Българите, обвинени в шпионаж в полза на Русия, са били освободени по гаранция

Българите, обвинени в шпионаж в полза на Русия, са били освободени по гаранция

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Българите, обвинени в шпионаж в полза на Русия, са били пуснати под гаранция. Това обявиха за NOVA от полицейско управление в Лондон.

От там посочват, че всъщност арестуваните на 8 февруари са петима по подозрение за престъпление, съгласно Закона за служебната тайна. Сред тях трима са българи. Бисер

Джамбазов и Катрин Иванова живеят на общ адрес в Лондон. Третият българин - Орлин Русев, е от Грейт Ярмут.

Всички задържани лица са били освободени под гаранция, посочиха от лондонската полиция за NOVA. От там обявиха, че ги очакват в полицията през септември 2023 г. Българите за последно са се явили в Централния наказателен съд на 31 юли по дело за фалшифициране на документи. Следващо заседание е насрочено за януари.

Законът за официалните тайни криминализира шпионажа, като забранява определено поведение, което се извършва с цел, накърняваща безопасността на интересите на Обединеното кралство. Лондонската Столична полиция отговаря за шпионажа на национално ниво.
 
Кои са тримата българи - жена на 32 години и двама мъже - на 42 и 45, живеели във Великобритания от години. Участвали са активно като членове на избирателни комисии при изборите зад граница. Арестите са станали още през февруари, но българското посолство не е било уведомено.

Катрин Иванова е на 32 и живее във Великобритания от години. През февруари тя и още двама български граждани – Орлин Русев и Бисер Джамбазов, са задържани от властите на острова по разследване за шпионаж в полза на Русия.

„Колкото и да е неприятно, ние научаваме за това от иначе една много безспорна медия, каквато е Би Би Си. Не сме били информирани за задържането от февруари месец”, призна посланикът на България в Обединеното кралство Марин Райков. Той обясни, че това е възможно, когато гражданите сами са отказали помощ от родината си. Подозрението му е, че съгражданите ни сами са отказали да бъдат информирани българските власти за случая.

Според информацията в британските медии при обиските по разследването са открити фалшиви паспорти, лични карти за Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия. Информацията, която може да бъде намерена за тримата българи, не е много. От профила на Орлин Русев в LinkedIn става ясно, че през 2008 и 2009 г. той е бил съветник в Министерството на енергетиката ни - в мандата на Тройната коалиция. След това се премества в Обединеното кралство. За другите двама информацията също не е много.

В базата данни на посолството ни във Великобритания Катрин Иванов е записана като член на изборна комисия през 2021 година. От Facebook пък става ясно, че заедно с Бисер Джамбазов са предлагали курсове по английски език на българи. Според посолството ни Бисер Джамбазов също е бил член на изборна комисия, но не като представител на държавата.

Тримата наши сънародници са били активна част от българската общност в Лондон. Работили са за българска социална платформа, която оказва помощ на наши сънародници, включително с езикови курсове.

Източник: dariknews.bg

 

 

Коментари

  • Пор Ошенко

    15 Авг 2023 22:42ч.

    Усеща се дългата лапа на котката на английския шпионин с грозното име Грозев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    16 Авг 2023 10:23ч.

    ++++++ ПП: и с един чадър около р. Темза така и с полския папа, и с майор Синклер-Хидает паша и,....,....,....... . Пък после Капитан Петко войвода бил враг на България?!" Ай сиктир маскари!" Какъв минорен тон е "МИ-? " за нас и Планетата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    15 Авг 2023 22:47ч.

    Пак не става ясно, кога са пуснати под гаранция? Още през февруари или едва днес?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доносника Грозев

    15 Авг 2023 23:01ч.

    седи зад товс мръсно дело. Всичките евроатлантически в България са доносници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    15 Авг 2023 23:03ч.

    Тримата българи, обвинени във Великобритания за шпионаж в полза на Русия, са разследвани за същото и у нас. Сигналът е подаден в началото на годината от разследващия журналист Христо Грозев, съобщава Би Ти Ви . https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/obvinenite-london-bulgari-sa-razsledvani-i-u-nas-za-shpionazh-po-signal-na-hristo-grozev

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако това изобщо е вярно,

    15 Авг 2023 23:09ч.

    чест и слава на тези българи! Всичко ще се провери и всеки ще си получи заслуженото

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    15 Авг 2023 23:11ч.

    Много малко е съобщено за този дълго мълчан случай. Според мен едно е ясно - до Коледа и тримата ще бъдат изгонени от Великобритания. Ще им бият по един черен печат в паспортите и от Лондон те вероятно ще отлетят за Перу. Това е най-подходящото за тях направление. Там е разумно да се укрият някъде около река Урубамба. От публикуваните снимки може да се смята, че от тримата арестувани най-подозрителен е Русев. Той именно се е упражнявал в прихващане на комуникационни сигнали. Вероятно е сглобил следния детински прост пъзел. И така Русев следи комуникациите. Прихваща сигнал от мобилен телефон. Например, пенсионер от Хароу, северозападен Лондон звъни на публичния дом "The nimble turkey" без да подозира, че обаждането му е прихванато от българина Русев. Русев любезно говори с Перегрин - така се казва позвънилият пенсионер - бивш учител по география. Русев внимателно и любезно научава желанието му. Пенсионерът иска да го посети брюнетка около 30, да се съблече и така както е гола да му сготви огретен от тиквички. Споделя, че желае и десерт - малеби, което при докосване със сребърна лъжичка да потрепва като гърда на зряла жена. Русев, с характерния си пакистански акцент, бързо уговаря цената, взема адреса на Перегрин и веднага звъни на Джамбазов и Катрин. Те са тренирани и реагират светкавично. Катрин не забравя да вземе настолната си книга "Какво да сготвим набързо или 90 пози от руската камасутра". Джамбазов пали линейката, включва и сирената и след 30 минути двамата са пред къщата на Перегрин. По аналогичен начин Русев осигурява клиенти, желаещи за им бъде измерено кръвното налягане, да получат празнична торта или уроци по английски. Русев прихваща, Катрин и Джамзов изпълняват мигновено. В дейността на тримата няма почти нищо престъпно. Подозрително е само, че след половингодишно обучение учениците на Катрин превеждат "Моят дядо не е идиот, макар винаги да гласува за Тиквун" така: "Kokwana wa xinuna a hi xiphukuphuku, hambi leswi a tshamaka a vhotela Tikvun". Оказва се, че по невнимание Катрин им е преподавама вместо английски езика тсонга, който се говори в югоизточна Африка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха, пуснали ги шпионите!

    15 Авг 2023 23:40ч.

    Бадева рев ревахте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е лоша идея

    15 Авг 2023 23:44ч.

    и наште служби да се поразмърдат и да поприберат 10-20 руски подлоги за по няколко месеца. Война е все пак. Дисциплина трябва. Я как пипа Путин. Гък не смеят да кажат руснаците. Или подкрепяш политиката на властта, или при Навални за 19 години. На това му казвам аз държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И за теб

    16 Авг 2023 10:25ч.

    ще дойдат! Не много далеч във времето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    16 Авг 2023 10:50ч.

    Това го постваш найсти път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От всичко прочетено

    16 Авг 2023 0:06ч.

    може да се заключи, че единственото укоримо деяние на тези хора е притежанието на фалшиви документи за самоличност. Което по никакъв начин не доказва каквито и да е връзки с Русия. Май Христо Грозен пак ака на метеното. Highly likeli and almost certainly -англичанка гадит. Макар че, като се позагледа човек по-внимателно, тая Катрин доста ми прилича на Чепига ли беше, Боширов ли ... или Петров! Само че, когато изтрови скрипалите и котката им и подхвърли полски дезодорант "Бить может" (по известен като "Бич божи") на нещастната клошарка, беше с тридневна брада, а сега се е обръснала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    16 Авг 2023 0:21ч.

    А ето и коментара в "Цариград" https://m.tsargrad.tv/news/russkie-shpiony-pronikli-v-serdce-velikobritanii_846752

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русиян

    16 Авг 2023 0:45ч.

    Собствената им държава ги е предала на англичаните, затова Райков да не играе сценки, че е учуден. Този човек въобще има ли престой в България???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба Гицка

    16 Авг 2023 2:44ч.

    Няма престой в България. Още от малък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    16 Авг 2023 0:54ч.

    Малко разходка из медиите: Има вече задържани за подготвяното покушение срещу българския разследващ журналист Христо Грозев. Това обяви самият той пред bTV. "Имаше реални планове за покушението ми в Лондон, когато трябваше да присъствам на наградите БАФТА. От няколко правоохранителни агенции в Европа получих информация, че има реални планове за покушението ми. Някои от лицата, свързани с това, са задържани. Помолиха ме да не задавам повече въпроси, докато не приключи разследването, което очевидно тече в няколко страни в момента", обясни Грозев. https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/ima-arestuvani-za-podgotvyanoto-pokushenie-sreshtu-hristo-grozev

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    16 Авг 2023 11:46ч.

    Точно когато са били задържани тримата българи "шпиони"... Този е знаел защо са били арестувани, но тогава нагло е излъгал, че са искали да го убият, само и само да си придава по-голяма тежест и значимост...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • байГън

    16 Авг 2023 1:18ч.

    Абе всички новинарски масмедии в България едновременно разпространяват едни и същи новини. Ето на, това се е случило още февруари или март и чак сега ама абсолютно всички и едновременно го пеят. Някой централно спуска какви новини да се въртят из мозъците на хората. Така излиза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шалом

    16 Авг 2023 1:53ч.

    И сега като ще завалят осъвки на служби в БГ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelev

    16 Авг 2023 3:30ч.

    Познавам хората лично.Имат къща на 200м от мойта.Пълна пародия и глупост е това за шпионажа.Определено е някаква постановка.Типично английска сглобка.От малоумници за малоумници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    16 Авг 2023 11:50ч.

    И вие сте част от мрежата "руски шпиони" във Великобритания! Предлагам цялата българска общност в Лондон да бъде експулсирана, следвайки светлия пример на Кирчо, изгонил всичките 70 руски "шпионина" у нас...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, ся я фтасъфми

    16 Авг 2023 8:51ч.

    Ма къту как ша ги пускът?!?! Ма ся Ристю ша гу убиат кът иноту ништу ниеднити шпионе

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • срам

    16 Авг 2023 11:36ч.

    Български доносник може да ви обяви за руски шпиони и чужда държава да ви арестува. Грозно ,недостойно и оскърбително за българите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи