България получава допълнителни средства от ЕС за бежанците от Украйна

България получава допълнителни средства от ЕС за бежанците от Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

България, Полша, Словакия, Чехия, Естония, Латвия и Литва ще получат допълнително общо 100 милиона евро за бежанците от Украйна, съобщи днес Европейската комисия. Средствата ще бъдат отпуснати според постигнатите резултати, а не според действителните разходи.

Държавите ще разполагат с тези средства за продължаване на грижата за бежанците и за осигуряване на храна, превоз и временното им настаняване. Предвижда се средствата да достигнат до граждански организации и местните власти, се посочва в съобщение на комисията, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

ЕК уточнява, че ще отпуска средствата според постигнатите резултати, а не според действителните разходи. ЕК допълва, че още 52 милиона евро ще бъдат осигурени за условия за настаняване на бежанците, за лекарска и психологическа помощ. Отбелязва се, че Полша, Румъния, Унгария, Словакия и Чехия вече са получили за същите цели общо 248 милиона евро.

Говорител на ЕК днес посочи, че досега ЕС е осигурил 3,1 милиарда евро военна помощ за Украйна. Тази сума не включва подкрепата, предоставена на двустранно равнище от държавите в ЕС. 

В отговор на въпрос за възможността за бъдещи мирни преговори говорителят поясни, че ЕС би подкрепил всеки, който може да повлияе за постигането на мир. По неговите думи руският президент Владимир Путин трябва да спре войната възможно най-скоро.

Комисията призова днес Русия да преосмисли решението си и да се върне към сделката за износ на украинско зърно през Черно море. Според ЕК действията на Москва може да доведат до задълбочаване на продоволствената криза. ЕС и ООН съгласуват следващите си решения по този въпрос, заяви говорителят на ЕК. Той уточни, че досега по т. нар. коридори на съпричастието от и към Украйна са били пренесени 29 милиона тона стоки.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • ...

    31 Окт 2022 14:53ч.

    А какво става, с бежанците от България, които трябва да живеят във фургони? За тях няма хотели. С какво са толкова много по-важни някакви нашественици, дошли с толкова скъпи коли, щото и в Германия трудно ще срещнеш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    31 Окт 2022 16:13ч.

    Това не са бежанци, а европейци, и е толкова зелено да живееш във фургон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За българите

    31 Окт 2022 15:24ч.

    ЕС пари не дава..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    31 Окт 2022 15:40ч.

    Какво точно означава-"постигнатите резултати"? Действителните резултати ще се платят от...? ЕС е осигурил 3,1 млрд. евро за военна помощ от "Европ. механизъм за подкрепа на мира"- това е цинизъм и наглост-с пари за мир, купуваш оръжие ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mathur

    31 Окт 2022 16:18ч.

    Тея паразити що не идат в хамерика???/ Нали хамерика много им "помага" ????/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България получава допълнителни средства от ЕС за бежанците от Украйна

    31 Окт 2022 16:35ч.

    А за българските семейства, пострадали от наводненията?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Луй XIV

    31 Окт 2022 20:55ч.

    Гостите от Украйна струват над 550 милиона лева на България. ЕС дава само 150 милиона. Всичко останало за наша сметка! В Германия ги настаняват с хиляди в спортни зали-завеси и легла на 2 етажа. Кво става ако войната продължи до 2030, както се изказа Виктор Орбан?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    31 Окт 2022 23:39ч.

    Ще стигнат ли за ол инклузив на Слънчев Бряг? Ще има ли пак и на ръка? Препоръчвам на всеки българин да се кандидатира за украинско гражданство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На хотелиерите май им се услади

    01 Ное 2022 8:11ч.

    Пълнят им хотелите в мъртвия сезон, пей сърце!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи