Австралия: Израел губи международна подкрепа заради избрания от него курс

Австралия: Израел губи международна подкрепа заради избрания от него курс

Австралийското правителство смята, че Израел подценява сериозността на инцидента, при който седем доброволци от хуманитарната организация "Световната централна кухня" (WCK) бяха убити при удар на израелската армия в Ивицата Газа. Това заяви австралийският външен министър Пени Уонг. Властите в страната са назначили специален правителствен съветник, който да наблюдава разследването на Израел на смъртта на хуманитарните работници. Австралийският външен министър подчерта, че Израел губи международна подкрепа заради избрания от него курс и продължаващите военни операции в ивицата Газа. Министърът направи това изявление по радио ABC, съобщава ТАСС.

„Виждаме, че Съветът за сигурност на ООН призова за хуманитарно прекратяване на огъня и нито един постоянен член не наложи вето на това решение. Това е най-ясният сигнал, който международните структури и организации могат да изпратят на Израел“, каза Уонг, отбелязвайки, че решението за игнориране на исканията на Съвета за сигурност на ООН се отразява негативно на репутацията на еврейската държава.

Министърът отбеляза, че Австралия очаква „пълна отчетност и прозрачност“ от еврейското правителство по време на разследването и е назначен специален правителствен съветник, който „наблюдава напредъка му“.

„Първоначалните отговори на Израел показват, че израелското правителство все още не е оценило сериозността на смъртта на седем сътрудници на организацията“, заяви Пени Уонг. "Израел е обвързан от международното хуманитарно право и трябва да защитава цивилните, да зачита принципите на международното право по отношение на онези, които са дошли да предоставят помощ. Тяхната смърт е напълно непростима", каза Уонг пред репортери в Сидни.

Министърът също така отбеляза, че израелското правителство „трябва да предприеме ясни, практически действия, за да гарантира, че тази трагедия никога повече няма да се повтори“.  Канбера все още не е видяла писмено копие от заключенията на Израел относно въздушния удар, добави Уонг.

На 2 април World Central Kitchen, организация, която предоставя безплатна храна на жертви на различни природни бедствия, получи съобщение за гибелта на свои сътрудници в резултат на удар по техните автомобили южно от Дейр ал Балах в централната част на Ивицата Газа.

Коментари

  • Отвратен

    06 Апр 2024 11:17ч.

    Нали България „подкрепя” Израел, какви олигофрени са нашите управляващи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    06 Апр 2024 12:44ч.

    Чалгарските владетели са на първа линиия за подкрепа на всички престъпления .......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Странен

    06 Апр 2024 12:00ч.

    Много е странен този външен министър! Чул е и видимо е добре информиран за "кухнята", обаче за сринатото чуждо посолство в трета страна очевидно още не е информиран. Още по-странно е, че видимо не са му докладвали още, че вербално нападаната от него страна е таен член на пакта аукус и не може така да скача на съюзниците си. :) Тук въобще не отваряме и дума за т.н отан, чиято песен не е с особено добри изгледи във времето, а пък за скромното подразделение на отан - т.н. ЕС, няма смисъл въобще дори да се замисляме. Странни министри!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чочо

    06 Апр 2024 14:50ч.

    Дачков,Австралия ти е май далечко та да напишеш точно новината.Австралия поиска независимо разследване на случая. И още - американският генерал Скот Ритър заяви, че ударът е бил насочен,за да няма кой да храни палестинците, защото след стрелбата организацията ще се оттегли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи