Асен Василев: Предлагаме бюджет с 3% дефицит без вдигане на данъци и с ръст на пенсии и заплати

Асен Василев: Предлагаме бюджет с 3% дефицит без вдигане на данъци и с ръст на пенсии и заплати

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Планът за бюджета е да бъде внесен в Народното събрание в първата седмица на юли месец и да бъде приет до 31 юли и да влезе в сила до 1 август. Това съобщи Асен Василев след проведена предварителна среща с Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание относно бюджет 2023 година.

"Все още текат доуточнявания с част от министерствата. Макрорамката на бюджета изглежда по следния начин - той е разчетен при БВП 184,486 млрд. Към момента в проектозакона е заложен бюджетен дефицит от 4,582 млрд. - това е дефицит от 3% на начислена основа и 2,5% на касова основа", заяви финансовият министър. 

"Имаме допълнително увеличение на приходите, така че приходната част да достигне до 69 млрд. и 321 млн. лева. Имаме намаление на разходите от 1 млрд. и 851 млн. лева. Разходите за пенсии и заплати не са пипани. Има план и за увеличение от 10% на заплатите за администрациите, които не са получили такова. Има конкретни разходи за конкретни политики, които министрите са поискали - като увеличение на втората година майчинство, увеличение на стипендиите за студенти, допълнителни средства за БАН, продължаването на програмата за спорт и изкуство в училищата и други", каза той.

С близо 25% повече средства ще разполагат общините в бюджета за 2023 г.

"Има записани конкретни разходи, които министрите са поискали - увеличението на стипендиите за студенти, увеличение на майчинството през втората година и т.н. Нарастване на дълга като процент от БВП няма да има. Дългът ще остане на същото ниво като миналата година – 23-24%", уточни финансовият министър.

Василев каза, че приходите в митниците са увеличени основно при ДДС. “Има предвидени мерки по събираемост. В Агенция Митници основният срив идваше от ДДС при внос, което тогава на бюджетна комисия беше обяснено заради петрола. Надяваме се във втората половина на годината да достигнем реалната стойност от там”, каза той.

“Фондът за бедствия в проектобюджета бяха заложени 80 млн. лв., а ние сме заложили 130 млн. лв. с оглед на събитията. В момента 60 млн. лв. са използвани и остават 70 млн. лв.”, уточни Василев.

Учителската заплата е планирано да стане 125% от средната, увеличени са и възнагражденията на асистентите в университетите. В бюджета на НЗОК са подсигурени средства, за да може в болниците заплатите да достигнат 1500 лева за медицинските сестри и 2000 лева за лекарите.

“Данъчните облекчения остават до края на годината, връща се намаленото ДДС само на природния газ - от 9% на 20%”, разкри Василев.

Василев коментира намалението на щатовете на МФ. “Промените, които са публикувани в петък са тези, които бяха приети в предния редовен кабинет. Ние просто възстановихме един приет и после променен устройствен правилник на Министерство на финансите”, каза Василев.

"В момента водя разговори за допълнително зам.-министри”, уточни финансовият министър.

“Планът за дълга е несериозно да се прави преди да е приет бюджетът. Ще има актуализирана тригодишна програма към този бюджет”, каза още той. 

Източници: dariknews.bg, "24 часа", investor.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Бюджет за 2023г, който е за половин година

    20 Юни 2023 22:42ч.

    Можеше да е с двойно повишаване на заплати и пенсии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не двойно а тройно можеше да е повишаването

    20 Юни 2023 23:10ч.

    на заплати и пенсии, както е в Русия. Ама хак да ни е щото само с диванни бойци не става. Излез на улицата па развей руското знаме. Как да стане иначе?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко в бюджета нараства,

    20 Юни 2023 23:07ч.

    цените също.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    20 Юни 2023 23:18ч.

    От МВФ са идвали да го консултират тоя... чудят се как да ни надянат въжето!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Асен Василев: Предлагаме бюджет с 3% дефицит без вдигане на данъци и с ръст на пенсии и заплати

    20 Юни 2023 23:25ч.

    Това не е бюджет, а някакъв фокус. Чиста магия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    21 Юни 2023 1:15ч.

    Не е фокус, а този тарикат изземва 100% дивидента от държавните предприятия и ги похарчва. Държавните предприятия кучета ги яли. Могат да минат и без инвестиции! И без това кокорчовците са им хвърлили око и са решили да ги приваизират (ликвидират).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    21 Юни 2023 0:01ч.

    ПосолствоТО ни ги назначи, то поръчва музиката. Единия ще дари на Украйна всичко, що е боеприпас, че и ще произвеждаме нови, за да може сащ да воюват с Русия, на територията на Украйна, до последния украинец. Другият ще ни спретне бюджет с 3 % дефицит, за да е сигурно, че ще ни набутат в еврозоната, въпреки събраните гласове за референдум. Имаме си "техен кучи син" и за истанбулската конвенция. В общи линии, статута ни на територия, ще бъде окончателно легитимиран при този парламент. Време е туземците да си научат мястото. И не се надявайте на протести и избори - така няма да стане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Докато поддържаме дипломатически отношения с Лондон, Берлин, Париж и Вашингтон хаир няма да видим

    21 Юни 2023 1:37ч.

    Проблемите ще си тръгнат от България заедно с последния дипломат,изпратен от тези столици. И точно така ще стане един ден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предлагаме бюджит .....

    21 Юни 2023 1:16ч.

    А така! А така другарю! Предлагайте и се не бойте. Само дето не ми аресва това, че сте единствената сергия, на която се предлагат такива работи. А вие предлагайте. Нема лошо. Предлагане му е майката. Ма ми се ще да има поне още 3-4 сергии, дето да предлагат същото и едновременно с това, .... и различно. Слаб е събора на село тая година. Сла-а-а-а-аб! Нема асортимент! Требе да кажем на кмета. Това е важно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 10 млрд.лв. ни трябват до края на годината, НЕ ВЯРВАЙТЕ НА НИТО ДУМИЧКА на този лъжец!

    21 Юни 2023 2:34ч.

    Коя чужда финансова институция ще осигури милиардите. ПАК ЛИ ЩЕ КУПУВАШ / ПРОДАВАШ Български ценни книжа акции този път в залог на какви държавни активи гаранции?! Гледа ни в очите и ни лъже, партията на лъжците, вечен позор за българската история.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГражданинНаРепубликата

    21 Юни 2023 11:08ч.

    Със счетоводни и отчетни врътки. 1 милиард намаление на обезценката от БЕХ. Отчетите вече се преправят със срок 30 юни. Страшно бързане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи