Аржентина е световен шампион след най-великия финал на световни първенства

Аржентина е световен шампион след най-великия финал на световни първенства

Катар предостави може би един от най-великите, а защо не и най-великият финал в историята на световните първенства. Пред изпълнениня "Луасил" Аржентина влезе в историята, след като детронира досегашния първенец Франция след уникална драма с продължения и дузпи и общ резултат от 7:5.

В редовното време и продълженията двата тима завършиха при резултат 3:3. Лионел Месиоткри в 23-ата от дузпа, а Анхел Ди Мария удвои в 36-ата минута. Килиан Мбапе намали от дузпа в 80-ата, а само минута след това изравни резултата с втория си гол. Така се стигна и до продълженията.

В тях Меси отбеляза също второто си попадение си в 108-ата и отново даде преднина на "гаучосите", но Мбапе заби хеттрик и изравни в 118-ата минута от нова дузпа. По този начин се наложи да бъдат изпълнявани дузпи, а при тях футболистите на Дидие Дешан направиха два пропуска, а тези на Лионел Скалони бяха безгрешни и завоюваха така чаканата световна титла.

В първите минути на срещата Аржентина беше по-активният тим на терена, като Анхел Ди Мария беше най-активен отляво, но до сериозни опасности пред вратата на Юго Лорис не се стигна.

Първият точен удар дойде в петата минута, когато Алексис Мак Алистър опита изстрел от дистанция, който бе точен, но право в ръцете на капитана на „петлите“. Три минути по-късно Родриго Де Пол също опита късмета си от дистанция, като този път се стигна до рикошет, който за малко да направи френския страж безпомощен.

Южноамериканите имаха отлична възможност в 17-ата минута, когато Лионел Меси получи пред наказателното поле на французите и раздаде надясно за Де Пол, който центрира ниско в пеналтерията, където Ди Мария засече топката, но я прати високо над вратата.

По-добрата игра на Аржентина даде резултат в 21-ата минута, когато "албиселесте" получи правото да изпълни дузпа. Наказателният удар беше отсъден, след като Ди Мария финтира Усман Дембеле отляво, след което футболистът на Барселона го спъна и главният съдия посочи бялата точка. С изпълнението се зае капитанът Меси, който прати Лорис в противоположния ъгъл - 1:0. 

Аржентина напълно доминираше на терена и съвсем закономерно стигнаха и до второ попадение в 36-ата минута. Тогава "гаучосите“ организираха страхотна контраатака, при която Хулиан Алварес изведе отлично Мак Алистър в половината на Франция отдясно, който напредна и от границата на наказателното поле пусна пас към далечната греда, където Ди Мария беше забравен и с плътен удар в далечния ъгъл матира Лорис за 2:0.

Четири минути преди края на първата част Дидие Дешан, явно недоволен от събитията на терена, направи двойна промяна и пусна в игра Маркъс Тюрам и Рандал Коло Муани, които замениха Оливие Жиру Усман Дембеле в атаката на "петлите". Французите завършиха първото полувреме без нито един удар по посока вратата на Емлиано Мартинес. 

Четири минути след старта на второто полувреме Ди Мария напредна отляво към наказателното поле и центрира към далечната греда, където Де Пол нанесе чудесен удар от въздуха с десния крак, но в ръцете на Лорис. 

Аржентинците продължаваха с атаките и в 59-ата минута Ди Мария изведе хитро Хулиан Алварес отляво в наказателното поле, който след това стреля в близкия ъгъл, но Лорис изби.

"Албиселесте" продължаваше с атаките и след точно час игра Меси можеше да реши всичко. Ди Мария получи отляво в наказателното поле и финтира Жул Кунде, след което намери Лео Меси, който елегантно се измъкна и опеката на Маркъс Тюрам играч и стреля към вратата, но в аут.

Първият удар за "петрите" дойде чак в 68-ата минута, когато Рандал Коло Муани засече топката с глава след центриране от корнер на първа греда, но встрани от вратата.

В 71-ата минута Килиан Мбапе задържа добре топката пред наказателното поле и стреля от границата му, но над вратата на Мартинес.

Само минута по-късно обаче "гаучосите" отново бяха пред вратата на французите. Меси влезе и задържа добре отляво в наказателното поле и комбинира с Енцо Фернандес, който стреля технично с десния крак, но в ръцете на Лорис.

Сякаш от нищото Франция се върна в двубоя десет мнути преди края на редовното време. Мбапе отмъкна топката от Николас Отаменди и напредна в наказателното, след което защитникът на Бенфика препъна нападателя и съдията посочи бялата точка. С изпълнението се зае потърпевшият и бе точен, макар че Мартинес уцели ъгъла – 2:1.

След само по-малко от 60 секунди обаче аржентинците бяха попарени, след като резултатът беше изравнен. „Петлите“ реализираха след страхотна комбинация. Мбапе свали с глава за Тюрам пред наказателното поле, който пък с едно докосване му я върна по въздуха, а след това звездата на световните шампиони нанесе страхотен удар от движение с десния крак и намери далечния ъгъл на вратата на Мартинес – 2:2.

В добавеното време на двубоя Франция можеше да напълни пълен обрат, но Коло Муани се засуети пред вратата на Мартинес и пропиля шанса.

Аржентина също имаше възможност да спечели мача в редовното време, след като в седмата минута от добавеното време Меси отправи мощен изстрел от границата на наказателното поле, но Лорис се отчете с феноменална намеса и изби над гредата в ъглов удар. Така се стигна до продължения.

В продълженията обаче дрмата не спря. По-силната игра на Аржентина в тези минути все пак се увенча с гол за 3:2. Реализира го отново Лионел Меси в 109-ата минута, като в случая се активира технологията на голлинията. Имаше съмнения за засада при атаката, но повторенията показаха, че такава не е имало. 

В 103-ата миута резервата Лаутаро Мартинес нанесе мощен удар пред наказателното поле, но Даю Упамекано блокира. Впоследствие Гонсало Монтиел шутира, но над вратата. Секунди след това отново Лаутаро се измъкна сам срещу вратаря Лорис, но стреля покрай вратата. Останаха съмнения за корнер, но все пак реферът не отсъди такъв. 

Франция обаче не се отказа, тръгна да изравнява и го стори в 118-ата минута. Тогава Мбапе стреля и Монтиел спря топката с ръка, заради което последва нов наказателен удар. Нападателят реализира и него, с което заби хеттрик, за да изравни отново 3:3.

Така победителят трябвашеда бъде определен сед изпълнение на дузпи.  

 

 

Източник: gong.bg

 

 

Коментари

  • "Така се стигна и до пръджленията"

    18 Дек 2022 20:19ч.

    Хубава дума - навява асоциации за пръжка, или пръцка, или за Рачко Пръдлето - оня, де за едното красно име живей.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Чолаков

    18 Дек 2022 20:28ч.

    победителят ТРЯБВАШЕДА бъде определен СЕД изпълнения...ДРМАТА не спря....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господ е бял

    18 Дек 2022 20:25ч.

    и то се видя от всички. Останалите обратно на боабабите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Невероятната съдба на Амели Пулен

    18 Дек 2022 20:46ч.

    Невероятно! Цели 12 яйца в двете мрежи. Меси спокойно може да замеси сладка баница с пет-мез, а петлите да забъркат един класически крем брюле от 7-те аржентински жълтъка и да го сервират в Лувъра. Джокндата не е вкусвала десерт от края на май тази година.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    18 Дек 2022 20:51ч.

    ЕС ще настоява мачът да се преиграе. Урсула още утре заминава за столицата на ФИФА с искане до Ивановден да бъде насрочена дата за преиграване на срещата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аржентинците бели, а французите не са

    18 Дек 2022 21:07ч.

    На времето между другото, много българи емигрират именно в Аржентина

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • paris

    18 Дек 2022 23:25ч.

    Аржентинците приличат на цигани и са с простовати физиономии. Французите са класа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • О боже, простовати физиономии!

    19 Дек 2022 0:34ч.

    Та това е великолепно, аман от зализани скопени мъже. ......... Та във връзка с това, една история, която се повтаря при всичките ми познати изпратили децата си във Франция, конкретно момичетата си. Тривиално, влюбват се в чернокож или в по-добрия случай мулати, съдържат ги, плащат им и се мислят за французойки. А родителите им тук си скубят косите и се питат, как са допуснали грешката да ги пратят в Сорбоната. И никаква надежда за внуци. Имам и други истории, но толкова за прехвалената им нация с претенции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    19 Дек 2022 8:01ч.

    има един отбор в първата им дивизия, gimnasia, основан е от българи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От Катар

    18 Дек 2022 21:18ч.

    Какви смотаняци комплексари населяват България ... Срам. Вместо да са във възторг от невероятния спектакъл, който ни поднесоха двата най-стойностни отбори в Света, за момента - те пръскат простащина, тъпашки расизъм, дълбока проява на малоценност...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дълбока проява на малоценност е европейченето ти

    18 Дек 2022 21:25ч.

    Да се стелиш пред поробителите ни от Френска Еврабия е много немалоценно, нале?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С.А.М.

    18 Дек 2022 23:14ч.

    Смотаняшко комплексарство с невероятно лицемерно-тъпанарски назидателен тон демонстрира единствено някакъв соросоиден простак, който с продажна лекота прехвърля историческия проблем от вековното кололониално ограбване на африканския континент, на робството в САЩ върху българския народ когото презира, мрази и защото е продажен еничар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уфа - за от Катар

    18 Дек 2022 23:16ч.

    Дали френската публика мисли същото? А и къде виждаш расизъм, ти който не си смотаняк, не си комплексар,, но се пишеш, че си от Катар! ........ Пиши там, какво правиш в български сайтове, или никой не те забелязва, колкото и усилия да полагаш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    19 Дек 2022 6:19ч.

    Не бе това е реакция на нормални хора срещу содомитите.А ти ако искаш и не ти пречи пусни жена си на новите французи,щом си такъв толераст.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе идиот

    19 Дек 2022 10:41ч.

    Статията е за футбол, не е за историческите ти комплекси на цървул ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    18 Дек 2022 21:19ч.

    Афро-европейци, сър!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    18 Дек 2022 21:22ч.

    Това е първото световно, което не гледах, а не пропусках досега. Гледах финала и наистина много добър мач, рядкост за финал. Щеше да ме е яд, ако бяха спечелили французите, независимо от играта им. Не ги долюбвам от 1998г., когато си купиха световното първенство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    18 Дек 2022 21:43ч.

    Голям мач! Пеле, Марадона, Меси, Мбапето... Това са окрилени мъже, покорители на върхове. Мбепето представи блестящо Франция, но по-добрият играч беше Аржентина. Да се чуди човек защо Кирето Харварда се бута сред професионалитите с опит. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Публика

    18 Дек 2022 22:35ч.

    Айде стига с тая пошла литература!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Публика.

    18 Дек 2022 22:37ч.

    Отнася се за Карачибук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Друга публика

    18 Дек 2022 23:21ч.

    Ми недей чете тези коментари. Човекът си е писал кой е, има си стил и отличително чувство за хумор, видиш ли името му - бягай и не чети. Никой не те кара насила. Други го харесваме и четем с наслада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ММ93

    19 Дек 2022 0:46ч.

    Браво! Уникален мач. Получих огромно количество емоции ... и все позитивни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    19 Дек 2022 1:17ч.

    Плашещото е, че по интересен мач от това не може да бъде... Най интересният мач въобще, шедьовър като за последно!? :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не зная откъде е взета последната снимка

    19 Дек 2022 4:23ч.

    Но някой се е престарал да смени цвета на тбора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    19 Дек 2022 7:25ч.

    Велик мач! Вече не съжалявам за треньорската грешка да извадиш Ди Мария при 2:0. Нямаше да гледаме екшън мач-шедьовър. Вива Аржентина! п.с. Расистките простотии са излишни в коментарите. пп.с. Макарона отиде да си направи пиар, очаквайки Франция да стане шампион, а се оказа каръка. Много смешно пляскаше с меки китчици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    19 Дек 2022 9:28ч.

    От коментарите разбирам, че повечето сме били за Аржентина, обяснимо. Действително вълнуващо и поучително спортно зрелище. Лично мен много не ме интересува черни ли са, бели ли са играчите, друго обаче правеше неприятно впечатление - коментарът на нашия журналист по БНТ, с явно пристрастие към едната страна... Както и да е, поздрави за големите футболисти! Да не забравяме и нашите през 94-а! Жалко че това няма скоро да се повтори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    19 Дек 2022 9:34ч.

    имаше и друг финал вИликъ> италия германиъ 4 нъ 3 > къде къде по технични и интилигентни футболисти които не само тичахъ >днес ви се втълпявъ една небивълицъ зъ най най най >хамалинъ ви го казвъ >играл съм я та игра

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    19 Дек 2022 9:47ч.

    В началото на пролетта футболните запалянковци ще бъдат приятно изненадани. Предстои да се направи възстановка на финалния мач Аржентина-Франция.Играчите и на двата отбора ще бъдат андроиди модел "Дунфан", произведени в Гуанджоу. Те с ювелирна точност ще възпроизвеждат движенията на футболистите, направени по време на този знаменит спектакъл. Всичко това става възможно благодарение на системата SmartBody&SmartBall. Това е интелигентен набор от датчици, които се разполагат из цялото тяло на играчите и съдиите: крака, колене, глезени, ръце, пръсти, таз, глава, дори и сфенктер. Датчиците бзспирно записват стотици показатели като положение на играча, отделните части от тялото му, плюс физико-химични показатели на организма. Аналогична система от датчици сканира движението на топката и записва данни за контакта обувка-терен. В първите дни на януари на стадион Лусаил ще има пробна демонстрация на цялата система за възпроивегдане на мача. Андроидът Меси, покпит със същите татуси като хуманоида Меси, вече е тестват и се видя как ловко се щура без топка на стадион 792.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    19 Дек 2022 10:54ч.

    Не гледах нищо до Аржентина/Мароко.После пак нищо.Финалът само дуспите.По добрият спечели.А и по интересно е да има нов отбор с короната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи