България е пропуснала към Сърбия доставка на модерна зенитна система от Китай

България е пропуснала към Сърбия доставка на модерна зенитна система от Китай

Сърбия е получила в събота модерна ракетна зенитна система, доставена с няколко самолета, преминали през въздушното пространство на Турция и България, съобщи "Асошиейтед прес". Агенцията допълва, че операцията е минала без много шум и предизвиква загриженост заради "струпване на оръжие на Балканите, което може да застраши крехкия мир в района".

Става дума за шест транспортни самолета Y-20 на китайските военновъздушни сили, приземили се на летище "Никола Тесла" в Белград със системи HQ-22 за сръбската армия.

Доставката е изпълнение на договор от 2019 г., а прелитането над две натовски държави се възприема от експерти като демонстрация на способностите на Китай. "Появата на шест големи транспортни самолета Y-20 изненада някои хора, защото се появиха в група, а не в поредица от плети. Присъствието на Y-20 в каквато и да е численост в Европа е доста нов развой на събитията", пише онлайн изданието Warzone.

Александър Радич, сръбски анализатор по въпросите на отбраната, е цитиран от АП да казва, че Китай "направи демонстрация на сила".

 

Какви китайски дронове купи Сърбия - видео, тук.


Сръбският президент Александър Вучич каза, че ще представи във вторник или сряда "най-новата гордост" на сръбската армия. По-рано той се оплакваше от това, че страни от НАТО, включително повечето сръбски съседи, не пропускали полетите за доставка на зенитните системи посред напрежение заради руската агресия срещу Украйна.


През 2020 г. американски официални лица са предупредили Белград да не купува HQ-22, известна в експортната си версия като FK-3. Според тях, ако Сърбия иска да стане член на ЕС и други западни съюзи, трябва да разполага с въоръжение по западни стандарти. Белград купува китайско и руско оръжие, включително бойни самолети и танкове. Преди две години се въоръжи с дронове "Ченду Птеродактил-1", способни да нанасят ракетни и бомбени удари, както и да се използват за разузнавателни полети.


Китайската система е сравнявана с американската "Пейтриът" (Patriot) и руската С-300, т.е. става дума за среден обсег. Сърбия е първата страна в Европа с FK-3.


"Асошиетйд прес" коментира, че на Запад има опасения, че въоръжаването от Русия и Китай може да подтикне Сърбия към въоръжен конфликт, особено срещу Косово, чиято независимост не се признава от Белград и Пекин.

 

Източник: Дневник

 

 

 

Коментари

  • бандеровка

    11 Апр 2022 14:05ч.

    Още едно престъпление на кирчовата банда. Пропуска оръжие за путинската патерица на Балканите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедоф

    11 Апр 2022 14:39ч.

    А от де са прилетели самолетчетата на НОАК рожбо , от Ердогания . Вдяваш ли че нещата се променят и след някой и друг месец ще си смениш ника с Павлик Морозов пъпчиво недоносче .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    11 Апр 2022 15:13ч.

    След някой и друг месец копието Путин ще има съдбата на оригинала Хитлер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма забрана за Сърбия, какво значи "пропусна"

    11 Апр 2022 14:10ч.

    тогава? Ако сърбите ни въведат реципрочна забрана давате ли си сметка колко трябва да обикалят самолетите до София, която е до границата със Сърбия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бандеровката е кон с капаци

    11 Апр 2022 14:15ч.

    погледът и е застопорен само в една конкретна посока.. Пък и как да очакваш наличието на периферно зрение у подобни... Тревопасните са лишени еволюционно от такова..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    11 Апр 2022 15:16ч.

    Интелектът на путиноида е колкото на хамстер. Знае само две функции - да точи лиги по Путин и да лае по Зеленски и всичко, което не е Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кат ти думам, че си кон с капаци

    11 Апр 2022 15:21ч.

    Не съм путиноид, синофил съм.. ако въобще знаеш кво означава тази дума...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отранително оръжие

    11 Апр 2022 14:20ч.

    И къде е проблемът да има отбранително оръжие на Балканите ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    11 Апр 2022 14:56ч.

    Ами да са им честити на братята сърби! Иначе дангалака Вучич може да вземе една тенис ракета от Ноле, и да ни напердаши чак до Пловдив- сам, тоя бабанко яде по 10плескавици за закуска :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да са им честити на братята сърби!

    11 Апр 2022 15:01ч.

    да ти имам "братята"..., примитивни шумадийски айдуци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Китайците си защитават...

    11 Апр 2022 15:27ч.

    ...инвестицията в Солунското пристанище и жп трасето от него към Централна Европа. Молодци! "Ало, Китай е на... Теленора" от Петър Голийски: https://glasove.com/komentari/alo-kitaj-e-na-telenora

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    11 Апр 2022 15:40ч.

    1999 г кои разреши на ам самолети да прелитат над българия на път за белград сдс ив костов п стоянов сърбия ще го забрави ли това предателство след украина са балканите каква е тази ам база в косово тя е заплаха за всички нас от там ще излизат провокациите и воините вижте в пик едно видео какво правят бандеровците с руснаците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • синофил съм.. ако въобще знаеш кво означава тази дума...

    11 Апр 2022 15:53ч.

    Е, че откъде да го знае? Той/тя знае, ям, спЪ и Долу Путин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бандеровка

    11 Апр 2022 15:53ч.

    Виждам, че разни неплатежоспособни елементи тук се опитват да ме ухажват и да се подпичкват с мене. Господа, работя само на твърда тарифа, никакви примоции вече!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Китай

    11 Апр 2022 16:01ч.

    Взема мерки за посолството си.Не ще говедарите да го бомбят пак.Ердоган е пропуснал самолетите с разбиране.И той се принуди да си купи С400.Да се пази от собствените ВВС ,че са изцяло САЩ мекерета.То и ний ако бяхме озаптили сините пагони нямаше днес да сме жалки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не са сините пагони виновни

    11 Апр 2022 16:07ч.

    ами Герб и Обединените патриоти. Колко пъти Радев им каза че шведските изтребители са за нас, накрая дори ни направиха специална оферта за евтини Грипен. Радев дори наложи вето на покупката на оргамитата, но не отмениха я, дадоха парите ни бадева за да се ухили Тиквата в Белия дом.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шматки, балъци и льольовци

    11 Апр 2022 16:39ч.

    Т.е., май-май България не иска да участва във войната със Сърбия? Това не го очаквах!!! Е пак ли хем ша ни ебат, хем ша се дърпаме?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи