Асен Василев: АЕЦ "Белене" не е изгоден проект

Асен Василев: АЕЦ "Белене" не е изгоден проект

 

В предаването "Лице в лице" по БТВ финансовият министър и вицепремиер Асен Василев посочи, че не знае дали проектът АЕЦ "Белене" ще се реализира, защото тепърва ще се правят експертни анализи. "Имаме коалиционно споразумение - ще го изпълним. То включва да бъде направен анализ за плюсовете и минусите на проекта АЕЦ "Белене", каза Асен Василев и изтъкна три причини заради които този проект е неизгоден.

 

Първо, говорейки за площадката на "Белене", той изрази съмнение ще има ли одобрение от Европейската комисия.

 

Второ, Василев коментира изграждането на кадри за управлението на АЕЦ. По думите му, "и сега има проблеми с намирането на кадри за АЕЦ "Козлодуй", какво остава за АЕЦ "Белене"."

 

Трето, довеждащата инфраструктура за АЕЦ "Белене" не е изградена, а тя е доста скъпа, според вицепремиера.

 

На 7 декември 2020 година, в сутрешния блок на БНТ Василев заяви, че АЕЦ "Белене" е политически проект, който на този етап не е нужен на България, след като животът на АЕЦ "Козлодуй" беше удължен.

 

Асен Василев беше категоричен, че не очаква поскъпване на електричеството след вдигането на мораториума, който наложи парламентът.

 

 

Няма начин да получим неустойки заради закъснението на доставката на новите изтребители F-16, обясни вицепремиерът. Преди няколко дни военният министър Стефан Янев обяви, че в края на месеца най-късно до март, у нас идват щатските експерти, с които ще преговаряме заради закъснението при изработването на самолетите. 


"Ще положим усилия, но по договор ние нямаме право", категоричен бе Василев. Вицепремиерът обясни, че няма как да се предоговори договор. И допълни, че именно заради това е казал, че повече няма да изсипваме една торба пари за самолети на хартия. Василев индиректно упрекна предишните управляващи, че са го допуснали, като са подписали неизгоден договор. 


"Договорът трябва да е изгоден за двете страни. Трябва да има аванс, неустойка, инвестиционна програма. Когато това го има, ние имаме един изряден договор", коментира Василев.

 

„Който иска и вика, няма да получи пари. Пари ще получи този, който произведе реален продукт“, обяви още финансовият министър. Той коментира така различните протести срещу проектобюджета за 2022 г., който влиза на второ четене в Народното събрание тази седмица. 
 

Вицепремиерът даде пример с протестиращите специалисти от музеите и галериите в България. Те бяха насърчени от Националната федерация “Култура“ към КТ „Подкрепа“ да затворят в рамките на час на 22 февруари заради „обидните, унизителни и необмислени параметри на средствата, предвидени за развитие на нашите институти в подготвяния Закон за държавния бюджет“. 
 

„Ако кажем, ще променим всичко за 1 месец, няма да стане. Всички пари са заложени срещу реален измерител, действия и резултат. Примерно даваме 100 милиона за дейности в училищата за спорт и изкуства. Парите за музеи са 12 милиона, но с тях няма да вдигнем заплатите на всички уредници, а само на тези, които направят експозиции, изложби и т.н.“, каза Василев. 


Той се обърна и към служителите на МВР, които протестират с искане за 20-процентно увеличение на заплатите. „Когато има реформа в дадена система, тогава има увеличение на заплатите. Говорих със Синдиката на огнеборците, имахме добър разговор, те са минали през подобна реформа през 2011 г. Говорим с МВР и заедно с тях в Министерството на финансите правим анализ. В момента, в който е завършен анализът и е ясно – ето това е инвестицията, това са параметрите – ще имаме промяна“, обясни той. „Това трябва да се огледа, то не е безкрайно дълъг процес, а отнема от няколко седмици до месец“.

 

 

Коментари

  • Наблюдател

    21 Фев 2022 19:00ч.

    За вас и България не е изгоден проект.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е изгоден,

    21 Фев 2022 19:18ч.

    защото техните хора нямат капацитет да го изградят и щат-не щат ще трябва да се примирят с необходимостта АЕЦ да се построи от европейци, които имат капацитет да строят атомни централи. А Франция и Козлодуй са пример за стабилността и икономичността на тези централи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    21 Фев 2022 19:21ч.

    Подписалите не изгоден договор за ф 16 от кого ще получат награда? 1.Радев 2.Мустафа 3.Гешев. За АЕЦа е ръсил глупости щото Херо ще му набие канчето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • домачине

    21 Фев 2022 19:31ч.

    Това правителство само си съкращава срока. Всекидневно и постоянно се сричат опорки съобразно полученото от козарската амбасада. На народа му писна от такова лакейско глашатайство, на никой не му се слушат повече глупости и откровени инсинуации.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако бяхме

    21 Фев 2022 19:40ч.

    е с най-евтиния ток, и затова го изнасят за да печелят някои хора пари с препродаването му, вместо да го консумираме в страната! Ако бяхме построили Белене, то сега нямаше да се чудим как да се оправяме, щеше да има ток и за нас, и за износ. Но нагаждачите от Герб пред чужди покровители го нарекоха "локва"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Беден Бохем

    21 Фев 2022 19:42ч.

    Това изказване е достатъчен повод, Нинова да разтуря коалицията. Не, че ще го направи, разбира се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Danibus

    21 Фев 2022 20:17ч.

    Точно. Въпреки краткото време на това правителство Нинова имаше много основателни поводи да каже баста и да го разтури и така да даде макар и минимален шанс на партията си да оцелее, но не би. Опитва се да води някаква независима, нещо като опозиция в самото правителство, но така не става.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    21 Фев 2022 19:42ч.

    Ти не си интересен, аз съм казал ЗА! Точка по-въпроса!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Базедов

    21 Фев 2022 19:47ч.

    За Кокорчо единствен изгоден проект е проектът "Спецов" ! Машшала Кокор, аферим...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русчо

    21 Фев 2022 20:04ч.

    Тъй ли? Къде го прочете това , бе младеж? Слез на земята , да не слезеш от поста си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за какво му са

    21 Фев 2022 20:11ч.

    на Асенчо пожарникари, та той и една пръчка няма забучена у нас. Нещо да му е мило - родина, дом, семейство, деца !?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    21 Фев 2022 20:13ч.

    Румен Петков предлага Кокорчо да държи в мазето си отработените американски касети с гориво. https://www.actualno.com/politics/rumen-petkov-s-ideja-za-otrabotenoto-jadreno-gorivo-ako-minem-na-amerikansko-news_1713827.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • trassporter

    21 Фев 2022 20:53ч.

    Василев и по трите негови аргумента против АЕЦ-Б дълбоко се заблюждава: 1)площадката не е проблем; 2) специалисти имаме, обучаваме и чужденци; 3) АЕЦ-Б е само на 30 - 40 км от магистралния 400 киловатов електропровод на Северна България. Мълчи за платени два реактора на стойнос 1,5 млрд.евро!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bobi

    21 Фев 2022 22:09ч.

    Този министър не мисли за България

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    21 Фев 2022 22:13ч.

    Българският интерес е да се довърши АЕЦ Белене, умишлено провалена от предишното ни некадърно и продажно управление съзнателно протакаше строежа на АЕЦ Белене. Ако настоящото правителство милее за нашите интереси, а не за чужди, трябва да продължи строителството на Белене. Реакторите са налице, площадката е защитена международно, остава ако са патриоти, да довършат изграждането на централата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак Маги

    21 Фев 2022 22:15ч.

    Ако са патриоти и милеят за националните интереси на страната ни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вижте Турция, тя винаги си гледа

    21 Фев 2022 22:39ч.

    собствените интереси и видяхте какво направи - строи си атомни централи не от американците, а от руснаците, защото има икономически интерес да и излезе хем по-евтино и бързо, хем ще и регенерирта там отработеното гориво и няма да си замърсява земята с радиоактивни отпадъци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала_Бала

    21 Фев 2022 22:56ч.

    Заминавайте в канадските!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Драги управленци,

    21 Фев 2022 23:03ч.

    ако мислите да я карате така, по-добре се отказвайте, и за вас добре, и за нас още повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    21 Фев 2022 23:06ч.

    Да Белене не е изгоден проект за американците и европейците, а вие защитавате техния интерес!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сичко е шес

    22 Фев 2022 0:04ч.

    За площадката на Белене има ОВОС от 2004 г., който не се нуждае от обновяване, тъйкато няма нови изискавания от страна на ЕС по тези позиции! Плащадката е в отлично състояние за подновяване на строителството! Тя е на площ 300 декара, върху която са насипани и валирани над 30 млн. куб.м. баласт, депозити и льос! Който говори за "гьол", явно няма представа какво значи котлован!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кокорчо

    22 Фев 2022 9:48ч.

    не мога и да го гледам,камо ли да слушам.Но,този път е прав напълно.Нямаме още лицензирана площадка на Белене,а ще се проточи поне две години.Прав е ,че трудно ще се намерят толкова кадри за новата АЕЦ. Инвраструктурата не е изградена и тя струва много пари.Дори един път да се направи,както е необходимо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи