Антонио Милошоски: Искаме преговорна рамка, която носи европеизация, а не българизация

Антонио Милошоски: Искаме преговорна рамка, която носи европеизация, а не българизация

„Ще направим всичко по силите си в парламента преговорната рамка да не мине бързо и лесно. Ще направим всичко, което трябва, за да представим мнението на гражданите 73% от които са против тази преговорна рамка, която наричаме френска, но българският премиер Кирил Петков каза, че това е българска преговорна рамка, която е станала европейска. Мисля че това е поражение за македонската дипломация и ние ще го разобличим напълно в парламента“. Това заяви в интервю за македонската телевизия "Сител" депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и бивш министър на външните работи в правителството на Никола Груевски Антонио Милошоски, съобщава кореспондентът на БТА в Скопие.

По думите му, парламентът девалвира, защото внесеният от правителството документ не е цялата преговорна рамка, а „един лист“, не е представена общата позиция и заключенията на ЕС, а правителството крие протокола между България и Северна Македония.  

„Виждам, че правителството се опитва да представи като добра лошата преговорна рамка, на която вероятно са се съгласили и сега (Република Северна) Македония е поставена пред свършен факт. Експертната общественост,  депутатите да приемат едно лошо споразумение, защото македонската дипломация не успя да направи по-добро.“, каза Милошоски. Той е категоричен, че преговорната рамка трябва да бъде подобрена, защото такава, каквато е, „води страната в задънена улица“.

„Ако има сериозна държава, сериозна дипломация, ако има добра сплотеност на парламента, на президента, на правителството, преговорната рамка може да се подобри и трябва да се подобри.  Тази преговорна рамка нито предлага ясна и конкретна европейска перспектива, нито предлага по-добри отношения с България, напротив - ще имаме по-голямо напрежение, а искането за промяна на Конституцията само ще създаде поляризация в страната . Имаме три вредни последици от тази преговорна рамка“, добави Милошоски.

Утре, на заседание на председателството в парламента се очаква решение кога преговорната рамка да бъде разгледана от депутатите, а на пленарното заседание ще се гледа актуализацията на бюджета на страната. 

Източник: БТА

 

Коментари

  • Веска

    11 Юли 2022 10:11ч.

    Като искате европейсйка "рамка", то защо искате от България да вдига ветото? Защо години наред чакахте Гърция да ви вдигне ветото, за да станете "европейската" Северна македония?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    11 Юли 2022 10:12ч.

    ако имаше сериозна дипломация едва ли щеше да е това което е в момента

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Песимист

    11 Юли 2022 10:40ч.

    Настоящ съюз с Турция (НАТО), бъдещ съюз с РСМ (ЕС) - с такива приятели не ти трябват врагове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Песимист

    11 Юли 2022 10:42ч.

    Нито европеизация, нито българизация - най-вероятно албанизация (и си го заслужавате).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо

    11 Юли 2022 10:44ч.

    Австрия и Швейцария не се цупят, че по документи говорят немски. В Белгия не са протестирали, че говорят холандски и френски. Защо пък македонците да се българизират? Тресе ги някаква бясна параноя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    11 Юли 2022 11:12ч.

    Думи, празни думи на празни хора! Откъде ви вземат?! Лъжете, оглеждате се за възможности да откраднето нещо в суматохата, въвеждате в умишлена заблуда собствения си народ, когото презирате, както и вашите западни ментори презират вас. Тънка прослойка се облизва за европейски екстри, но всички ви ви готвят за тор. Боклук при боклука!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    11 Юли 2022 12:34ч.

    Етимологически окончанието на българските фамилни имена на -ов, -ев се обяснява и означава като "наследник на някого". Смислово Димитров означава, че някъде в историята е имало някакъв "син на Димитър", който с развитието на общ. отношения е дал фамилия на род. Още по-ясно това се забелязва примерно в скандинавската традиция - Svensson, буквално е синът на Свен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    11 Юли 2022 12:39ч.

    Горното е отбелязано само за да илюстрирам раздразнението си, че освен с прибавянето на така характерното за модерна "Македония" окончание -ски, отделни екзепляри, за да подчертаят скъсването си с българската национална линия и традиция, допълнително заличават в името си "в". За мен субективно това е лакмус. Е, иначе всеки си формира собствено мнение и отношение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи