Английската централна банка: Великобритания ще изпадне в рецесия тази година

Английската централна банка: Великобритания ще изпадне в рецесия тази година

В "остро послание" управителят на Английската централна банка Андрю Бейли,предупреди, че може да се наложи лихвените проценти да се повишат още повече

Английската централна банка предупреди, че Обединеното кралство ще изпадне в рецесия, тъй като повиши лихвените проценти с най-много от 27 години насам.

Прогнозите са, че икономиката ще се свие през последните три месеца на тази година и ще продължи да се свива до края на 2023 г. Лихвените проценти се повишиха до 1,75 %, тъй като банката се бори да спре рязкото покачване на цените, като инфлацията вече достигна над 13 %.

Управителят Андрю Бейли заяви, че знае, че свиването на разходите за живот е трудно, но ако не повиши лихвените проценти, ще стане "още по-лошо".

 

Основната причина за високата инфлация и ниския растеж са рязко покачващите се сметки за енергия, предизвикани от нахлуването на Русия в Украйна.

До октомври едно типично домакинство ще плаща почти 300 паунда месечно за енергията си, предупреди банката. Очакваната рецесия ще бъде най-дългият спад от 2008 г. насам, когато банковата система на Обединеното кралство беше изправена пред колапс, довел до спиране на кредитирането. Спадът няма да бъде толкова дълбок, колкото преди 14 години, но може да продължи също толкова дълго.

Управителят на банката Андрю Бейли заяви, че изпитва "огромно съчувствие и разбиране към тези, които най-много се борят" с разходите за живот. "Знам, че те ще почувстват: "Е, защо повишихте лихвените проценти днес, това не влошава ли ситуацията от тази гледна точка по отношение на потреблението?" Страхувам се, че моят отговор на това е: не влошава, защото се страхувам, че алтернативата е още по-лоша по отношение на постоянната инфлация."

Повишаването на лихвените проценти е един от начините да се опитаме да контролираме инфлацията, тъй като то повишава разходите по заемите и би трябвало да насърчи хората да вземат заеми и да харчат по-малко. То може също така да насърчи хората да спестяват повече.

Въпреки това много домакинства ще бъдат допълнително притиснати след повишаването на лихвените проценти, включително някои притежатели на ипотечни кредити.

Това означава, че притежателите на проследяващи ипотеки могат да плащат с около 167 GBP повече на месец в сравнение с периода преди декември 2021 г., а притежателите на ипотеки с променлив лихвен процент - с до 132 GBP повече. Лихвените проценти се повишиха шест пъти подред от края на миналата година.

По-високите лихвени проценти означават и по-високи такси за неща като кредитни карти, банкови заеми и заеми за автомобили.

Патрик Рийд, собственик на бизнес в Лондон, дължи 25 000 паунда по кредитни карти и заеми и се опасява, че повишаването на лихвените проценти ще му струва скъпо.

 

Патрик Рийд

"В момента изплащам около 1 800 паунда месечно, но съм изчислил, че консервативно ще трябва да плащам още 250 паунда месечно, за да се справя с дълговете", казва той. "Просто ще трябва да затегна колана и да бъда изключително предпазлив в харченето, което означава, че всички тези несъществени неща ще бъдат намалени от бюджета ми."

Ребека Макдоналд, главен икономист във фондация "Джоузеф Раунтри", заяви, че "зашеметяващо" високата инфлация "ще засегне тежко семействата с ниски доходи".

"Много от тях са взели кредит, за да платят сметките си, и закъсняват с плащанията си. С по-високите лихвени проценти ще бъде много по-трудно да се погасяват задълженията, което поставя все повече семейства във финансова опасност."

 

В изказване пред предаването Today на BBC Radio 4 Джонатан Ашуърт, министър в сянка по въпросите на труда и пенсиите, заяви, че обявената досега подкрепа за издръжката на живота "очевидно не е достатъчна".

"Тази сутрин в цялата страна ще се събудят семейства и пенсионери, които ще прочетат новините и ще са абсолютно ужасени, защото към тях се насочва джебчийска машина, която ще разбие семейните финанси", каза той.

Той заяви, че едно лейбъристко правителство ще намали ДДС върху сметките за енергия, ще премахне данъчните облекчения, които в момента се предлагат на петролните и газовите компании, които инвестират, и ще осигури подкрепа за хората, които модернизират домовете си, за да ги направят по-енергийно ефективни.

Британският финансов министър Надим Захауи изрази увереност, че действията, които правителството предприема, означават, че то може да преодолее икономическите предизвикателства.

И г-н Захауи, и Борис Джонсън бяха критикувани от лейбъристите, че са били на почивка, когато банката е представила мрачните си прогнози.

Г-н Захауи настоя, че все още работи и е провел разговор с управителя Андрю Бейли след обявяването на лихвения процент."За мен, както съм сигурен и за много други хора, няма такова нещо като почивка и неработене. Никога не ми се е случвало това нито в частния сектор, нито в правителството", каза той.

Той добави: "Привилегията и отговорността на държавната служба означава, че никога не можеш да се изключиш, затова всеки ден имах и продължавам да имам обаждания и брифинги."

Сметките за енергия вече се повишиха рязко през тази година, което свива доходите на домакинствата и води до забавяне на растежа на икономиката на Обединеното кралство.

Русия намали доставките за Европа, тъй като води война в Украйна, и все повече се засилват опасенията, че може да затвори кранчетата напълно.

Потенциалните проблеми с доставките на газ доведоха до рязко покачване на цените на едро, което накара енергийните компании да прехвърлят тези разходи върху клиентите, което доведе до безпрецедентно повишаване на сметките за енергия на домакинствата.

Освен от енергията, домакинствата са засегнати и от по-високите цени на бензина и дизеловото гориво, както и от цените на храните. Банката предупреди, че икономическият растеж в Обединеното кралство вече се забавя, като добави: "Последното увеличение на цените на природния газ доведе до още едно значително влошаване на перспективите за Обединеното кралство и останалата част от Европа".

Очаква се темпът на инфлация да остане на "много високи нива" през по-голямата част от следващата година, заяви банката. В крайна сметка през следващата година тя ще се върне към целта от 2%.

Източник: bbc.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • ЗИП

    09 Авг 2022 14:49ч.

    Войната на Путин се оказа прекрасен инструмент за смазване икономически на Запада! :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бащицата

    09 Авг 2022 14:56ч.

    Ауу, какъв ужас. Ма много мощен бил тоз Путин, беее. Затуй наште латентни х... , имам предвид путинисти, така силно се възбуждат от неговите успехи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво общо има Путин?

    09 Авг 2022 15:13ч.

    Сами си го направиха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • darkaveng

    09 Авг 2022 15:41ч.

    Бащице, "борода пришла, ум бе пришел"! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рецесия за повече от година + инфлация

    09 Авг 2022 14:53ч.

    Великата американска депресия от 1929-1933 г. отново настъпва. Този път, първо в ЕС и в Британия. Нищо случайно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    09 Авг 2022 15:02ч.

    Основната причина за високата инфлация и ниския растеж са рязко покачващите се сметки за енергия, предизвикани НЕ "от нахлуването на Русия в Украйна", А ОТ "обратният ефект на санкциите наложени на Русия"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    09 Авг 2022 15:05ч.

    И кво стана на практика ? Нали Русия беше парий, а Сащ, Великобритания и ЕС - мощни хегемони, ама на балони с въздух, даже не и под налягане. Кърлежи нахални !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отечествен фронт

    09 Авг 2022 15:20ч.

    Правилно си се насочил, мужик. Матушката ти е клоака,от която мужиците бягат при първа възможност. Особено много бягат към ЮК, добра прислуга ставала от тях

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • darkaveng

    09 Авг 2022 15:43ч.

    Бащице, еманация на мислата человеческая! Ама си и Идиот, баце, еша си нямаш! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    09 Авг 2022 15:10ч.

    нищо им няма те са ограбвали от векове човечеството натрупали са злато и пари сега раздават пари и оръжие на украина без да се интересуват от последиците за народа си печелят от комисионни и крият в офшорки след като турско мекере е премиер

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Естест

    09 Авг 2022 15:34ч.

    Западът се оказа един миризлив кендзеф за нечистотии .Сега ще ходят и некъпани...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Целия им просперитет се оказа въздух под налягане, балон, надут благодарение на евтините суровини от Майка Русия

    09 Авг 2022 16:05ч.

    Без реални благо от Русия не струват пукната пара. Печатари на пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костадин Велев

    09 Авг 2022 17:46ч.

    Навремето Рейгън измисли перфектния план как да унищожи СССР. Сега наследниците му го надминаха как да унищожат самите себе си за половин година. Умното си е умно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По план е трябвало да спрат печатницата на пари след разпада на СССР, но изкушението да си рисуват пари от въздуха се оказва твърде голямо за банкстерите

    09 Авг 2022 20:44ч.

    Нежеланието за спиране на печатницата стои в основата на това, че Буш старши управлява само един мандат. Той и старите кримки около него са искали да се придържат към плана... Така изненадващо за мнозина изгрява звездата на Уйчо Клинтън.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По план е трябвало да спрат печатницата на пари след разпада на СССР, но изкушението да си рисуват пари от въздуха се оказва твърде голямо за банкстерите

    09 Авг 2022 20:44ч.

    Нежеланието за спиране на печатницата стои в основата на това, че Буш старши управлява само един мандат. Той и старите кримки около него са искали да се придържат към плана... Така изненадващо за мнозина изгрява звездата на Уйчо Клинтън.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може Би

    09 Авг 2022 17:48ч.

    Островитяните са пред нерешим ребус - ако не вдигнат лихвите ще е много лошо, ако ги вдигнат ще стане още по-лошо. Могат да обявят острова за разпродажба и да гасят лампите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    09 Авг 2022 17:52ч.

    Има две неща, които винаги идват при теб: смъртта и сметката. И колкото и да се въртиш - няма отърване от тях. Сега кръчмарят само показва лихчетата с числата. Скоро ще поиска и да сложиш парите на масата. Така че... Мислете му, какви ги къдрите сега, за да не страдате после и, най-вече, вашите деца и внуци - най-милото ви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    09 Авг 2022 19:20ч.

    Да се надяваме на вашия Путя сметката да му дойде до Нова година. И като му дойде на следващия ден войната свършва и орките тръгват към Кремъл. Да искат си сметката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    09 Авг 2022 20:16ч.

    Може ли да се направи извод, че благоденствието на Европа се е дължало в огормна степен на евтините енергийни ресурси от Русия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно това е истината

    09 Авг 2022 20:46ч.

    Благоденствието на Европа се е дължи в огормна степен на евтините енергийни ресурси от Русия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Животът е колело

    09 Авг 2022 20:30ч.

    В даден момент си отгоре, после си отдолу

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Запада се

    09 Авг 2022 22:31ч.

    Оказа гладен кърлеж. Ме издържаха и 6 месеца и се видя колко струват когато няма от кого да смучат фор фри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Основната причина за високата инфлация и ниския растеж са рязко покачващите се сметки за енергия, предизвикани от нахлуването на Русия в Украйна.

    10 Авг 2022 7:49ч.

    Нагло лъжене. Причината е ОТКАЗЪТ от внос на руски енергийни източници , отказ на самия Запад ! Руското "нахлуване" си е вътрешна работа на руснаци спрямо руснаци. Не Русия е отказала да изнася газ, нефт и въглища за Европа ! Европа сама си е врътнала кранчето !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    10 Авг 2022 9:00ч.

    Ще решат проблема с българското злато. Пиратите знаят как.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи