Асен Василев: Очакваме стотици хиляди бежанци в кратки срокове

Асен Василев: Очакваме стотици хиляди бежанци в кратки срокове
България смята да подпомага настаняването на украинците в нужда само за срок от 3 месеца.

България очаква в кратко време драстично увеличение на бежанците от Украйна. Говорим за стотици хияди, които в момента са по границата и част от които ще се насочат към България, обяви след заседание на кабинета вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Василев не посочи конкретни числа, но увери, че страната е подготвена да осигури средства за настаняване и храна на всички, които имат нужда. В същото време се разбра, че обещаваната помощ от 40 лв. на ден за бежанец е само за 3 месеца. Това е в разрез с гарантирания минимален срок от 1 година по директивата за временна закрила, която ще се приложи за пръв път в страните от ЕК, включително и България. 

Директивата гарантира минимален пакет от права на ползващите се с временна закрила - право на настаняване или на средства за заплащане на такова настаняване, право на труд, право на социално подпомагане и на достъп до медицински грижи, право на образование при условия, равни на тези за гражданите на съответната страна. Логиката на директивата е тези права да са гарантирани за целия срок на временна закрила, категорични са юристи. Въпреки това българското правителство предлага вариант на подпомагане само за 3 месеца. "На първо време за срок от 3 месеца Бъгария ще предоставя хуманитарна помощ на граждани от Украйна, които нямат дом, закрила и средства за оцеляване", обядви говорителят на кабинета Лена Бориславова.

Помощта ще е парична - 40 лв. на ден, като от разясненията на финансовият министър Асен Василев се разбра, че получател на парите няма да са самите украинци, а съответният доставчик на услугата по настаняване - държавна или общинска база или хотел. Не се разбра дали физически лица, доброволци, приютили украинци, ще могат да получат такива суми. От обясненията на Бориславова пък стана ясно, че след изтичането на 3-те месеца от бежанците се очаква да си намерят работа или да търсят мястото си в друга страна от ЕС. "Тази помощ ще даде начален старт на тези хора да се включат в пазара на труда или ако преценят да се пренасочат към друга държава, в която имат близки или искат по друг начин да преустроят живота си", обясни Бориславова. Не е ясно защо правителството не използва възможността тези мерки да се покрият с еврофинансиране, като преди това се авансово осигурят от националния бюджет, за да няма забавяне. 

Към момента правителството не говори за никаква друга форма на подкрепа за бежанците, които нямат средства като предоставянето на социално подпомагане. От обясненията на финансовия министър Асен Василев се разбра, че всички желаещи да получат помощ и временна закрила по директивата трябва да се регистсрират, като се дава преходен период до 31 март за регистриране на вече влезлите, за които парите ще се изплащат със задна дата. След 31 март помощта ще се предоставя само на регистрирани по извънредния статут за временна закрила. 

Не е ясно откъде България ще осигури капацитет за прием на стотици хиляди бежанци. По данни на туристическото министерство обявените свободни позиции от държавни бази и хотели са 1200. 

Правителството обеща да създаде и мобилни групи за регистрация на бежанците от Украйна, така че да могат да получат съответните регистрационни карти по силата на директивата за временна закрила. Това става ясно от разпространено от правителството видео от среща на министър-председателят Кирил Петков, вицепремиерът Калина Константинова и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер с бежанци от Украйна.

На видеото от разговора с няколко човека се вижда как Константинова им обяснява, че очакват от бежанците да кажат от какво имат нужда. Тя им казва и, че от петък ще им се издават специални карти.

Даниел Лорер пък ги поздравява на руски, след което минава на български и обяснява, че целия български народ е с тях. След това една от украинските участнички благодари на българското правителство.

Друга от участващите в разговора пита каква е процедурата, за да бъде получен документ за пребиваване в страната, на което Константинова отговаря, че буквално от петък ще има облекчена процедура по предоставяне на статут и документи. Тя казва и че там, където има по-големи групи и децчица, ще се изпращат дори мобилни групи, които да оправят документите. 

Константинова съветва бежанците да поискат статут за временна закрила, за да могат да имат пълните права, включително и на медицинско обслужване. 

В един момент към срещата се присъединява и премиерът Кирил Петков, който сменя на стола Лорер. Министър-председателят първо поздравява участниците с деня на жената 8 март, след което декларира, че правителството стои изцяло зад каузата Украйна. Петков обяснява, че ще може да има 200 000 работни места за украинци.

 

Източник: "Сега"

 

Коментари

  • Владимир Владимирович Путлер

    09 Март 2022 14:58ч.

    Апокалиптична картина е 200 хиляди украинци тук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Apocalypse Now

    09 Март 2022 15:23ч.

    Що бе ? Нали русофобските тролове сте за "Слава Украине !" Какави апокалипсиси, какви 5 гривни ? Вие трябва да сте сред първите, приели украинци !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    09 Март 2022 22:06ч.

    Путински трол да ме нарича мен трол?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    09 Март 2022 15:05ч.

    Няма проблем за настаняване защото няма да има туристи. Но срок от 3 месеца? Няма да стане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Онова, което...

    09 Март 2022 15:07ч.

    ...имаме на снимката като финансов министър заглади косъма за има-няма два месеца?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Който пуска директиви да дава и пари!

    09 Март 2022 15:17ч.

    Да не се окажат бежанците деца с бради на по 20-50 години!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 888

    09 Март 2022 15:28ч.

    Преди 10 дни хунтата в Киев раздаде на самите улици дестки хиляди единици АК 47 ! Който не е поискал автомат в Украйна, той не е получил ! Как стои въпроса с тези 200 хил. пришълци ? Който влиза с автомат - ще му дават ли и амуниции ? Или сами ще си ги купуват ? Колко патрона могат да се купят за 40 лева ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Соломон Пасе (патки)

    09 Март 2022 15:30ч.

    Ама разбира се, да идват тука на хубавото. Те не са толкова претенциозни като афганистанците, които искат в Германия да идат. Следващият “Луков марш” ще бъде само с украинци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Елмо

    09 Март 2022 16:00ч.

    А на българските пенсионери дали ще им се осигурят по 40 лева на ден. Все пак те са работили за България и някак си е несправедливо те да са с 3-4 пъти по-малко средства за съществуване от току що дошлите бежанци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само питам

    09 Март 2022 16:24ч.

    А петзвездни СПА хотели с басейни осигурени ли им са?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    09 Март 2022 16:29ч.

    Още при пристигането виждат кал, дупки и мръсотия и желанието им е да напуснат по-скоро .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Германия е чудесно

    09 Март 2022 16:46ч.

    Задръжте си украинскте навлеци или идете при тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По неприятна нация след т.н. косовари

    09 Март 2022 17:14ч.

    идва от украината!Нахални,ограничени,с претенции!От какъв зор ги приема правителството на Радеф не ни е много ясно но когато пропищят обикновените хорица от набезите на новите нацисти по българските земи ще да бъде късно да ги гонятДа му мислят и хотилиери и дребни производители де ще ги наемат да им аргстуват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    09 Март 2022 17:16ч.

    В Украйна им забраняваха да говорят на руски. В България ще говорят на руски и ще е като да са попаднали в Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    09 Март 2022 18:05ч.

    Това е първата статия от сайта на Дачков в която се говори за бежанци. Типично за путинофилските сайтове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НИЕ С ГАЙДИТЕ

    09 Март 2022 18:09ч.

    „Има хора, които ще искат проверките да бъдат отменени и просто да пуснат хората да влязат. Мисля, че това е безотговорно“, каза британският премиер-putinist. „Ще бъдем благородни колкото можем, но трябва да продължим да правим проверки“, обясни той.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кики

    09 Март 2022 18:56ч.

    След като идващите от югоизток бежанци не пожелаха да останат в България, се съмнявам, че такъв голям брой украинци ще се установят в страната. Журналистите, вече имате нова тема - да проследявате дали средствата, определени за бежанците, отиват по предназначение или се отправят към нечий джоб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост 12

    09 Март 2022 20:19ч.

    Проверявате ли ги дали не носят някаква зараза,ковид или нещо друго? Оказва се,че в Украйна имало над 30 биолаборатории на сащ пълни със зарази.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Който не иска да помага на вдовици майки и деца

    10 Март 2022 1:15ч.

    Бог ще го накаже, да храни войници и армии! Тези настроения са много плашещи, спрямо хора които ми изглеждат чисти българи! Да не говорим за демографският срив и мизерия на нашето общество! Би трябвало да сме благодарни ако поне някой останат, а не си бият камшика веднага на запад... Дано Господ да помага на всички нуждаещи се и ни избави от бесовската параноя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи