка като мен схваща двете имена и двата периода на българското разузнаване...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Блондин

    25 Юни 2024 18:17ч.

    Блондинке, ПГУ е до 10 ноември 1989 г., когато Горбачов пенсионира др. Тодор Живков. След тази сакрална дата е Национална разузнавателна служба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    25 Юни 2024 19:11ч.

    Многокомпетентната Ирина, какво разбираш? Че авторът е ОФИЦЕР В НАЦИОНАЛНАТА РАЗУЗНАВАТЕЛНА СЛУЖБА В СФРЮГОСЛАВИЯ! Все пак не е ли бил в Националната разузнавателна служба на България? Ама ти наистина си блондинка!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Посетител

    25 Юни 2024 21:47ч.

    Бил е Капитане, бил е... Български разузнавач в СФРЮ през периода 1987-1996. От 1997-2003 е бил Посланик на Република България в Хърватия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кук ли си, Мук ли си,

    25 Юни 2024 23:46ч.

    научи ли танкерния занаят или си остана прост капитан на бълкер?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Даже ще ни бъде приятно

    25 Юни 2024 17:18ч.

    - да изтеглим нашите дипломати - да изгоним техните дипломати - да дадем 3 месеца срок на имащите двойно гражданство да се решат за едно - да затворим границата И да не разрешим на дупедавците от т.н. НС да предадат България отново.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И как да стане това нещо, когато в българската политика има само криминални престъпници и национални предатели!?

    25 Юни 2024 17:21ч.

    Ами нали на Бойко веднага ше му вземат накрадените милиарди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, трябва.

    25 Юни 2024 17:24ч.

    Но Галя от ПосолствоТО не разрешава на Боко Тиквата и Шиши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 24 юни 2022 г. ще остане като ден на национално предателство, на позора, ден на националното унижение.

    25 Юни 2024 17:32ч.

    24 юни 2022 г. ще остане като ден на национално предателство, на позора, ден на националното унижение. https://epicenter.bg/article/Aleksandar-Urumov–Balgariya-ne-zasluzhavashe-tova-natsionalno-predatelstvo-/285903/11/0 България не заслужаваше този срам и позор! https://glasove.com/media/2022/06/24/112914/original.jpeg?_=1656068042

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Долу БгКлептоПартия

    25 Юни 2024 19:49ч.

    Не само че приеха френската "гаранция" за Македония, но после подновиха за още 35 години концесията на Софийска вода (Веолия) - за да ни дере с по 8 млрд. гарантирана чиста печалба!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    25 Юни 2024 17:51ч.

    Когато мислите за Македония, имайте предвид как задсулисието подготви Украйна и Русия за война, какво говореха на едните и на другите и как ги настроиха и накараха да враждуват. Истинският проблем с Македония дойде от точно „патриоти“, които за пръв път настроиха българите против македонците, наблягайки на пропагандата идваща през македонските политици. Допреди това ние само се шегувахме с тях, дружелюбно, с манията им за величие, с измамите в историята им съшити с бели конци. Но от няколко години българската реакция се промени поради разни говорители, които насъскват по македонската тема, основно патреотари. И когато им притрябва конфликт на балканите, на демократичното задкулисие, ето ти нова война - пак братя против братя. По-умни ли сме от руснаците и украинците, има да видим. Аз вярвам, че пъти по-умни сме! Но вижте какво правят руснаците с антируската пропаганда у нас, те казват, българите ни обичат, обаче тяхната политика ги настройва, после руснаците си търсят съюзници говорители, да повтарят колко ги обичаме. Аз не ги обичам кой знае колко, но те умишлено НЕ приемат, че българският народ би могъл да не ги обича, стратегически се представят за обичани. За да имат възможност да работят с някой тук в своя полза. Също и ние трябва да твърдим, че македонският народ и българският се обичат и са настройвани САМО по политическа линия. Ако отстъпим от това, ще налеем вода в мелницата на българомразците, които ни мразят, без значение дали живеем тук или в Македония. Обаче какви говорители откриват патриотарите в Македония, все такива, които повтарят, че всички македонци ни мразят. Открийте такива, които да казват, че населението няма нищо против нас. А и вярвам, че много хора там изобщо не ни мразят. Какво малцинство ще признаваш, г-н Патриотар, ще искаш да се признае, че сред българите има ..... българи? Нека стоят противоречията с историята, противоречията са манна небесна, когато на някой трябва да му се отвори ума. Нека българските историци пишат малко повече конкретика и македонците ще прочетат с времето. Ще си изчистят противоречията, защото на лъжата краката са къси. Но раните нанесени от омраза, поради липсата на далновидност и родолюбие, няма да се изцелят, затова нека сме наясно с целта на подклажданата омраза. Никой няма полза от нея, по-добре да бъдем ощетени за известно време и да не обръщаме внимание на злобните нападки на подкупени или сплашени марионетки, които се изказват в Македония. Над македонците е приложено насилие веднъж, сега пак, те имат много рани свързани с идентичността си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ето как се объркваш:

    26 Юни 2024 0:24ч.

    "Също и ние трябва да твърдим, че македонският народ и българският се обичат и са настройвани САМО по политическа линия." >>>> Ето че влизаш в обувките на измамниците, които искат да се признае българско малцинство сред македонските българи. Няма два народа - братски или различни. Ние сме ЕДИН НАРОД В БЪЛГАРИЯ И В ИЗМИСЛЕНАТА Р.С. МАКЕДОНИЯ. ЕДИН НАРОД В ДВЕ ДЪРЖАВИ С ОБЩА КРЪВ, С ОБЩ ЕЗИК - БЪЛГАРСКИ ЛИТЕРАТУРЕН И БЪЛГАРСКИ ДИАЛЕКТЕН, НАРЕЧЕН "МАКЕДОНСКИ ЕЗИК", - С ОБЩА ПРАВОСЛАВНА ХРИСТИЯНСКА ВЯРА, С ОБЩА КИРИЛО-МЕТОДИЕВА АЗБУКА, ДОРАЗВИТА ОТ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ В ПЪРВОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО, В ОХРИД; С ОБЩИ ОБИЧАИ, С ОБЩА ИСТОРИЯ, С ОБЩИ ПЕСНИ... Различното между нас е, че живеем в отделни капиталистически държави и в отделни биологически и икономически възпроизводствени системи, т.е., в ОТДЕЛНИ НАЦИИ - БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ И МАКЕДОНСКАТА НАЦИЯ. Когато един ден (сега е рано) се обединим ИЗВЪН ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ (който съсипва народите, нациите и държавите), тогава ще бъдем ЕДИН НАРОД В ЕДНА ДЪРЖАВА И ЕДНА ОБЩА БЪЛГАРО-МАКЕДОНСКА ИЛИ МАКЕДОНСКО-БЪЛГАРСКА НАЦИЯ. За името може да хвърляме чоп. Братска Русия ни създаде в една държава на 03.03.1878 г. - в обединената Сан-Стефанска България. Затова българомразците мразят датата 03.03.1878 г., но се кланят и гъзят на фаталната дата 13.07.1878 г. (нов стил), когато под диктовката на българомразците от тогавашния колективен запад - френци, немци (австрийци), англичани и италианци - е подписан гнусният Берлински договор, който разпокъса създадената от Русия обединена Сан-Стефанска България на пет части, като остави Западна Румелия (Македония) под пряката власт на султана. От този черен ден - 13.07.1878 г. започна трагедията на българите в България и в Македония (Западна Румелия). Това трябва да се знае от българите в България и в измислената и изкуствена държава Р.С. Македония. А засега българите в РСМ постъпват правилно - никакво обединение с предателите на братска Русия в антинародната Р. България! Впрочем, няма по-хубави кебапчета от късите скопски кебапчета, нито от техните печени кестени! Охрид е прекраснен старобългарски град и никой не мразеше българите там през не много далечната 2007 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    25 Юни 2024 18:41ч.

    И как тия същите които вдигнаха ветото ще го върнат. Пука им на тях за България. Важното е да не им пипат кинтите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    25 Юни 2024 18:57ч.

    Браво на Енчев, използва названието Северна Македония..... а днес лудото Кики цял ден плещи Македония, Македония...... как да искаме от макетата да казват Северна Македония, като нашите не го спазват?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    25 Юни 2024 19:19ч.

    В РСМ се мешат много капи и българомразецът Мицкоски е техен продукт. Ок. България, ако иска да е държава, трябва да си отстоява позициите и да не слушка нито ЕС, нито Сърбия, нито Русия. Макетата сами ще се наденат на албански кол накрая. А Енчев е много навътре в материята, предвид службата на територията на Югославия. Да не говорим, че той много добре се знае и с президентката Силяновска - по него време тя работи в контраразузнаването на Югославия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Силвия

    25 Юни 2024 21:28ч.

    Майор Велизар Енчев е уволнен от НРС през 1986 г. от ген. Бриго Аспарухов заради публичните му критики срещу просръбската политика на тогавашния министър председател Жан Виденов. Червеният премиер заяви, че трябва да използваме името "Източна Сърбия", а не Западни покрайнини, за да не дразним Сърбия. По ирония на съдбата Бриго бе депутат на БСП, а уволненият от него Енчев - тоже депутат на Столетницата. Партията-майка рано или късно си прибира чадата под своето крило.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    25 Юни 2024 21:28ч.

    Ветото го свали националният предател, фалшификаторът и анaлен развратник 5ков, който открито се хвалеше, че изпълнява заповедите на американското посолство !!! В нормални държави,в нормални времена, държавната измяна се наказваше със смърт !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • republic

    25 Юни 2024 22:53ч.

    "и се отказа от антиквизацията на македонската история, брутално присвояваща гръцката антична история, Александър Македонски и дори коня му Буцефал..." Не че нещо, ама македонците нито са били гърци, нито са били елини, още по-малко са говорили гръцки. Няма никаква антична гръцка история там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кончо Каруцаров

    26 Юни 2024 0:40ч.

    А бе не беше ли Зоран Заев този който подписа договора за името с Гърция, а не Груевски?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Енчев, доктор Енчв

    26 Юни 2024 1:22ч.

    БГ политпроститутите изпълняват команди на посолства! Къде ги търсиш да се "възползвали" от ситуацията. Вие идиот ли сте?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това МЕКЕРЕ е

    26 Юни 2024 2:11ч.

    Право в случая.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МИЛИОНЕРИТЕ ДА ИЗЛЯЗАТ ОТ БСП - УВОЛНЕНИЕ

    26 Юни 2024 8:32ч.

    Българите имат генът на древните македонци 14% от популацията, толкова е и при Северна Македония. Сърбите 9%. Гърците 2%, вероятно тези от северна Гърция - българи. Когато излиза изследването - че гърците нямат гени на македонците, веднага това изследване е скрито.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българите завиждат на македонците, че не са в ЕС

    26 Юни 2024 10:19ч.

    ЕвроСъюзът в този му вид, организация и система и с това му налагано без избори ръководство, не е привлекателен дори за членовете на ЕС, вкл. за мнозинството българи! От членството и паричните потоци свързани с него имат изгода само мутро-партийната клепто-крация и олигархия! Затова и бъдещето на ЕС, вкл. и с приемането на клепто-корупционните Украйна, Албания, Косово, България, .... няма да е розово ! Македонците, наблюдавайки отстрани и отвътре ЕС (и особено Б-ия), печелят от българското вето - с помощта на такива като камарад ЧенгЕнчев!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българите завиждат на македонците, че не са в ЕС

    27 Юни 2024 15:22ч.

    Както българите завиждаха едно време, че македонците, че ги управлява Тито, а не правешкия гюфто Тато с неговите съвремени партийни чааавета!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    26 Юни 2024 12:42ч.

    Македония е нашата УСрайна. Факт. Въпросът е само, к'во правим?... Защото до сега, само се ПОДЛАГАМЕ... на унижение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МИЛИОНЕРИТЕ ДА ИЗЛЯЗАТ ОТ БСП - УВОЛНЕНИЕ

    26 Юни 2024 13:40ч.

    Културата Караново, е представена в южна Русия от 17% от населението, в България 20%, и Северна Македония е 23%. Сърбия 34%, Черна Гора 29%, Босна 50%, Хървати 37%, хърватски босненци 71%, Беларус 18%. ........ Българите са по близко до шведите и финландците отколкото руснаците. Но над 50 процента от Южна Русия, Украйна, Беларус, Полша, имат генът на траките, българите около 20 процента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александър

    27 Юни 2024 7:35ч.

    Не разбраха ли Сглобкаджиите че сегашноно уплавление на ЕС стои зад СМакедодия и не му пука за България !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи