Англиканската църква се извини на ЛГБТ общността за "срамното" отношение

Англиканската църква се извини на ЛГБТ общността за "срамното" отношение

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Епископите на Англиканската църква се извиниха на ЛГБТИ+ хората в петък за отхвърлянето и враждебността, с които са се сблъскали, като архиепископът на Кентърбъри призна, че религиозното организация все още е "много разделена" по темата.

Извинението идва дни след като Англиканската църква изложи позиция, разработена от епископите, която показа, че ще няма да позволи на двойки от един и същи пол да се венчаят в нейните църкви. Но също така каза, че свещениците могат да ги благославят в църквата.

"Ние не ви обичахме, както Бог ви обича, и това е дълбоко погрешно", казаха епископите в отворено писмо. "Ние потвърждаваме, публично и недвусмислено, че LGBTQI+ хората са добре дошли и ценени: ние всички сме деца на Бог. Случаите, при които получихте враждебен и хомофобски отговор в нашите църкви, са срамни и за това се разкайваме", се казва в днешната позиция.

Англиканската църква, център на една от най-старите християнски институции в света, остава зад своето учение, че бракът е между "един мъж и една жена". Гражданските гей бракове са законни във Великобритания.

Говорител на гей и транссексуална лобистка група Stonewall каза, че Англиканската църква "за пореден път" не е успяла да бъде приобщаваща и подкрепяща LGBTQ+ християните.

Най-известната подкрепа от страна на религиозен лидер за това еднополовите двойки да се венчаят в църкви дойде от Стивън Крофт - епископ на Оксфорд, който се извини през ноември, че се забави с промяната на възгледите си. В петък Крофт каза: "Много добре е за нас да можем да кажем днес, че църквата вече може да предлага обществени услуги за благословия, но знаем, че трябва да извървим още път".

Призивът на Крофт за промяна беше подкрепен публично само от няколко негови колеги епископи, които заедно с духовенството и миряните формират ръководния орган на Англиканската църква, известен като Общ синод.

"Ние сме разделени, няма смисъл да се преструваме на обратното. Англиканската църква и Англиканската общност са много разделени", каза Уелби пред репортери в петък, преди срещата на Синода следващия месец, където предложенията ще бъдат обсъдени допълнително.

"Сигурен съм, че дискусиите ще продължат. Но това е изключително важен момент не само в рамките на Англиканската общност и Англиканската църква, но и в цялата световна църква", добави той. "Това е едно дълго пътуване. Сигурен съм, че последната дума не е казана."


Източник: dnevnik.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Разложението на Западен Пакистан може само да ме радва

    20 Яну 2023 20:21ч.

    Гнийте си спокойно и успех в разпада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван Пеев

    20 Яну 2023 21:01ч.

    Необходимото и достатъчно условие да си свещенник католик или протестант е, да си педераст. Така тълкувам новината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 20 Яну 2023 21:01ч. Необходимото и достатъчно, и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО условие да си свещенник католик или протестант е, да си педераст.

    21 Яну 2023 7:46ч.

    Така тълкувам новината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • англомиязми

    20 Яну 2023 21:14ч.

    Ммда, трябва да ни бият ваксини срещу тия уроди. Увоняха живота ни сбърканяците. И това ни го представят като напредък и цивилизация. Упадък! Какво доживяхме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А Момчето Пуси плачело от радост...

    21 Яну 2023 7:47ч.

    ...при приемането ни в гнойното им общество?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 666

    20 Яну 2023 21:51ч.

    Супер корумпираният американски шпионин ристю ифан0ф скочи на църквата: Трябва да забраним християнството, то е руско! Време е да предложим на българското общество от величието на LGBT!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Англиканската църква, център на една от най-старите християнски институции в света"

    20 Яну 2023 22:04ч.

    Такова нелепо твърдение може да бъде направено само от невежа. Англиканската църква НЕ е една от най-старите християнски църкви. Още по-малко център. Тази църква е създадена хиляда и петстотин години след Христос, с едничката цел на Хенри VIII да може да се разведе със законната си съпруга (невъзможно в католическа по него време Британия) и да се ожени за любовницата си, майката на Елизабет Първа (извънбрачно родена).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    20 Яну 2023 22:43ч.

    Масово бивши членове на англиканската църква се прехвърлят към католическата заради отношението на благоклонност към хомосексуализма. В Африка обаче англиканите са най-яростните противници на натрапването на лгбт на тази църква

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боги

    20 Яну 2023 23:16ч.

    С една дума - извратеняци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не знам дали

    21 Яну 2023 1:42ч.

    англиканската църква ще приобщи ЛГБТИ общноста или ЛГБТИ общността вече е приобщила англ. църква. Това е и целта на тази организация - да засмуче всичко нормално и читаво, да го разврати, като го накара да се чувства виновно затова, че е нормално. Това, че някои "църкви " се поддават на това и предават истината е трагично.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма такава църква

    21 Яну 2023 8:22ч.

    едно време кинга искал да са Ужени няколко пъти, само дето папа не му позволил. И затуй закрил католикити у ингилизия и отворил нова "църква". Така в наши дни сделал Потрошенко в усрайна и всеки един друг кръгъл безумец, който си въобрази че летоброенето почва с него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Давос защитава жените и Истанбулската К, вижте

    21 Яну 2023 8:44ч.

    https://article.wn.com/view/2022/05/26/In_the_meantime_in_Davos_they_paint_with_their_buttocks/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    21 Яну 2023 9:18ч.

    И кой ще вярва на подобна църква, която се извинява на содомитите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • минаващ

    21 Яну 2023 12:34ч.

    Доживяхме!!! Една уж християнска църква да се откаже от Светото Писание - Библията, ако щете и Тората! А тези най-древни писмени паметници на Цивилизацията са били създадени от нашите деди с единствена цел - да гарантират ОЦЕЛАВАНЕТО на ХомоСапиенс. Какво е останало от Неандерталците? А теоретично са биле по-умни от нас - имали са с 20% повече мозък в главите си, т.е. са биле биологично по-съвършенни от останалите примати??! Впрочем, това е и един от белезите на САМОУНИЩОЖЕНИЕТО! Някъде около 1970-1980та започва наблюдаваното ПАДАНЕ на средностатистическия IQ съответно и намаляването на количеството на мозъка на новите поколения. Заедно с възраждането на ЛГБТИ... Да ни е честит Края на Света! СКОРОШНИЯ!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нечовеци

    21 Яну 2023 12:51ч.

    lgbth+ много добре знаят, че нямат никакво бъдеще, но това не им пречи да погубят милиони души през краткия си исторически престой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи