Аркади Шарков: В следващите месеци всички липсващи лекарства ще бъдат налични

Аркади Шарков: В следващите месеци всички липсващи лекарства ще бъдат налични

Продаването на антибиотик без рецепта е противозаконно. Когато пациент закупи лекарства, след като сам е взел решение, че ще се лекува с тях, лишава други хора, които действително имат нужда от същите медикаменти по лекарско предписание.Това коментира пред bTV съветникът в Министерство на здравеопазването Аркади Шарков.

„И през уикенда, включително, работихме по темата с липсващите лекарства. Утре и в сряда се очакват доставки на част от дефицитните антибиотици. В пандемията за една седмица бяха произведени 120 000 опаковки. България има възможност да покрива нуждите на населението от тези лекарствени продукти. Произвеждаме генерици, но те са напълно съответстващи на оригиналните продукти“, посочи Шарков.
Към момента на пазара липсват 63 медикамента.

„В следващите дни ще пристигнат няколко бранда, утре ще можем да бъдем по-конкретни. В следващите месеци българските граждани ще имат достъп до лекарствата, от които имат нужда. Имали сме разговори за бърз, паралелен внос на няколко продукта, които към момента липсват – някои от тях са за респираторни заболявания, други са антибиотични. В рамките на тази седмица ще се определи с колко може да се съкрати административния срок за този внос“, посочи той.

Относно презапасяването с лекарства Аркади Шарков посочи, че фармацевтите са длъжни да изпълняват точно рецептите и ако в тях е записано лечение с една опакова от дадено лекарство, те не могат да го дадат в по-големи количества. Проверки се правят и по тази тема, а експертът призова да се подават сигнали в случай на нередности.

 

Коментари

  • Начи,

    09 Яну 2023 9:46ч.

    тамън кат свърши грипния сезон, и всички противогрипни медикаменти ще са в наличност...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно казано

    09 Яну 2023 13:05ч.

    Големи мерзавци ни управляват

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шарков, къде има финансови резерви, Шарков?

    09 Яну 2023 14:04ч.

    Лекарствата най-скъпи в цяла Европа, рембурсациите най-мизерни, няма пари , нали ? А колко стотици милиони дадохте за мухоморките на Пфайзер и Модерна ? А Шарков ? Къде потънаха парите на държавата, вместо за истинските лекарства ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи