Арабската среща за Газа настоя за независима палестинска държава

Арабската среща за Газа настоя за независима палестинска държава

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ръководителят на ООН Антонио Гутериш призовава в събота за „хуманитарно прекратяване на огъня“ във войната между Израел и терористичната група Хамас, изисквайки „действия за прекратяване на този ужасен кошмар“.

Обръщайки се към „Среща на върха за мир“ в Кайро, докато конфликтът бушува трета седмица, Гутериш каза, че палестинският анклав от 2,4 милиона души преживява „хуманитарна катастрофа“, с хиляди загинали и повече от милион разселени, тъй като израелските удари са насочени срещу терористични групи в ивицата Газа. „Ние се срещаме в сърцето на регион, който се люлее от болка и е на крачка от пропастта“, каза той на срещата, включваща лидерите на Египет, Ирак, Йордания и ОАЕ, както и на Италия, Испания и Палестина.

Гутериш каза, че „претенциите на палестинския народ са законни и дълги“ след „56 години окупация без видим край“, но подчерта, че „нищо не може да оправдае всеобхватното нападение на Хамас, което тероризира израелските цивилни“. Тогава той каза, че „тези отвратителни атаки никога не могат да оправдаят колективното наказание на палестинския народ“. Кралят на Йордания Абдула II призова за „незабавно прекратяване на войната срещу Газа“ и осъди това, което той нарече „глобално мълчание“ относно смъртта и страданието на палестинците. „Посланието, което арабският свят чува, е силно и ясно: животът на палестинците има по-малко значение от този на израелците. Нашето съществуване имат по-малко значение от съществуването на другите“, каза той. „Прилагането на международното право не е задължително. И правата на човека имат граници - спират до граници, спират до раси и спират до религии.

Египетският президент Абдел-Фатах ал-Сиси заяви, че „единственото решение“ на израелско-палестинския конфликт е „справедливостта“, „палестинците трябва да осъзнаят законните си права на самоопределение“ и да имат „независима държава на своята земя“.

Палестинският президент Махмуд Абас подчерта искането си за решение с две държави и „край на израелската окупация“ и отхвърли това, което предупреди, че може да бъде „втора Накба“. „Накба“, арабската дума за „катастрофа“, се използва от палестинците, за да припомнят изселването и лишаването от собственост, които са преживели по време на установяването на Израел и войната за независимост през 1948 г. „Няма да си тръгнем“, повтори той три пъти в края на речта си.
Кайро и Аман многократно отхвърлиха призивите голям брой бежанци да влязат в Египет от Газа, предупреждавайки, че „принудителното разселване“ на палестинците ще доведе до „изкореняване на палестинската кауза“.

Турският външен министър Хакан Фидан призова сегашният конфликт да се превърне, „не в регионален пожар, а в благодатна почва за справедлив и траен мир“. Той също така осъди „безусловната военна помощ за Израел, която служи само за поддържане на окупацията“.

Саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан осъди неуспеха на Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция в сряда, призоваваща за прекратяване на огъня, след вето на САЩ. Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд каза, че резолюцията е блокирана, защото текстът не включва зачитане на правото на Израел да се защитава. „Както всяка нация в света, Израел има присъщото право на самоотбрана, както е отразено в член 51 от Хартата на ООН“, каза тя.

Източник: dariknews.bg

 

 

Коментари

  • Коментар

    21 Окт 2023 20:27ч.

    Египет е уплашен и предпочита да не се намесва в конфликта. Още му пари на петите от нападенията на Израел, когато за 15 минути еврейте избомбиха всичките им военни самолети. Няма да пусне палестинци на своя територия, за да не стане мишена отново. Нетяняху от своя страна си следва програмата - заличаване на палестинците от Газа (явно не става само със заселване на евреи в палестински територии-трябва голяма метла). След това ще дойде ред на Западния бряг. И накрая ще се бият с голаните в планините на североизток. Надява се на САЩ, но не се знае дедо Байдън утре как ще се събуди и дали ще си спомни къде е Израел. А и печатницата на кухи долари може да срине разклатената американска икономика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    21 Окт 2023 22:08ч.

    Египет е гладен, с празна хазна и затвори , пълни с мюсюлмански братя. Чака подаяния от саудитоте, които са ужасени от милион ладеновц, Киото сочат не с пръст, а гледат през мерника на калашника , корупцията на 3 хиляди принцове и принцеси, седнали върху море от петрол, американска подкрепа и династични претенции че управляват Мека. А са парвенюта без сеид, шериф или поне махди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    21 Окт 2023 22:58ч.

    Египет още помни арабската пролет и площад „Тахрир„ в Кайро, които му спретнаха Братя мусулмани 2011та година. И точно ас Сиси направи преврат, и ги разкара 2015та. Точно Египет има дълга и горчива история с Братята. И затова не може и дума да става да допуснат ХАМАС на своя територия. Това другарче ХАМАС има дълга бойна биография, като се почне от Афганистан, Босна, Косово, Чечня, Египет, Либия, Сирия. На един проислямски канал слушам , че се чудят защо ХАМАС са предприели този удар, подставяйки палестинците.и криейки се зад мирното население. Световното обществено мнение от кого защитава палестинците? От Израел, или от ХАМАС. Братя мусулмани е интернационал, и ХАМАС е толкова палестински, колкото и ние с вас сме палестинци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • добруджанска селянка

    22 Окт 2023 9:35ч.

    Характерно за вашите графомански излияния е, че представляват манджа с грозде. Натуряни от всякъде факти, полуфакти и откровени градски легенди с цел да демонстрира какво "широки познания" имате. Обаче все пак трябва и някаква водеща мисля. Трябва някаква теза да представите, не само манджи с грозде. Алиске, комплексирана провинциалистко...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гутериш е марионетка на Пентагона, досущ Томас Бах

    21 Окт 2023 20:34ч.

    От тех само расизъм и дискриминация, като от безсмъртни и недосегаеми в охолство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гутереш е ...

    22 Окт 2023 9:37ч.

    Марионетка на ОНИЯ , които дърпат конците. А ОНИЯ са слуги на НЕхората. Събуждайте се най-накрая. Започвайте да осъзнавате, че сме поставени в една НЕчовешка реалност от НЕхора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    21 Окт 2023 22:10ч.

    ООН се превърна в рудимент на простичкият за прогнози двуполюсен свят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    21 Окт 2023 22:23ч.

    "Саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан осъди неуспеха на Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция в сряда, призоваваща за прекратяване на огъня, след вето на САЩ." Този е най в час. Трябва точно да се посочват причините и виновните. Какво си въобразяват някои - че Израел обзет от чувство за етническо превъзходство, ще държи десетки години наред милиони човеци на една ивичка земя, без работа, задушаващи се от липса на перспективи и дискриминирани до невъзможност, и ще се шири на заграбената от същите тези човеци територия, и ще се надява, че това може да продължава до безкрайност? А уж евреите били много умни! Таратанци умни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    21 Окт 2023 22:24ч.

    То да бяхме ний в тази ивица, щяхме да си траем до второ пришествие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    21 Окт 2023 23:35ч.

    Никога не е имало държава Палестина. Географска област в Османската империя до 1920г, подмандатна територия, управлявана от англичните. т.е. окупация от англичаните до 48г., окупационни райони на Йордания и Египет. Питам се, защо им е трябвало на еврейците да ги вземат тези райони под своя окупация 67ма година. Някой определено ги е подвел. Остави йорданци и египтяни да им правят на палестинците държава. За 19 години братята араби защо не им направиха държава, а само им палеха фитилите. Арабите са един народ, а тук - палестинци, та палестинци. Кога станаха палестинци, кога придобиха национално самосъзнание? Когато влезнаха под израелска окупация? Докато бяха под йорданска братска окупация нямаха национално самосъзнание Те ти и прогреса. Ето тук някой много яко е подхлъзнал еврейците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    21 Окт 2023 23:49ч.

    Алиске а кога е имало Сирия, Ливан, СА, Бахрейн, Емирати освен като география? Забележи за Персия не питам. Даже арабски Египет. Всичко това е било арабски халифат след това завладян от османите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Биби

    22 Окт 2023 0:18ч.

    При разпада на Османската империя, и разпределението на териториите от "великите сили", областта Палестина се пада на ингилизите! Сега се надявам да ти е ясно, защо така се е случило!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    22 Окт 2023 0:27ч.

    Това между другото когато Турция си връща Одринска Тракия по Букурещкия мир от 1913 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • защо им е трябвало на еврейците да ги вземат тези райони

    22 Окт 2023 9:44ч.

    А да си чувала за Ционистката идея ? За заселванията на евреи в Светите земи в първата половина на 20-ти век ? Още много преди края на ВСВ... Да си чувала че евреите са разнородни и има както ционисти, така и космополити - които не искат еврейска държава, а ... целият свят да им принадлежи ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прост народ

    22 Окт 2023 0:08ч.

    Хамас е терористична шиитска организация, създадена по подобие На "мюсилмански братя в Ëгипет! През 80-те години е подпомагана от Израел, за да стане политичска организация, за да подкопае доверието към ООП на Асер Арафат! През 2006 тази трансформация е завършена и те стават политическа организация, печелят изборите в Газа! По късно един радетел за мирно решаване на проблемите, премиер министърът Ицхак Рабин, е застрелян от еврейски екстремист! И те така, за нашата солидарност с Израел!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    22 Окт 2023 0:19ч.

    Ха ха. Прост народ, слаба държава. Хамас е сунитска, а не шиитска организация. Която между другото в Сирия воюваше заедно проамериканските тъй наречени демократични сили срещу Башар Асад и подкрепящите го проирански сили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    22 Окт 2023 0:22ч.

    Явно бъркаш компотите с компютрите. Хизбула в Ливан е шиитска и проиранска организация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    22 Окт 2023 0:23ч.

    И след като е застрелят Рабин, на власт в Израел идват сионистите с Ликуд. Преди това леви, десни, някакво равновесие долу горе е имало. А кои са сионистите, и какво е сионизъм? От 79та започва и мусулманският екстремизъм. А, преди това имаше и ливански разбой, така че ако израелците искаха да оцелеят, трябваше да се договарят . Но сега дойде и техният ред.Сценарият е досущ сирийски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    22 Окт 2023 0:29ч.

    Тук мога да се съглася. Апропо как е кмета?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    22 Окт 2023 0:34ч.

    Ще го сваляме. Тръснах във фейса едно стихотворение по неговадрес, да не би да си го чел?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    22 Окт 2023 0:39ч.

    Не го зная, но няма да му е леко срещу теб. Аз съм на твоя страна. Още повече пострада заради него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сунити, шиити, алавити ...

    22 Окт 2023 9:47ч.

    Бомбок в главата ! Що се упражнявате в политически коментари, като нямате елементарни познания ? Чукчи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От 79та започва и мусулманският екстремизъм

    22 Окт 2023 9:54ч.

    Хо хо хо, хайде спри се малко с глупотевините си ! Викаш, преди 1979 нямало мюсюлмански тероризъм ! Нещо за 1972 и Мюнхенското клане да си чувала ? https://en.wikipedia.org/wiki/Munich_massacre Стига си наваляла простотии, връщай се в керпеденя. Там пред все по-камерната публика ще "блестиш" ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    22 Окт 2023 3:57ч.

    Аз мислех, че тя е от страната на чудесата, а тя била от страната на кмета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи