Асен Василев: Генчовска да изчисти недоразуменията за РСМ с премиера

Асен Василев: Генчовска да изчисти недоразуменията за РСМ с премиера

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев заяви, че не е забелязал да има разнобой във външната политика на България. Той бе помолен да коментира скандалните разкрития на външния министър Теодора Генчовска, че "България има две външни политики, едната е на премиера Петков и неговите външнополитически съветници, а другата - на Външно министерство!" 

Изявлението си, за което Епицентър.БГ пръв писа, Генчовска направи на закрито заседание в парламента, поискано от депутатите във връзка с позицията на България по отношение на РСМ и появилите се отвън информации, че премиерът е обещал до края на юни България да вдигне ветото над Скопие. 

„Ако има някакви недоразумения, трябва да ги изчисти с премиера”, каза Василев. 

На въпрос защо чак днес ПП става партия, вицепремиерът заяви, че учредяването е закъсняло. „Искахме да го направим по-рано, но имаше много кризи. Най-накрая намерихме един свободен следобед, в който да се съберем”, посочи Василев. 

Василев съобщи, че заедно с премиера Кирил Петков ще са съпредседатели на партията. 
„Днес ще приемем устав и програма. Има юридически може би около месец, преди да се регистрира партията”, каза още той. 

Той обясни, че партията ще е "облачна", защото иска да поддържа контактите със своите членове и привърженици, независимо къде се намират и няма да набляга толкова на офиси и структури. 

„Информацията за г-н Каримански излезе последните седмици преди да бъде предложен за поста. В закона за БНБ има едно изискване – кандидатът да е с безупречна репутация. Едно евентуално предложение този път трябва да е общо за коалицията. Ако няма такова по-добре е да няма нов кандидат“, коментира Асен Василев по повод отхвърлената кандидатура на Любомир Каримански от ИТН за управител на БНБ. 

На въпрос за обявяването на ареста на лидера на опозицията Бойко Борисов за незаконен, Асен Василев заяви: „Съдът и МВР трябва да изяснят какво е законно и какво не. Това не е в сферата на Министерство на финансите“, подчерта Василев. 

Докладът на МВФ е изключително добър и балансиран. Те казват, че трябва да има по-силна социална политика, особено на фона нарастваща инфлация в цяла Европа, обясни министърът на финансите. 

По думите му може да се помисли за облекчаване на ставки на регулирани цени, както е при електроенергията. Това обаче трябва да е много добре обмислено. До седмица-две ще можем да обявим един нов антикризисен бюджет“, съобщи той. 

„Ние сме единствената държава в Европа, която от миналата година не е повишавала цените на тока. При нас енергийната криза е в доста голяма степен овладяна, отколкото например в една Сърбия – около 50%. Отчитаме и успокояване на инфлационния индекс. Това, за което няма детайлен план е овладяване на инфлацията на хранителните продукти. Цените нараснаха, но бяха овладени. Никой не очакваше война“, изтъкна министър Василев. 

„Инфлация има навсякъде в Европа. Всички, които са подложени на ценовия шок, ще я усетят. В България тя се усеща по-бързо и е с 1-2% по-висока от европейската, защото сме пряко зависими от доставките на газ“, каза още той. 

 

Източник: "Епицентър"

 

 

 

Коментари

 • хах

  15 Апр 2022 19:22ч.

  Партията я учредиха днес, защото се очакват избори скоро и ракетата носител "Настимир Ананиев" ще бъде пусната в свободното пространство очевидно;) А Асанчо да се прави на умрял, че не знае какви ангажименти е поемал Кирчо относно Македония, е просто смехотворно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Hlzlqm

  12 Май 2022 12:23ч.

  bactrim order - <a href="https://bactrimx.store/">generic bactrim 480mg</a> cheap viagra pill

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kpsxzf

  25 Юни 2022 11:15ч.

  order flexeril 15mg pills - <a href="https://rcyclobenzapri.com/">order cyclobenzaprine pills</a> order inderal 10mg without prescription

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Fvjwfi

  28 Юни 2022 21:58ч.

  buy cozaar 25mg without prescription - <a href="https://topamaxn.com/">topiramate over the counter</a> order promethazine online cheap

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gznkzm

  11 Юли 2022 21:23ч.

  where to buy ed pills online - <a href="https://edpillsfsale.com/">buy ed medications</a> sildenafil 50mg ohne rezept

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Zhqnld

  06 Авг 2022 18:29ч.

  fluconazole 100mg canada <a href="https://ciprotbs.com/">cipro buy online</a> sildenafil buy online

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Недоразуменията" за РСМ

  15 Апр 2022 19:45ч.

  с премиера тоя път ще ги "изчисти" народът. Само чакай да дойде понеделник, жалко преданелче!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • целият завой назад през надясно води надолу

  15 Апр 2022 21:28ч.

  Вече 33-та година

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи