Атанас Славов: Бих подкрепил премахване на фигурата на главния прокурор, ако има мнозинство

Атанас Славов: Бих подкрепил премахване на фигурата на главния прокурор, ако има мнозинство

Интересно е онова, което е обърнало тактиката на главния прокурор, че да иска да споделя с парламента, да търси обратна връзка, каза в предаването „Още от деня“ по БНТ министърът на правосъдието Атанас Славов. Главният прокурор Иван Гешев поиска по-рано през деня  да бъде изслушан в Народното събрание по разследвания за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние. "Бих подкрепил премахване на фигурата на главния прокурор, ако има мнозинство", каза още Славов.

Има очакване в българското общество, че правосъдието наистина ще е правосъдие и трябва да отговорим на това очакване. Начинът да се отговори е с промяна на Конституцията и това да е съобразено с европейските и международни стандарти. Има два подхода за фигурата на главния прокурор. По-радикалният - тази фигура да се махне изобщо, другият подход е да се запази под някаква форма институцията, но да се изпълни с много съдържание. Това каза в "Още от деня" правосъдният министър Атанас Славов. Той смята, че е приложим по-умереният подход, но би подкрепил по-радикалният, ако има мнозинство.

Не мога до коментирам плановете на главния прокурор, само мога да кажа, че той няколко пъти е идвал в парламента, задавани са му въпроси и обикновено той е отговарял, че няма разрешение да коментира конкретни казуси и конкретни дела, каза още Атанас Славов. „Сега виждам едно желание да влезе в конкретика и да изкара производства, които дълго време са били държани висящи, и да бъдат представени пред депутатите – вероятно това е идеята, и то производства за корупция по висшите етажи на властта“, посочи той. 

Министърът на правосъдието определи като предизвикателство това, че е водил заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) по точката, внесена от една част от членовете на съвета за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, което продължи вчера около 14 часа. 

„За първи път ръководя заседание на ВСС, ръководил съм парламентарни комисии, но динамиката е съвсем различна, още повече когато имаш двайсет и няколко члена юристи, върховни съдии, прокурори на различни нива, следователи. За мен беше важно да покажем, че това е един процес, който отговаря на основните изисквания на справедливия процес – за неутралност, за обективност, за събиране на доказателства, за това да може защитата да изложи своята теза. Всичко това трябваше да се спазва“, каза министърът на правосъдието. 

За министерството е важно тази процедура да не оставя никакви съмнения по отношение на честността, на справедливостта и на възможността да се упражнят основни процесуални права, посочи още министър Атанас Славов. 

Източник: БНТ, БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • ббббб

    09 Юни 2023 22:52ч.

    Ами ако няма мнозинство, какво правим?Тоз министър е някаква амеба, няма собствено мнение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иди премахни в някой американски щат техния главен прокурор

    09 Юни 2023 22:53ч.

    А ние сме по-малки от всеки един щат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щрак

    09 Юни 2023 23:41ч.

    Тоя е пълен нещастник. Много е грацилен, малко на мека китка мяза. И на женствен глас го докарва. Баща му поне имаше по-внушителен вид. Не че беше по-свестен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ментенце

    10 Юни 2023 0:20ч.

    Тоя човек е като храстчетата край пътя - няма никаква роля, освен да ги препикават или подрязват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джак

    10 Юни 2023 12:42ч.

    Направих аналогия на какво ми прилича предложението за премахване на гл. прокурор. Когато някой работодател много иска да уволни някого, който не му играе по свирката, но не може да го направи директно, той предприема структурни промени. В новото щатно разписание липсва длъжността на въпросния служител и така той бива уволнен, поради съкращения в щата. Найс, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи