Антони Тренчев от "Нексо": Ще съдим България за над 1 млрд. долара

Антони Тренчев от "Нексо": Ще съдим България за над 1 млрд. долара

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Валят оплаквания от британци, че били измамени от Nexo

Най-добрите фирми на глобално ниво оценяват щетите, които ни нанесе акцията на българската прокуратура. Става въпрос за над 1 млрд. долара и ще вземем мерки да си отстоим интересите, това каза днес пред "Нова телевизия" единият от основателите на криптобанката "Нексо" Антони Тренчев. Той уточни, че щетите са особено големи, защото компанията е била пред лансиране на американската борса НАСДАК.

"Сега това се отлага, защото трябва да изчистим щетите от тази некомпетентна акция на прокуратурата", каза още съоснователят на "Нексо". В отговор на въпрос, Тренчев посочи, че се уточнява дали иска да е срещу държавата или прокуратурата.

Главният прокурор на Ню Йорк: Поведението на Nexo беше съмнително, нашите закони са ясни

Тренчев обяви, че одит извършен в реално време от една от най-добрите одиторски компании е показал, че към момента Нексо има повече активи отколкото задължения.

Той подчерта, че извънсъдебното споразумение, подписано с 50 американски щата и комисията за ценни книжа и прокуратурата на Ню Йорк не е признаване на вина. "От САЩ сме спрели много отдавна да набираме нови клиенти, защото липса ясна регулаторна рамка", каза Тренчев. Той посочи, че няма нищо вярно в твърденията на прокуратурата, че акцията в българските офиси е поръчана от САЩ. Те елементарен софтуер не могат да прочетат, каква информация ще дадат.

Кайманите отказаха лиценз на NEXO: Рискови са за потребителите и репутацията ни като офшорна зона

Акцията срещу "Нексо" е ясен знак към IT сектора в България и хората, които даряват средства на партии като "Да, България". Тренчев не скри, че познава Христо Иванов, защото в България "сме една шепа хора и всеки познава всекиго. "Ние сме глобална компания. Не работим в България, успяваме без политически чадър. Това ги изнервя от години и най-накрая посегнаха на компания, оценена на милиарди. Просперираме въпреки ставащото в България, от родолюбие. А действията на прокуратурата поставят опасен прецедент", каза още съоснователя на "Нексо".

Случващото се в България засяга моя бизнес и житейски планове в много малък аспект каза още съоснователят на Nexo Антони Тренчев. Той обяви още, че отдавна не живее в България. 

"Действията на българските власти са абсурдни, излишни и голяма част от тях - незаконни. Ние ще отговорим по подобавящия начин на това", заяви Тренчев. Той отхвърли твърденията, че компанията му финансира терористи и отново ги определи като “абсурдни”. 

“Истината е, че единственото, което сме видели след акцията, са два хвърчащи листа със стандартен текст. Това е, което е показано и на колегите ни, задържани за кратко в София”, каза той. 

По думите му официалните обвинения - неговото и на Коста Кънчев, все още не са връчени. 

Тренчев заяви категорично, че не познава Махмуд Мохамед, който е в забранителния списък на издирвани лица на израелски служби. “Освен това, той не е клиент на Nexo”, уточни той, опровергавайки официалната теза на прокуратурата. 

Тренчев обясни, че Мохамед е правил транзакции в Nexo две години преди да попадне в списъка на издирвани лица. “Ние като институция следим всички входящи и изходящи транзакции на нашата платформа в реално време”, обясни Тренчев. Той уточни, че това е сертифицирана програма, с която се следи дали паричните потоци са чисти, или не. Тя се използвала от ЦРУ и ФБР.  “Това е възможно само при блокчейн технологиите и криптовалутите”, поясни Тренчев.

В края на разговора той обобщи, че става дума за едно "невероятно театрално представление", но в крайна сметка злото ще рухне.

За твърденията на българската прокуратура

Това, което българската прокуратура е обяснила като “международно партньорство” се изразява в предоставянето на софтуерното решение, каза Тренчев “Това е абсолютно нелепо обвинение”, категоричен е той. Според него причините на българската прокуратура са политически. “Беше удобен момент звучно да се ударят партии като ПП и ДБ и да се саботира третия мандат”, смята той. 

Главният прокурор на Ню Йорк съди NEXO за незаконна дейност и измама на инвеститори

По думите му той е знаел за някои от даренията към “Да, България”, направени от негови служители, “но не съм изследвал и не съм се вмешателства по никакъв повод в тяхното решение да изразят гражданските си позиции”, каза още той. 

Тренчев отхвърли думите на експремиера Бойко Борисов, че “това е начин да се заобиколят правилата”.  “Трогателно, наистина трогателно. Това идва от човек, за който знаете какви съмнения има в обществото. Това е ясен знак към проспериращия и многообещаващ IT сектор в България”, каза още той.

За политическия елит

Тренчев потвърди, че се познава със съпредседателя на ДБ - Христо Иванов. “Познавам Христо Иванов. Аз съм бил част от публичния живот в България преди години. Но не виждам как това е релевантно. Ние сме една шепа хора в България”, коментира Тренчев.

Любомир Каримански пред "Гласове": За Асен Василев бе приоритет да се осигури достъп на финансови фирми като Nexo до платежната ни система

Той е категоричен - двамата не са разговаряли за дарения. “Не знам как по-ясно да го кажа. Ние сме глобална компания, която не предлага услугите си в България, която успява без публични средства, европейски фондове, обществени поръчки и политически чадър”. 

За стойността на транзакциите

“За съжаление прокуратурата няма представа за какво говори”, заяви Тренчев. Според прокуратурата транзакциите на фирмата са на стойност 94 млрд. Тренчев поясни - стойността е над 100 млрд. “Ние имаме 5 млн. клиенти и милиони транзакции, за които следим всеки ден”, обясни той и допълни “просперираме въпреки всичко случващо се в България” 

Той каза още, че “въпреки съветите на всички наши приятели и близки да не се занимаваме с България, ние го направихме от родолюбие , патриотичност и желанието тази клета държава да има един пример за това как другояче могат да се случват нещата - освен кюлчета, пачки и мародерство”.

 

Източници: NOVA, dnevnik.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • Англо-омазнен ум

    22 Яну 2023 17:51ч.

    Иначе са патриоти, мислещите на английски еничарчета безродни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За разлика от теб

    22 Яну 2023 18:04ч.

    България им е първата най-любима страна, а не втората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майцепродавецо англоезически, на мен ли ще говориш за най-любима страна

    22 Яну 2023 18:06ч.

    Евроотрепките много взехте да си позволявате в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    22 Яну 2023 18:19ч.

    Хората живеят в любимите си села, градове, страни, а този е избягал. Интересно, къде си плаща данъците?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предложение

    22 Яну 2023 17:56ч.

    Каскета да го пращат на магистралата и докато не го изкара тоя 1 млрд., никакво връщане. На луд ли ще се прави, какво ли, но ми писна да плащаме заради поръчковите изпълнения на слуги като него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Случващото се в България засяга моя бизнес и житейски планове в много малък аспект"

    22 Яну 2023 17:59ч.

    Изобщо не трябва да ви пускат в България. Стойте си в Еничаростан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не разбирам,

    23 Яну 2023 17:35ч.

    след като случващото се в България почти не го засяга, защо ще я съди за 1 млр??? Май всъщност доста го е засегнало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "защото компанията е била пред лансиране на американската борса NASDAQ"

    22 Яну 2023 18:06ч.

    От Прокуратурата на Ню Йорк?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво родолюбие и каква патриотичност, бе, джанъм,

    22 Яну 2023 18:11ч.

    щом искаш да вземеш 1 милиард от джоба на българите! Нямате нищо общо с този народ. Безродници сте. Вдигайте си дисагите завинаги оттук и да не сте стъпвали повече. И ние нямаме нищо общо с вас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слушайте

    22 Яну 2023 18:18ч.

    Интервютата със доц. Сарийски за да разберете малко повече за тази сфера. Изглежда че криптофирмите ще ги използват с ноу-хау докато задвижат реално другата световна дигитална валута. И тези момчета ги накараха да си дадат данък за дейността в САЩ, но в България няма данък, но ще има грешка на прокуратурата и плащане на тези пари на практика от джоба на българите. Това прилича на троен удар. Защото се опитва да мобилизира енергия за промяна, но със съмнителни лица. А компютърните специалисти както винаги, разработват само средството с което ще се случи всичко. Високо квалифициран персонал, който трябва да се държи в екстаз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чакай малко, местя си го

    22 Яну 2023 18:22ч.

    А сега да те светна, като си го получиш тоя милиард (от българската държава), а обади ми се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    22 Яну 2023 19:43ч.

    Тези са като адвоката на ромката, на която която беше сменено детето и тя си припозна по - беличкото, и нахалника и я подучил да иска 300 000 лв от болницата. Адвоката колко ще се облажи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    22 Яну 2023 18:34ч.

    Не е нормално прокуратурата да води битките си в медиите. Трябва да го прави в съдебна зала. Обаче, когато липсва компетентност и професионализъм, магистратите като компенсаторен механизъм проявяват медийна свръхактивност и раздават присъди в медиите. Един ден на това трябва да се сложи край, без значение дали се отнася за Нексо или за друго обвинение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    22 Яну 2023 18:34ч.

    Гадове сме това българете, ще знаеш! Момчето рекло да даде един пример на тази клета държава как може елегантно да се краде - не с кюлчета, пачки и мародерство. А ние какво - никаква благодарност за светлия пример. Важно е все пак да запомним едно: кради си както искаш, важно е обаче да знаеш в чия каса да внасящ съответните отчисления. Тия момчета заложили на куция кон ПП/ДБ, с надеждата, че ще финишира първи, пък то...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    22 Яну 2023 18:37ч.

    Ще съдят и ще я осъдят. Вервайте ми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дядо Лико

    22 Яну 2023 18:44ч.

    Били се споразумели със САЩ!? Глоба от 45 милиона долара и 5-годишна забрана да работят в САЩ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Охи

    22 Яну 2023 19:05ч.

    Ще осъди на бай ти Охи дедовия!Според законите на ФАЩ,извънсъдебно споразумение е косвено признаване на вина!Така че оди съди..Момчето си е типично уолстрийтско вълче ,дето си блъфира на ангрО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо Охи,

    22 Яну 2023 19:56ч.

    Ти кой юридически факултет в САЩ си завършил. За един приятел питам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Охи

    22 Яну 2023 20:17ч.

    Харвард,моето момче!И се кандидатирам за МП на България с двойно гражданство,приеха ми документите без проблем!Ще гласуваш ли за менка:)?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Милко Балев

    22 Яну 2023 19:25ч.

    Тоз чиляк колко данъци е платил в България? От написаното излиза че е по-голям от Лукойл, а знаем неговите приятели от дай България как ореваха за данъците на Лукойл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако плаща на 600 човека

    22 Яну 2023 20:01ч.

    в София по 5 - 10 бона месечно, както твърди, сумата за данъци и осигуровки е прилична.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    22 Яну 2023 20:11ч.

    Колко би плащал за подобен интелектуален труд в САЩ? Да не се окаже, че ТЕРИТОРИЯТА му е изгодна и от работна ръка, т.е. колониална.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Милко Балев

    22 Яну 2023 21:13ч.

    В Лукойл работят 2500 служители. Достатъчно ли е? Ама жълтопаветници пак реват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За разлика от Нексо Лукойл

    22 Яну 2023 22:35ч.

    продава на българския пазар и затова е нормално да очакваме от него и корпоративен данък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Weybridge

    22 Яну 2023 19:29ч.

    Без връзка със статията се зачудих какво стана с вируса в Български пощи? Дали наистина са руснаците, или ирански хакери? Или северно-корейски? Сигурен съм, че приятелите-компютърджии на ей тия нямат нищо общо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще платим още едни "ф-16"

    22 Яну 2023 19:32ч.

    Заради окупаторите от амбасадата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    22 Яну 2023 19:38ч.

    Това са долни международни аферисти. Колко са били доходите на вашите служители, които са направили по 19 999 лв на ДБ? Проблемите ви не са свършили, те от сега започват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кат наща регулаторна рамка няма

    22 Яну 2023 19:43ч.

    "От САЩ сме спрели много отдавна да набираме нови клиенти, защото липса ясна регулаторна рамка", каза Тренчев. Това обаче не попречи да платят 45 млн. щ.д. Засега... Няма нищо по опасно от опита да се прескочи пропаст с два скока. Лойд Джордж

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България съди ПП за нанесени фин.щети от над

    22 Яну 2023 19:46ч.

    6 млрд. щ.д., вкл.пропуснатите икономически ползи на страната вследствие разрушителните политически решения по време на техния мандат. Ако приспаднем този 1 млрд.за който бълнува тренчеф, значи криптохарвардите остава да платят на българския народ около 5 млрд.щ.д. Разбира се, ЦИК няма никакви основания да допусне за участие в следващите полит.избри подобни безспорно екстремистки антидържавни криптоелементи, както и коалиции с тяхно участие и финансиране.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вицепрезидентът г-жа Йотова

    22 Яну 2023 21:21ч.

    да стартира процедура за лишаване от българско гражданство на дискредитираните от криптоскандала лица. Указът на Президента не подлежи на обжалване в съда. Това е лесен и ефективен способ конституционните органи в страната да неутрализират организирана престъпна група, вербувана от външни фактори да узурпира политическата ни система.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако не става дума

    22 Яну 2023 22:41ч.

    за чупка в кръста и цункане на кунката на кагебиста Гундяев, Йотова не я търси. Иначе познавач ми каза, че в Европарламента била единствената източноевропейка, която говорела сносен френски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    22 Яну 2023 19:52ч.

    В интервюто по btv този образ безподобен заплаши прокуратурата. Каза, че Гешев и компания не знаят с кого си имат работа. И очичките му така злобно святкаха, че чак настръхнах. Заплаха в чист вид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може да си го позволи

    22 Яну 2023 20:05ч.

    Плаща на американците. Ще го пазят. Сега започва да плаща и на лобисти да вкарат Ваньо в списъка по Закона Магнитски. Хората зад прокуратурата май търсят начин да се отърват от Гешев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • заплаши прокуратурата. Каза, че Гешев и компания не знаят с кого си имат работа.

    22 Яну 2023 21:02ч.

    Ако се вземе предвид посещенията на въпросното лице, заедно със съответната компания, за инструктаж по въпроси какво трябва да правят тук. И още като се анализира трезво какво въпросното лице върши с голяма страст. Имайки предвид също и защитата, която въпросното лице има от ристьо, на който лапето е дало доста парички явно и незнайно колко, тайно. То следва, че не каскета, а лапето не знае с кого си има работа. Парите дават сила, ама вземат акъл или „Учен та зафучен“ – [баба казваше тъй].

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-вероятно

    22 Яну 2023 20:01ч.

    България би била по-добре без прокуратура.Като дивия запад.Който има колт и който е по- бърз.То и сега горе долу е така.Но и издържаме прокуратура която вади колта и стреля на посоки.Разликата м/у гл.прокурор и каубой е в позлатения колт и надписа на шапката!Сравнението м/у Тренчев и прокурорите;Логично подредена мисъл при Тренчев и ...................!Сами си го квалифицирайте!Липсата на конкретно обвинение е показателна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    22 Яну 2023 20:09ч.

    Вярно, няма обвинение, но такива шумотевици разбъркват външната тоалетна и започва така да мирише, че става ясно, че всички вонят, дори да се казват Христо. Между другото, образът нарече България ТЕРИТОРИЯ, от която прави бизнес, но не и в ТЕРИТОРИЯТА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • (*І*)

    22 Яну 2023 20:23ч.

    Прокуратурата направи шоу пресконференция, а обвинението още не беше и все още не е съставено! За какво да говорим повече?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТОЗИ ГОСПОДИН ЗВУЧИ ТОЧНО КАТО КИРЧО

    22 Яну 2023 20:29ч.

    Те нямали нищо общо с България, но случайно техни служители финансираха една партийка в тесни връзки с друга партийка, която пък обмисляше как комапнията да влезе в разплащанията на държавата България. Те били изрядни, но пък глобени от прокуратурата на САЩ с 45милиона долара, заради някакви си административни нарушения. Точно като българо - канадския гражданин, който имаше едно "малко" административно конституционно нарушение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нексо, ПП, ДБ - кое е общото между тях?

    22 Яну 2023 21:00ч.

    Те са чужди и миришат на чуждо. Те са тук, за да вземат, не да дават. Те са част от окупационните колониални власти. Те имат за цел да съкратят историческото време на България и нейният държавотворен народ - българите. Нищо, че някои от тях българка ги е раждала, уж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България е народът, не политиците!

    22 Яну 2023 21:18ч.

    Преди да съдят държавата за 1 милиард/трилион круши/ябълки, да се огледат по малките градове и селата как живеят хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като вземеш тоз милярд, обади ми се

    22 Яну 2023 21:26ч.

    Оставям ти кожата на дедовия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    22 Яну 2023 21:52ч.

    Интересни са ми такива мошеници.От такива дори колонията няма полза.Те подобно на Кирчо и кокорчо не се чувстват българи.1 лев никъде няма да вложат.Пране на пари,пирамиди,желание за светкавични печалби.Те , Бил Гейст или създателят на Тесла няма да станат.Мошеници са си.Аз не съм нещо особено, но за близо 15 години сме вложили в колониалната икономика не малко парички.По 5000 Евро годишно малко ли е?Не е в икономика.Просто помагаме на близки, или дейност в бита. ...реални пари в реална икономика. 75000 Евро са това.Това можем това правим с жена ми.Много ми е мъчно за България в какво състояние на колония е докарана.Но помагаме колкото можем.Срам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Особено жалки са

    22 Яну 2023 22:10ч.

    френските ярета, които се опитват да представят подаянията, пратени за издръжка на старите кози и пръчове или за да им се наглежда и ремонтира родната кошара, като помощ за (цитирам) "колонията"! Безродниците могат да предизвикат само погнуса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***

    23 Яну 2023 17:47ч.

    Точно така!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шарлатания

    23 Яну 2023 0:22ч.

    Глупости ! За нищо не може да съди България, и няма да я осъди ! Празни приказки !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спасов

    23 Яну 2023 1:27ч.

    Смятай на тоя колко му е акъла, след като прави такива изявления. Клоун!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bacho Кольо

    23 Яну 2023 8:44ч.

    Днес някой си Тренчев, дете на ДС, демонстрира безграничното си самочувствие. Самочувствие, породено от силата на парите. Той обеща да натика в миша дупка друго дете на ДС - прокурора Гешев. Същият Гешев, който години наред демонстрира огромно самочувствие. Самочувствие, породено от безграничната му еднолична власт. Чудя се и се мая, кой от двамата е по-противен ...?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без име

    23 Яну 2023 9:07ч.

    тренчев като не е успял като политик е решил да си купи партии . нещо като прокопи.но пък у нас имаше идни прибрани биткойни след едно разследване....може при нужда от тях да дадат на час по лъжичка. може ли с нечисти методи и пари да се бориш с/у други такива? и все пак гешев не си е измислил тия данни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще съдя България за над 1 млрд. долара,

    23 Яну 2023 9:39ч.

    ... защото в сащ ме изнудиха да платя милиони, за да не ме вкарат в затвора и сега трябва да си го изкарам на някой по-слаб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вън от България

    23 Яну 2023 9:58ч.

    Безродни ко**лета, парични номади, дано свършите като Крез, римския алчен богаташ, на когото накрая са наляли разтопено злато в гърлото... Дано и на вас

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    23 Яну 2023 9:59ч.

    На тези боздугани, които искат да съдят България, т.е. българския народ (защото всички ние ще плащаме този милиард, ако им бъде присъден), трябва на реципрочна основа да им бъде анулирано българското гражданство и да се пръждосват от България веднъж за винаги!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крез най - богатият римлянин

    23 Яну 2023 10:01ч.

    свършва задавен изгорен от разтопено злато, налято в устата му

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тренчев, що не кажеш и за прокуратурата на Ню Йорк колко да некомпетентни

    23 Яну 2023 10:10ч.

    "Действията на българските власти са абсурдни, излишни и голяма част от тях - незаконни." ---- хайде, повтори това за американските власти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро най-простия канадец и най-тъпия американски агент в България

    23 Яну 2023 13:31ч.

    Наперен празнодумец! От един калъп като киро и кокоро! Изпълзяли от една и съща хранилка - кравария и с еднакъв, предизвестен край! За еднократна употреба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи