Ангел Джамбазки сигнализира ЕК за преброяването на населението в Северна Македония

Ангел Джамбазки сигнализира ЕК за преброяването на населението в Северна Македония

Съпредседателят на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки сигнализира Европейската комисия относно нередности при преброяването на населението в Република Северна Македония, съобщават от пресцентъра на партията, съобщи БТА.

За обобщаване на данните, събрани в изключително кратък срок, на западната ни съседка бяха нужни шест месеца, а представените резултати са една огромна фалшификация, посочва евродепутатът. Към писмото, което Джамбазки изпраща до Европейската комисия, са приложени и свидетелски разкази на хора с българско самосъзнание в Северна Македония, които ясно показват, че преброяването е фалшифицирано, информират от ВМРО.

"В контекста на засиления натиск за отваряне на преговорния процес смятам, че тази фалшификация всъщност доказва нашата теза за дискриминацията и терора, осъществяван вече над 70 години. Виждаме, че в една държава, кандидат за ЕС, е проблем да се заявиш като българин", пише още Джамбазки в писмото си до ЕК.

Той отбелязва, че по данни на българската държава над 100 хиляди са гражданите на Република Северна Македония, които са получили българско гражданство на база своя доказан български произход.

Междувременно съпредседателят на ВМРО отново посети град Болград като част от ангажимента си с хуманитарна помощ към българската общност в Украйна, информират още от партията.

 

Коментари

  • helleborus

    01 Апр 2022 12:25ч.

    Начело с новите си трима лидери, ВМРО стана партията, която по свирката на външни играчи, ще се откаже от българите в Македония, разцепвайки този народ на българи и небългари. Това беше целта и на Възродителния процес, да създаде втори „етнос“. ВМРО легитимира резултатите от този терор, като поддържа същата версия, че те са нещо различно. Това, че част от тях ще се нарекат българи, няма значение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    01 Апр 2022 12:28ч.

    Всички български партии правят същото и те са ПОЗОР! Това е истинско национално предателство. Винаги в един народ ще има някакво малцинство от друг народ. Но целта на истинските македонски революционери не беше да се отрекат от своята кръв и да враждуват с тях. А с това разделение се налага вражда. Това е злия сценарий на противопоставяне, в управлението май няма жив патриот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи