България иска активиране на селскостопанския резерв на ЕС, земеделието ни е пред колапс заради вноса на украинско зърно

България иска активиране на селскостопанския резерв на ЕС, земеделието ни е пред колапс заради вноса на украинско зърно

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Служебният министър на земеделието Явор Гечев призова Европейската комисия за ускоряване на процедурата за активиране на селскостопанския резерв, с цел подпомагане на най-засегнатите страни, които се намират в близост до границата с Украйна. Апелът е отправен в писмо до европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски и генералния директор на Главна дирекция  „Земеделие и развитие на селските райони“ на ЕК Волфганг Бурчер. Поводът за това са трудностите, пред които са изправени българските производители в резултат на прекомерния внос от Украйна.

„България е солидарна с Украйна и споделя необходимостта от безпрепятствени доставки на селскостопански и други продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, но това не следва да поставя в риск конкурентоспособността на европейските земеделски производители“, отбелязва в писмото си  министър Гечев. Той подчертава, че най-сериозните смущения се наблюдават на пазара на маслодаен слънчоглед, като интензивният внос от Украйна продължава и през 2023 г.

Също така се посочват като обезпокоителни количествата зърно, съхранявани в складовете в страната, без възможности за реализация и липса на търговия, при сериозен спад на изкупните цени.

"На фона на увеличените разходи за семена, торове, продукти за растителна защита, дизел и пр. се влошава икономическата устойчивост на стопаните, отглеждащи слънчоглед. Липсата на свежи приходи от продажби на зърно, увеличаващи се разходи за съхранение и ограничени складови възможности водят до несигурност и са много сериозно предизвикателство за нормално стартиране на пролетната кампания", посочва Явор Гечев.

Аграрният министър информира европейските институции, че българските земеделци  вече провеждат стачни действия и настояват да бъде ограничен вносът на зърнени култури от Украйна, който буквално поставя в колапс сектора, тъй като заради него са принудени да продават продукцията си на безценица.

По неофициална информация на специализираното издание „Гласът на земеделеца“ Кризисният резерв за компенсиране на земеделците ще бъде отворен до дни като ще има пари за  България, Румъния и Полша. Очакват се  30 милиона евро за Полша, 15 милиона евро за България и 10 милиона евро за Румъния. Като на тези държави ще бъде разрешено да допълнят подпомагането с  тези суми с пари от държавния резерв.


Източници: БНР, bgonair.bg

 

 

 

Коментари

  • Ще повърна!

    15 Март 2023 15:08ч.

    Първо писъци що няма укрозърно за бедните държави, как ще измрат от глад, как трябва коридор и т.н., сега писъци що БГ се заливала с укрозърно. Абе, тоя свят от малоумни ли се управлява?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това с укрозърното и бедните държави

    15 Март 2023 15:13ч.

    беше залъгалка, на която и дете не би се хванало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чакай сега

    15 Март 2023 16:02ч.

    Нали щяхме да спасяваме света да не загине от глад? Нали големият рев беше за това, как Путин пречи на украинците да изхранват света? Кого точно спасяваме сега? Ние произвеждаме предостатъчно за нас и за износ, но сме задължени да купуваме украинско зърно. Защо бе малоумни идиоти? Питате ли се още, дали ще отидем да гладуваме? Е, спрете да се питате, няма да отидем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мамка му

    15 Март 2023 16:05ч.

    Всеки път като напиша “гласуваме” се получава “гладуваме”, сега осъзнавам че то е едно и също. Дали първо гласуваме и после гладуваме или обратното е все тая. Винаги резултата е еднакъв: и сме гласували и сме гладували.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Абе, тоя свят от малоумни ли се управлява?"

    15 Март 2023 15:31ч.

    Специално ги отглеждат в нарочни ферми като Харвард. Справка - Кирчо и Кокорчо. Други са подготвяни в спецшколи като тая на дедо Клаус Шваб, например Аналена Умната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    15 Март 2023 15:34ч.

    Пак ли Путин я направи тази катастрофа? Радев ядеш ли украински хляб намазан с украинско олио? Не! Не по стандарта! И е вредно! И е евтино за икономично избиване на българите! Слава на Украйна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ММ93

    15 Март 2023 15:41ч.

    Ха-ха-ха ... смешници. Защо ревете ?! Никой не ви брои за живи, слуги и безродници. Млъквайте и увеличете производството на боеприпаси за нацистите. Вие сте роби, нямате право на глас ... слушайте внимателно и изпълнявайте. Нали затова сте там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо

    15 Март 2023 15:47ч.

    Икономиката е пред колапс селското стопанство е пред колапс....Имали нещо, което да е наред?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще ви дам аз едно земеделие

    15 Март 2023 15:54ч.

    Майната му на земеделието бе, ти за едно земеделие ли си? Важното е Украйна да победи Русия, не го ли разбрахте вече (телевизия не гледате ли). Всичко друго са подробности. Яжте си червеите и скакалците и да не чувам детски глас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    15 Март 2023 16:07ч.

    Ако бяха конкурентни, нямаше да има проблем. „България е солидарна с Украйна и споделя необходимостта от безпрепятствени доставки на селскостопански и други продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, но това не следва да поставя в риск конкурентоспособността на европейските земеделски производители“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България иска...

    15 Март 2023 16:18ч.

    Единственото което трябва да иска България е - B U L E X I T , веднага !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    15 Март 2023 16:30ч.

    Лошият социализъм отдавна го няма. А бяхме земеделски, фармацевтични, животновъдни, промишлени и всякакви други износители за Русия, Близкия изток, дори Индия, но пазарите ни бяха демократично взети, и тия като Румъния, Гърция и Турция, дето ги нямахме за нищо, ето къде са сега, а ние им дишаме прахта от много евроатлантически акъл!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    15 Март 2023 19:01ч.

    Какъв министър може да е някой, който цял ден мрънка по медиите, вместо да върши работа, ако може разбира се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прост въпрос

    15 Март 2023 19:06ч.

    КОЙ се подчини на заповедта за внос на украинското зърно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • любопитен

    16 Март 2023 7:29ч.

    А защо смяташ, че вноса на зърно се решава административно със заповеди? Това си е чиста търговия. Наши схемаджии са прилапали големи количества на тънка цена ама сега не могат да го развържат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    15 Март 2023 19:32ч.

    Защо изобщо внесохме и внасяме украинска пшеница и слънчоглед, след като имаме достатъчно? Сега ще иискаме нещо си от ЕС, но то е като след дъжд, качулка. Крайно некомпетентни продажници ни управляват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • При положение, че

    15 Март 2023 23:35ч.

    преди войната, извинете, Специалната операция, внасяхме украинско зърно като разпрани? Или май този преди никой не го е чувал и питал?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кака Мара

    16 Март 2023 7:25ч.

    Внасят отровеното от бомби украинско зърно защото е на половин цена на нашето . Внасят го за да задоволят вътрешните ни нужди. Нашето зърно се изнася за европейските държави за техните нужди. А цените на торове и препарати са умишлено 100% завишени , без да идват от Русия. Всичко е на местна почва. Чудовищна алчност. Да не ви залъгват с войната. Сега удрят кьоравота.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светнат

    16 Март 2023 7:32ч.

    Само да вметна, че украинско зърно не може да се внесе без участието на наши зърнари. Съхранението е специфично, не може да го изсипеш на плаца. И сега реват, че са били мегатъпи и са си направили автоконкуренция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи