Българите сме първи по нещастие в ЕС

Българите сме първи по нещастие в ЕС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Австрия, Полша и Румъния са трите най-щастливи нации в ЕС, а Германия и България - най-малко щастливите. Това показва класирането на държавите членки на Европейския съюз в новото издание на проучването на официалната статистическа агенция на блока сред гражданите му, отразяващо субективното усещане на хората за щастие, съобщава "Евронюз".

На първото място в класацията тази година е Австрия, а на последното - България, която е единствената страна от 27-те изследвани с общ резултат под шест от десет (където 10 е най-високият възможен резултат) за цялостно удовлетворение от живота през 2022 г. Австрия не за пръв път оглавява класацията.

Всяка година Евростат измерва колко удовлетворени от живота - и като резултат от това колко щастливи са гражданите на държавите членки на Съюза чрез извадково изследване сред населението на всяка държава. Тази скала варира от нула - абсолютно неудовлетворение - до десет, което означава, че нещата не биха могли да се развиват по-добре.

Като цяло хората в северните и западните региони на блока са склонни да бъдат по-удовлетворени от живота си, отколкото хората в прибалтийските страни, а живеещите в района на Средиземно море и в източните части на ЕС са предимно по-нещастни.

Нито една от трите държави, поставени на челните позиции в това проучване, не е в топ 10 на World Happiness Report - годишната класация на най-щастливите нации в световен план. В него първите места са за Финландия, Дания и Исландия, следвани от Израел - половин година преди началото на войната в Газа, Нидерландия, където наскоро се проведоха избори, спечелени от крайнодясна партия, Швеция, Норвегия, Швейцария, Люксембург и Нова Зеландия. Световният доклад за щастието е проект на Мрежата за решения за устойчиво развитие, базирана на данни от Gallup World Poll.

Сред въпросите, на които респондентите отговарят, е доколко оптимисти или песимисти се чувстват за бъдещето. Въпреки че може да се предположи, че колкото по-богата е страната, толкова по-щастливи са хората, изглежда, че не навсякъде това е така.

В Румъния и Полша - две доста по-бедни нации, удовлетворението от живота е в горния край на скалата, което предполага, че повече пари не означава непременно повече щастие. Удовлетвореността от живота изглежда доста зависима от нивото на образование на индивида - което до известна степен отразява нивата на доходите. Във всяка държава членка по целия свят удовлетворението от живота нараства успоредно с нивото на образование, което е най-видимо в Словакия.

В същото време гражданите на Германия, която има една от най-силните икономики сред 27-те нации, не само не са сред най-щастливите, а са по-малко нещастни единствено от българите. През 2021 г. общата оценка на Германия беше 7.1. Най-новите данни показват, че тя е паднала до едва 6.5.

Въпреки че обикновените статистически данни не могат да обяснят защо хората са толкова по-малко щастливи от предходната година, те показват нарастващото помръкване на колективното германско настроение.

В наскоро публикувано подобно проучване базираният в Кьолн институт "Рейнголд" използва анкети в комбинация с дълбочинни интервюта. Резултатите показва, че 20% от хората се чувстват смазани от безпокойство, а други 9% са класифицирани като "незаинтересовани и затворени".

Смята се, че фактори като възраст, ниво на образование, семейно и финансово положение, което позволява да се води достойно съществование, биха могли да бъдат по-показателни за цялостното удовлетворение в сравнение с богатството.

Въпреки множеството данни от най-различни проучвания за предизвикателствата, с които се сблъскват родените в края на 80-е и края на 90-те, данните на Евростат за повечето държави членки показват, че хората на възраст между 16 и 29 години изпитват по-висока удовлетвореност от живота в сравнение с тези на възраст над 65 години.

Обратният модел се наблюдава само в Дания, Швеция, Ирландия, Холандия, Люксембург и Финландия. Домакинствата с деца са най-щастливи, а жилищата с един човек - най-малко. Това е характерно за Европа, тъй като изследванията, проведени на други континенти, са установили обратното.

В България, Румъния, Литва, Словакия, Португалия, Унгария, Хърватия, Кипър, Германия и Словения жителите на градовете казват, че са по-удовлетворени от живота, в сравнение с живеещите в селата, а в Малта, Австрия, Финландия, Холандия, Белгия, Ирландия, Швеция, Дания и Люксембург хората е обратното, макар и с незначителна разлика между двата типа населени места.

Източник: dnevnik.bg

 

 

Коментари

  • евро-гей

    09 Дек 2023 14:47ч.

    Усещането за 'щастие' нараства с нивото на образование, съвсем логично, колкото по-промит мозък, толкова повече приемащ всички гадости които ни налагат!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    09 Дек 2023 20:50ч.

    пак сме № 1 с Германците, които наистина са нещастни че издържат маймуните докарани от Доротея Кашнер !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евро-гей

    09 Дек 2023 14:54ч.

    Българите сме нещастни, защото сме будни. Виждаме какво става и разбираме какво означава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евро-гей

    09 Дек 2023 15:04ч.

    Освен това сме нещастни, защото сме набутани където не ни е мястото. В ЕС сме заедно с народи с които нямаме нищо общо като култура, цивилизация, фундаментални идеи за добро и зло. Държат се зле с нас, като с роби, експлоатират ни и ни грабят. Как да сме доволни? Трябва да си луд да ти харесва така!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Емигрирай в Русия

    09 Дек 2023 18:25ч.

    Избери щастието и свободата, бе русоробе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евро-гей

    09 Дек 2023 18:30ч.

    Ако бях по-млад със сигурност щях да емигрирам на Изток, дали в Русия или някъде в Азия. За жалост е малко късно за мен. Затова пък съм тук и мога да дразня такива като теб със всички сили, докато победим и ви пратим на бунището на историята. Мрачните векове могат да продължат много дълго, но никога вечно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно!

    09 Дек 2023 22:53ч.

    Реалисти. А, по какви критерии, все пак, е направена класацията? Каква е извадката на респондентите? Възраст? Образование? Пол? Това са най - елементарните показатели. Защо не е описана по- подробно методологията на проучването?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    09 Дек 2023 15:15ч.

    Ми като се има предвид, че под "щастие" на Запад се разбира еднополови гей двойки да могат да осиновяват бебета за педофилските си страсти... БРАВО НА НАС!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    09 Дек 2023 15:21ч.

    за всичко сме си виновни само ние не мислим по изборите и сега попадаме в разни класации при 35 процента изб активност 240 кариеристи си правят каквото искат а народът блее и чака коледа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    09 Дек 2023 15:38ч.

    Какви избори са ви патили, госпожо бабо Маро? Демокрацията е демократура. Четете "Демократура или Диктатура на демокрацията", има я в "Хеликон"; нямам си хабер какъв е авторът и за какво се бори, но куражът му да се заяви откровено като антидемократ заслужава адмирации: https://www.helikon.bg/10000000509031-%D0%94%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%94%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така наречените "избори" не оказват влияние върху състава на "народното" събрание или управлението на райхскомисариата

    09 Дек 2023 15:45ч.

    Влияние оказва гаулайтера от ул. Козяк и неговата Галя, да се свети името и.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До капитан Кук от15.38

    09 Дек 2023 18:57ч.

    Капитане, тази книжка не съм я чел, но у нас демокрация не може да има по определение. Народ живял дълго под робство трудно ще разбере що е то свобода и демокрация. Свободата сега я разбираме като слободия, а тя е само живеене по правила, с които ВСИЧКИ се съобразяват. Само ако демокрацията се наложи чрез демократура и то за дълго време, докато свикнем и видим, че е нещо хубаво ще разберем що е то. Въпросът е дали сами можем да си наложим тази демократура или трябва да я внасяме от вън. Нали Апостола беше казал, че който те освободи, той ще те пороби. Може би и с демокрацията от вън ще бъде така. Значи да запретнем ръкави и сами…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До 15.38

    09 Дек 2023 22:59ч.

    Дали т.н. демокрации са демокрации и какво точно означава демокрация? Ами ние я виждаме в прословутия ЕС. Виждаме я и в меката на демокрацията САЩ. Че, какво е по- различно от у нас? Това, че българина е подозрителен и скептичен. С право!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    09 Дек 2023 15:39ч.

    Докато в територията е пълно със козяшки соросоидни нещастници и еничари, народа ще е нещастен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    09 Дек 2023 17:35ч.

    Дали е съвпадение, че този индекс съвпада с актуалната подкрепа за управляващите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещастието

    09 Дек 2023 18:16ч.

    Се дължи на несправедливост, несигурност, корупция и подтискане, от страна на управляващите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за кое да сме щастливи

    10 Дек 2023 1:43ч.

    Умираща нация на ръба на война

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи