Asia Times: Танковете Abrams и Leopard с тежка броня засядат в калта в Украйна

Asia Times: Танковете Abrams и Leopard с тежка броня засядат в калта в Украйна

Автор: Стивън Брайън, asiatimes.com

Танкове Western Abrams и Leopard затънаха в калта в Украйна заради тежките си брони, пише Asia Times.

Според изданието войниците от украинските въоръжени сили поставят динамична защита на западните танкове, което прави многотонните машини още по-тежки и също така намалява тяхната мобилност.

„Основният проблем за танковете Leopard и Abrams в Украйна е засядането в калта, където могат да бъдат унищожени доста лесно“, се подчертава в статията.

Руската страна редовно съобщава за унищожаване  на западни технологии в Украйна. Преди ден министерство на отбраната съобщи, че руските военни са унищожили още един танк Abrams край Авдеевка.

Всички американски, британски и германски танкове претендират, че сложната композитна броня ще защити екипажа. Както станя ясно, това не винаги е така. Всеки танк има уязвимости.

В Украйна например почти веднага стана ясно, че композитната броня (понякога наричана Chobham armor по името на първоначалния ѝ британски дизайн) не винаги е достатъчна. Украинците започнаха да вземат руска реактивна броня от разстреляни танкови корпуси и я монтираха на Леопардите.

Не е ясно какво е направено с британските танкове Challenger II, но някои от танковете Abrams имаха комплекти реактивна броня от ранна версия, които изглежда не са свършили много работа. (Досега са унищожени пет танка "Ейбрамс".) 

Проблемът с добавянето на експлозивна реактивна броня (ERA) е, че тя е тежка. Когато вече разполагате със 70-тонен беемве, добавянето на още няколко тона прави годността му за движение съмнителна. Ключов проблем за танковете "Леопард" и "Ейбрамс" е затъването им в калта в Украйна, където след това могат да бъдат пленени сравнително лесно.

Ако се съди по някои от видеоклиповете, публикувани от руснаци и украинци, излизането от западен или съветски танк не е лесна задача, особено ако има пожар.

Според публикуваната информация новият руски танк Армата Т-14 прилага малко по-различен подход. Той е изградил брониран пашкул около екипажа, така че той да бъде защитен дори когато танкът бъде ударен. 

Това има някакъв смисъл: Когато противотанково оръжие пробие танк, то разпръсква навсякъде нагорещени стоманени фрагменти, а фрагментите могат да убият или ранят. Подходът към Т-14 би трябвало да е от голяма полза в това отношение. Но това, което изглежда липсва, е начин да се измъкнете бързо.

Източник: /asiatimes.com

 

 

Коментари

  • Хайнц Гудериан

    02 Апр 2024 14:29ч.

    И навремето го ядох с калната клоака СССР и сега като гледам развитие няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    02 Апр 2024 18:30ч.

    Калта е била основно оръжие на СССР, но сега се чака първата " Армата " да докаже своята кална проходимаст !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е ясно какво е направено с британските танкове Challenger II,

    02 Апр 2024 14:34ч.

    Напротив, напълно ясно е. Изведоха ги от фронта поради - 1.Ужасно високото тегло, постоянно затъване в распутицата и ниска маневреност 2.Поради кошмарно лошата логистика при ремонт - не става в Полша, а направо трябва да ги връщат до Острова ! 3.Липса на запчасти. “Челенджър” е спрян от производство преди десетилетия и много често запасни части са налични само от “канибализация” на други танкове. 4.Античните муниции с които стреля британеца, оръдието му е нарезно (като на кораб) и стреля с разделни боеприпаси с картушно зареждане…Един истински Мистър Бийн сред танковете 🤡

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    02 Апр 2024 14:42ч.

    Преводаческа неграмотност: "ИЗСТРЕЛЯНИ КОРПУСИ на танкове". Преводачът замисля ли се изобщо как се ИЗСТРЕЛВА корпус на танк? А въобще преводачът МИСЛИ ЛИ, когато превежда?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • :-(

    02 Апр 2024 15:14ч.

    На западняците им трябва пътна помощ! Може да поискат от руснаците,защото те имат уникални влекачи. Ние сме работили в Коми с такива! То и нашите машини сигурно за това им трябваха, но Тагаренко не се справи! Смях! Ама през сълзи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Димитър

    03 Апр 2024 1:33ч.

    С мазовете лесовози дърпахме по 50 тона през блатата в тайгата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    02 Апр 2024 15:24ч.

    ChatGPT ли ще поеме отговорност за неграмотно преведената статия? Тия танкове са направени за пустинята, затова и не вършат работа в украинските калчища. Да си ги изведат оттам скоро, че много лоша реклама им се прави, ще вземат да секнат желаещите да се сдобият с гореспоменатите машини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    02 Апр 2024 15:46ч.

    Шест са вече унищожените американски танкове Абрамс в степите на Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    02 Апр 2024 16:04ч.

    Значи-единственият проблем на мобилните войски е тоталната липса на мобилност на реален терен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Инджинерин

    02 Апр 2024 16:56ч.

    Ма, споко, вее ... гугутки! Наште ора казаха, че ... пръво че хасвалтираме Укрити и после че им изпратила другите раути, тва там танкови, би ти ери и прочие сапуниери! Ше биде! Съ ни бойте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Магаре в калта

    02 Апр 2024 18:15ч.

    Спокойно, бе, кардашим. Самолети падат в океана, ние един танк ли не моем измъкна от калта? Я сега да му запрегнем магарето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантик за колесник

    02 Апр 2024 21:27ч.

    Излизането от горящ танк е проблем. Особено, ако си оплетеш краката в полата си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи